колеги , тъй като сме млади и сме в една от рисковите (според мен) групи , някой може ли да даде инфо как може да си оставим органите за донорство....
Тъжна тема, дано да не се налага , но все пак , трябва да имаме отношение към нея...
ПП:става въпрос за над 18 години...
Въпрос за донорство , документация...
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- MITKO_DVD
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 2E 1994
- Контакти:
Re: Въпрос за донорство , документация...
Отзад на една от последните страници на здравната книжка имаш фурмоляр който ако искаш да си донор недай си боже го попълваш и по тоз начин си даваш съгласието,книжката по принцип си я носиш винаги с теб,така че ако стане нещо там си пише че си съгласен и всичко става каква то ти е волята.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
В здравната книжка го има това, но не правиха ли нещо промени в законите или там някакви рамкови договори за това, че ако не искаш да си донор трябва да декларираш изрично несъгласие, иначе по презумпция си донор!?
така или иначе, у нас този изключително хуманен жест и опорочен до безкрай
преди време имаше скандал - съответно бързо потулен, за това как от трупове без декларирано съгласие се взема какво ли не (органи, кости , сухожилия) и се изнасят и продават незаконно в чужбина. Без да се поиска съгласие от роднини, без някой да бъде уведомен.......от моргата или погребалната агенция ти връщат тяло натъпкано с талаш.....
не става, просто нищо не става в таз "държава"
преди време имаше скандал - съответно бързо потулен, за това как от трупове без декларирано съгласие се взема какво ли не (органи, кости , сухожилия) и се изнасят и продават незаконно в чужбина. Без да се поиска съгласие от роднини, без някой да бъде уведомен.......от моргата или погребалната агенция ти връщат тяло натъпкано с талаш.....
не става, просто нищо не става в таз "държава"
- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
Точно така е.К.Одаджийски написа:В здравната книжка го има това, но не правиха ли нещо промени в законите или там някакви рамкови договори за това, че ако не искаш да си донор трябва да декларираш изрично несъгласие, иначе по презумпция си донор!?
По закон си донор, единствено ако не желаеш да бъдеш такъв се посочва изрично в здравната книжка.
- Bobi_S13
- Der Polizist
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
попринцип от една страна и аз съм съгласен с това, но както винаги има но
син на колежка на майками катастрофира, те изрично отказват да дарят органите
и момчето излиза от едногодишна кома и сега се възстановява...
пожелавам на никой да не се изправя пред тази дилема
-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
Законът рече:
Както го разбирам аз - ако искаш да си донор - отиваш при личния лекар и ти го вписват в здр книжка, и, ако не дай Боже, директно органите заминават.
Ако не впишеш нищо - питат роднините за съгласие
Ако впишеш изрично, че не искаш - значи няма
Чл. 20. (1) Всеки дееспособен български гражданин, както и чужденец, дългосрочно пребиваващ в Република България, има право приживе да изрази изрично писмено съгласие или несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта си.
(2) Изразеното съгласие или несъгласие по ал. 1 може да се отнася до определени или всички органи, тъкани и клетки, както и до вземането им за други лечебни, диагностични, научномедицински, учебни и преподавателски цели.
(3) Съгласието или несъгласието за вземане на органи, тъкани и клетки се изразява писмено пред семейния лекар.
(4) Семейният лекар е длъжен да впише незабавно изразеното съгласие или несъгласие в здравноосигурителната книжка на лицето и в срок до 7 дни да информира писмено директора на съответния районен център по здравеопазване.
(5) В срок до 7 дни след получаване на информацията за лицата, изразили съгласие или несъгласие, директорите на районните центрове по здравеопазване са длъжни да информират писмено директора на Изпълнителната агенция по трансплантация.
(6) Изразеното писмено съгласие или несъгласие по ал. 1 се вписва в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация в срок до три дни.
Чл. 21. Вземането на органи, тъкани и клетки от човешки труп може да се извърши, ако:
1. в здравноосигурителната книжка на лицето е вписано съгласие на лицето за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта му; ако лицето не е изразило съгласие или несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта му, се взема съгласието на някой от неговите близки - съпруг, родител, пълнолетно дете, брат или сестра, при условия и по ред, определени с наредба, издадена от министъра на здравеопазването;
2. името на лицето е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация за изразено изрично писмено съгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта му, а ако няма изразено съгласие или несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта му, е взето изричното съгласие на неговите близки.
Както го разбирам аз - ако искаш да си донор - отиваш при личния лекар и ти го вписват в здр книжка, и, ако не дай Боже, директно органите заминават.
Ако не впишеш нищо - питат роднините за съгласие
Ако впишеш изрично, че не искаш - значи няма
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Bobi_S13 написа:попринцип от една страна и аз съм съгласен с това, но както винаги има но
Много се радвам за момчето, понякога чудеса се случват.
Но не мисля, че някой ще позволи да се вземат органи от жив човек. Той докато е бил в кома все пак е бил жив.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз не бих разгласявал желание за донорство по две причини:
http://www.econ.bg/bg/news/article138080.html
първата
и втората...
http://www.econ.bg/bg/news/article138080.html
първата
и втората...
Последна промяна от dobrin на Съб 04 юли 2009 0:26, променено общо 1 път.
Причина: Втората причина няма общо с темата!
Причина: Втората причина няма общо с темата!
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
а някой знае ли нещо за кампанията "Пътни хулигани , дарихте ли си органите"
първия път го прочетох като Пияни хулигани , та си помислих че известен съм станал, ама уви...
първия път го прочетох като Пияни хулигани , та си помислих че известен съм станал, ама уви...

- Sara_Bold
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
drmilendd написа:Законът рече:
...
Колега, когато не сте напълно наясно не заблуждавайте и другите!!
Който НЕ ЖЕЛАЕ да бъде донор, вписва това обстоятелство изрично! Всеки, който не е заявил този факт е потенциален донор!
Проблемът с донорството в България е много голям и за съжаление отново опираме до държавата, която не хае!
-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
Колега, когато не сте напълно наясно не заблуждавайте и другите!!
Колежке, ами като не съм наясно, моля изяснете ни вие!
Нямам против, може този закон вече да е отнемен, и не претендирам да съм експерт в областта.
Но ако не е отменен прочетете отново чл. 21 ВНИМАТЕЛНО и кажете къде съм сбъркал в изводите си, та да се поправя и да не заблуждавам другите

П.С. А и като гледам всъщност вие сте съгласна с направените от мен изводи - "всеки който не е изразил несъгласие е ПОТЕНЦИАЛЕН донор" - т.е. след съласието на роднините.
- Sara_Bold
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Чл. 21, който вие цитирате е изменен - В сила от 01.01.2004 г.
Обн. ДВ. бр.83 от 19 Септември 2003г., изм. ДВ. бр.88 от 4 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.71 от 1 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.36 от 15 Май 2009г., изм. ДВ. бр.41 от 2 Юни 2009г.
Сегашният чл. 21 гласи:Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Вземането на органи, тъкани и клетки от починало лице може да се извърши, ако са изпълнени следните условия:
1. в здравноосигурителната книжка на лицето не е вписано несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след неговата смърт, в случаите когато има издадена такава;
2. името на лицето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация по чл. 39, ал. 1, т. 2;
3. задължително е съобщено за предстоящото вземане на органи, тъкани или клетки и липсва представен писмен отказ в разумно кратък срок от негови:
а) съпруг или родител;
б) дете;
в) брат или сестра.
(2) Редът за установяване и удостоверяване на обстоятелствата по ал. 1 се определя с наредба на министъра на здравеопазването.
Разликата между този текст и този, който вие цитирате е, че в отменения се изисква изрично вписване, че лицето е съгласен органите му да бъдат трансплантирани! В изменения текст (сега действащият)е точно обратното -всеки, който изрично не е заявил, че не желае да става донор и не е вписал това обстоятелство става донор!
Обн. ДВ. бр.83 от 19 Септември 2003г., изм. ДВ. бр.88 от 4 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.71 от 1 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.36 от 15 Май 2009г., изм. ДВ. бр.41 от 2 Юни 2009г.
Сегашният чл. 21 гласи:Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) Вземането на органи, тъкани и клетки от починало лице може да се извърши, ако са изпълнени следните условия:
1. в здравноосигурителната книжка на лицето не е вписано несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след неговата смърт, в случаите когато има издадена такава;
2. името на лицето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация по чл. 39, ал. 1, т. 2;
3. задължително е съобщено за предстоящото вземане на органи, тъкани или клетки и липсва представен писмен отказ в разумно кратък срок от негови:
а) съпруг или родител;
б) дете;
в) брат или сестра.
(2) Редът за установяване и удостоверяване на обстоятелствата по ал. 1 се определя с наредба на министъра на здравеопазването.
Разликата между този текст и този, който вие цитирате е, че в отменения се изисква изрично вписване, че лицето е съгласен органите му да бъдат трансплантирани! В изменения текст (сега действащият)е точно обратното -всеки, който изрично не е заявил, че не желае да става донор и не е вписал това обстоятелство става донор!
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Така, объркахте ме!
Това което разбрах е, че ако отидеш при личната лекарка и кажеш "искам органите ми да са за донорство" си донор, а другия случай е че си донор, но ако не си го споменал последната дума имат родители близки и тн
така ли е?
Това което разбрах е, че ако отидеш при личната лекарка и кажеш "искам органите ми да са за донорство" си донор, а другия случай е че си донор, но ако не си го споменал последната дума имат родители близки и тн
така ли е?
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
След година и половина все още е така Хули 

Върни се в “ОФФ-Топик - други”