Колеги, след 10 годишна коректна служба към фирмата, в която работех бях отсвирен от днес за утре.
Четох Кодекса на Труда, питах познати, горе-долу съм ориентиран в ситуацията, но все пак да ползвам жокер и помощ от съфорумниците.
Ситуацията е следната.
Бях извикан на 30.06 от управителя на фирмата и ми беше сервирано, че заради кризата се налагало да се освободят от някого и ръководството се било събрало да решат кого и били избрали мене.
Няма да коментирам положението, че съм във фирмата от самото и създаване, че съм с висше образовение точно по специалността, че съм с най-много неизползван платен отпуск в цялата фирма, понеже не съм кръшкач и си върша работата съвестно. Решили хората да съм аз - ОК. Нямам намерение да се заяждам по въпроса.
Обаче - заповедта, която ми беше връчена нещо не ми харесва.
Освобождават ме по чл. 328 ал.1 т.2 от КТ - съкращаване на щата - дотук съгласен.
Ще ми бъде изплатено обезщетение за неползван платен отпуск по чл. 224 ал.1 от КТ - добре, но не съвсем.
Казано ми беше /устно/, че няма да ме задължават да си отработвам 30 дневното предизвестие.
Хубаво, но в представената ми за подписване заповед не фигурираше чл. 220 ал.1 касаещ точно това - за неспазено предизвестие фирмата дължи на работника едно брутно месечно възнаграждение.
Беше ми казано, че ще ми изплатят и една заплата обезщетение за уволнението - това го визира чл. 222 ал.1 - При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата и т.н. ... работника има право на обезщетение за не повече от 1 месец - демек още една брутна заплата. Обаче и това са го пропуснали.
Въпросите са ми няколко
1. Заповедта гласи - представена за подпис на 01.07.2009 , влиза в сила на 01.08.2009 - нещо не ми се връзва с това, че не съм длъжен да си отработя 30 дневното предизвестие - питах изрично два пъти, за да няма възможност за "абе ти не си разбрал" - според мен трябва да влиза в сила от 01.07.2009 или бъркам?
2. Какво значи брутно трудово възнаграждение - във фиша като начисления имам заплатата по щат и процент прослужено време - демек трябва да ми изплатят сумата от двете без никакви удръжки или не е така?
3. Според мен във всеки от трите посочени члена за обезщетение - чл.220 ал.1, чл.222 ал.1 и чл.224 ал.1 освен самите тях трябва да бъде посочена и конкретната сума, която трябва да ми бъде изпалетна. Така ли е?
4. И последно - по чл.224 ал.1 - обезщетението за неползван платен отпуск - в текста не трябва ли да фигурира и ... за неползвани еди колко си дни се дължи еди каква си сума? Това живо ме касае, защото имам неползвани дни още от 2006-та година !!! В заповедта беше написано само да му се изплати неползвания годишен отпуск по чл. 224 ал.1 и толкова. На въпроса защо не е упомената цифрата ми отговориха - ще ти го пише в последния фиш. Опасявам се, ако го подпиша в тоя вид после да не сбъркат бройката на дните, съответно и сумата.
Ще помоля в темата да пишат само колеги, които са запознати по въпроса!
Постове от сорта един приятел ми каза, че ... мисля няма да ми помогнат особено.
Благодаря предварително на отзовалите се.

Съкращение на щата - молба за помощ към знаещите
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Re: Съкращение на щата - молба за помощ към знаещите
Неприятна новина
Така оформена заповедта означава, че ще отработваш 30 дневно предизвестие, което в случая ти дължи работодателят.
Това го тълкувам само по един начин: устно са ти казали, че до 01.08.2009 г. те ще те водят на работа, но ти можеш да не се явяваш в офиса. Аз лично не бих се съгласил с този вариант! На третия ден неявяване може да го тълкуват като самоотлъчка и да напишат една заповед за дисциплинарно уволнение. Може и да не съм прав, но споделям възможен вариант.
Брутно трудово възнаграждение е точно както си го описал, но няма доход (е почти няма) в Бг, който да не се облага с ДДФЛ. Т.е. върху обезщетението по чл.224 от КТ се дължи 10% ДДФЛ, този данък се дължи и върху обезщетението по чл.222 (1) от КТ, като тук има и осигуровки за пенсия, защото това обезщетение се признава за осигурителен стаж за периода 01.08.2009 до 01.09.2009 г. Това е 1 месец след прекратяването на трудовия ти договор.
Хубаво да е уточнено конкретния брой дни неизползван платен годишен отпуск и то по години назад. Поне така го работя аз. Суми почти не съм виждал да се цитират в такъв документ. Но пак казвам, че не са задължителен атрибут на заповед за прекратяване на трудов договор.
Та да обобщим. То май си наясно де, но пак с един ред.
Връчили са ти заповед за прекратяване на договора ти от 01.08.2009 на 01.07.2009, с което се спазва предизвестието, дължимо от фирмата. Със заплатата за юли 2009 г. (защото си бачкал цял месец) ти изплащат и обезщетението по чл.224 (с намален размер от ДДФЛ) и ти дават оформена трудова книжка. Минава 1 месец и на 01.09.2009г. или след тази дата отиваш в офиса и си подаваш една Молба за изплащане на обезщетение по чл.222(1) за оставане без работа. Като доказателство се представя трудова книжка, за да се види, че няма вписване от следващ работодател. Ако има такова се изплаща пропорционално до датата на започване на втора работа (примерно 15.08.2009 г. - за половин месец) или се доплаща и разликата до бившата ти заплата ако на новото място си с по-ниско брутно възнаграждение. Размерът на обезщетението по чл.222(1) се записва на последните страници на трудовата книжка. Чак след вписването му можеш да се регистрираш в бюрото по труда.
Май е това.
Успех! Най-искрено го желая.

1. Заповедта гласи - представена за подпис на 01.07.2009 , влиза в сила на 01.08.2009 - нещо не ми се връзва с това, че не съм длъжен да си отработя 30 дневното предизвестие - питах изрично два пъти, за да няма възможност за "абе ти не си разбрал" - според мен трябва да влиза в сила от 01.07.2009 или бъркам?
Така оформена заповедта означава, че ще отработваш 30 дневно предизвестие, което в случая ти дължи работодателят.
Казано ми беше /устно/, че няма да ме задължават да си отработвам 30 дневното предизвестие.
Това го тълкувам само по един начин: устно са ти казали, че до 01.08.2009 г. те ще те водят на работа, но ти можеш да не се явяваш в офиса. Аз лично не бих се съгласил с този вариант! На третия ден неявяване може да го тълкуват като самоотлъчка и да напишат една заповед за дисциплинарно уволнение. Може и да не съм прав, но споделям възможен вариант.
2. Какво значи брутно трудово възнаграждение - във фиша като начисления имам заплатата по щат и процент прослужено време - демек трябва да ми изплатят сумата от двете без никакви удръжки или не е така?
Брутно трудово възнаграждение е точно както си го описал, но няма доход (е почти няма) в Бг, който да не се облага с ДДФЛ. Т.е. върху обезщетението по чл.224 от КТ се дължи 10% ДДФЛ, този данък се дължи и върху обезщетението по чл.222 (1) от КТ, като тук има и осигуровки за пенсия, защото това обезщетение се признава за осигурителен стаж за периода 01.08.2009 до 01.09.2009 г. Това е 1 месец след прекратяването на трудовия ти договор.
4. И последно - по чл.224 ал.1 - обезщетението за неползван платен отпуск - в текста не трябва ли да фигурира и ... за неползвани еди колко си дни се дължи еди каква си сума? Това живо ме касае, защото имам неползвани дни още от 2006-та година !!! В заповедта беше написано само да му се изплати неползвания годишен отпуск по чл. 224 ал.1 и толкова. На въпроса защо не е упомената цифрата ми отговориха - ще ти го пише в последния фиш. Опасявам се, ако го подпиша в тоя вид после да не сбъркат бройката на дните, съответно и сумата.
Хубаво да е уточнено конкретния брой дни неизползван платен годишен отпуск и то по години назад. Поне така го работя аз. Суми почти не съм виждал да се цитират в такъв документ. Но пак казвам, че не са задължителен атрибут на заповед за прекратяване на трудов договор.
Та да обобщим. То май си наясно де, но пак с един ред.
Връчили са ти заповед за прекратяване на договора ти от 01.08.2009 на 01.07.2009, с което се спазва предизвестието, дължимо от фирмата. Със заплатата за юли 2009 г. (защото си бачкал цял месец) ти изплащат и обезщетението по чл.224 (с намален размер от ДДФЛ) и ти дават оформена трудова книжка. Минава 1 месец и на 01.09.2009г. или след тази дата отиваш в офиса и си подаваш една Молба за изплащане на обезщетение по чл.222(1) за оставане без работа. Като доказателство се представя трудова книжка, за да се види, че няма вписване от следващ работодател. Ако има такова се изплаща пропорционално до датата на започване на втора работа (примерно 15.08.2009 г. - за половин месец) или се доплаща и разликата до бившата ти заплата ако на новото място си с по-ниско брутно възнаграждение. Размерът на обезщетението по чл.222(1) се записва на последните страници на трудовата книжка. Чак след вписването му можеш да се регистрираш в бюрото по труда.
Май е това.
- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
Мой съвет е да се разделиш с хората най-радушно. Скоро съкратихме по същите причини колега, който мислехме евентуално да използваме при нужда с граждански договор, но той започна да се кара с нас, все едно ние сме виновни за проблемите по света. Заплашваше със съд и не знам какво си. Искаше си някакви обещетения, отпуски....ала бала....в края на краищата нещата във фирмата се стабилизираха и отново ни трябваше работник и по неведоми пътища неговият пост беше зает по случайност негов приятел...а той си скубе косата....светът е малък...търсете си правата, но не бъдете конфликтни...това се помни дълго...
- Miki
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
brabus написа: ...
Благодаря, имах нужда от това.

chefito написа:... не бъдете конфликтни...това се помни дълго...
Miki написа:... Решили хората да съм аз - ОК. Нямам намерение да се заяждам по въпроса...
Не съм конфликтна личност, просто си търся моето, заедно с отпуската ми се събират 5 заплати обезщетение, знам ли дали няма да им се види много ...

- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
а с какво се занимава тази фирма и на каква длъжност си
- Miki
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
@sportul - колега, нямам намерение да коментирам фирмата си /вече бившата де/, а и не виждам това какво отношение има към въпроса. Поста ти освен, че е чист спам, не ми и помага с нищо.
- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
всеки работодател който прекратява договора без предварително известие прави нарушение според закона (то е 1 месец),и за да се измъкнат , казвати че те е уволнил :по взаимно съгласие: и ти дава предизвестие за 1 месец и след като ти е "наточил кънките" се споразумявате да не ходиш на работа тоя един месец , ако не си ползвал отпуск ти плаща за дните от началото на годината до сега (примерно до юни месец имаш 10 дена ), мисля че май с уволнение по взаимно съгласие не може да се стой на борсата повече от 1 месец ,ако е голяма фирма не би трябвало да прави така , това е не си бил удобен на някой , само на срочен договор работодателя може да те премахне без предизвестие
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
след 1 месец, ако си без работа отиваш с трудовата книжка при работодателя и си искаш това обезщетение за оставане без работа 1 месец-1 заплата.
Рабити си тоя 1 месец до 01.08 и ще си получиш заплатата
другото от Брабуса, пълно и ясно
Рабити си тоя 1 месец до 01.08 и ще си получиш заплатата
другото от Брабуса, пълно и ясно
Върни се в “ОФФ-Топик - други”