въпрос за поръчителство за кредит

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
ligustrum
Автомобил:
Двигател:

въпрос за поръчителство за кредит

Мнениеот ligustrum » Чет 23 юли 2009 21:40

колеги в дилема съм дали да ставам поръчител на кредит.в началото бях навит,но като гледам какви времена настанаха...
полложението е следното:моя позната е решила да тегли кредит,но не работи и трябва поръчител с постоянна работа и т.н.има ли някой запознат или да е чувал какви са последствията за поръчителя при неспособност да се обслужва кредита.знам,че всичко е упоменато в договора,но не ми се ще да стигам до там да го чета и да се откажа(пък до сега не съм бил и не съм на ясно)та ако някой знае за потърпевши,да казва :roll: че взех да се чудя като е безработна...то ще има сръдня ,ама...знам ли :gruebel

Потребителски аватар
Rqhovo
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1Y 1991
Контакти:

Re: въпрос за поръчителство за кредит

Мнениеот Rqhovo » Чет 23 юли 2009 21:57

Значи колега по-добре ще е за теб да не ставаш поръчител,тъй като ако титуляра на заема не може да покрива вноските те тряба да се покрият от поръчителя т.е. ти.Само ,че докато те потърсят теб за връщането ще минат от 3 до 6 месеца, през които лихвите са почти двойни.Таке ,че моят съвет е да не ставаш поръчител на никого освен на близък роднина.Иначе ще бъдеш в кюпа и даже ако се стигне до съдия изпълниел пак теб ще дърпат,за това да си поръчител винаги има риск,а лошото е че винаги поръчителя обира пишкира.Дано да съм помогнал

Потребителски аватар
titon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот titon » Чет 23 юли 2009 22:10

ligustrum написа:... какви са последствията за поръчителя при неспособност да се обслужва кредита...

По принцип поръчителят е там, за да плаща именно, когато кредитополучателят не може системно да погасява своите задължения по кредита. Друг е въпросът вече, дали банката има възможност да накара поръчителят да плаща - например заплатата му се превежда по сметка в същата банка, и ако се наложи - дали могат да си теглят автоматично вноската по поръчителската сметка...

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Чет 23 юли 2009 22:11

Твърдо не :!: Даже да става въпрос за пряк роднина/майка,сестра,брат/а да не говорим за познати :evil:

Потребителски аватар
valkilmera
Автомобил: Golf3 4 Audi A3
Двигател: ABS AZD 8P

Мнениеот valkilmera » Чет 23 юли 2009 22:21

Колега...нека има сърдити,когато не станш поръчител,ако пък ли не ще има, когато започнеш да плащаш ти!!!
В това време ,вяра на нико му да нямаш,само на Всевишният.
Има още 2 начина:
Единияте колата която се купи да се пише на твое име,което не те предпазва от това един ден да не плащаш!!!
Другият е ако ще има 2ма или повече поръчителя да не си първи,което също не те предпазва!!!

Абе по-добре откажи за да нямаш ядове....

Потребителски аватар
ligustrum
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ligustrum » Чет 23 юли 2009 22:44

край-малко ми трябваше :screwy благодаря за мненията :beer и без това напоследък взе да става много настоятелна ,и ще я резна death явно съм единствения все още чудещ се,ама баста :beat_butt2

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Пет 24 юли 2009 7:52

.. колега .. имам двама клиенти .. които кризата не им намали работата .. а точно обратното .. увеличи я .. почти двойно .. при единия имам вече 3-ма мои служители на 8ч. раб.ден .. частни съдебни изпълнители са ..
.. сега без да навлизам в подробности .. НО .. около 72% от изпълнителните дела се плащат от поръчителите .. СЕРИОЗНО И НАИСТИНА .. имам точна статистика за тях двамата .. предполагам .. че и при другите им колеги е така .. опита ми на бивш банков служител е същия .. макар и в периода 1993-1997г. .. пак беше същото .. над 70% от необслужваемите кредити се плащаха от поръчителите или гарантите :012:

П.С. .. всеки сам си прави сметката .. но да ви "издам" и още две цифрички .. 84% от изпълнителните дела са за суми под 5000лв. /главница/ .. демек от кредитни карти и потребителските кредити дето бяха хит по време на "голямото безумно пазаруване на ненужни боклуци - 2006-2008г." .. само 23% от изпълнителните дела са от т.нар. "малцинства" .. и м/у другото .. при тях събираемостта е по висока .. :deal

Потребителски аватар
Zoran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Zoran » Пет 24 юли 2009 9:20

Другото тъпо, че ако станеш поръчител на някой и след време на теб ти трябва кредит, банките ще ти смятат сумата за която си поръчител като твой кредит. Тоест ако те осигуряват на минимални пари, може да забравиш някоя банка да ти даде пари.

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Пет 24 юли 2009 9:34

Има още един "жокер"- в 99% от случаите разбираш че титуляра по кредита не плаща когато получиш писмо от съдия-изпълнител че имаш запорирано имущество, сметки и т.н. Демек - когато "колата вече е обърната" и няма начин тепърва да ръчкаш ония да си плаща вноските! :wink:

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пет 24 юли 2009 9:36

договорите на банките в момента са такива, че титуляра и поръчителя си поделят поравно отговорността по погасяването. Отделно ще те накарат повечето да си взимаш заплатата при тях, някои даже те карат да носиш декларация на работодателя, с която той разрешава да ти одържат от заплатата.

бтв, аз лично на човек, който не работи /или работи но вноската му е 50% от заплатата/, не бих му станал поръчител /било то и майка ми/.

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Пет 24 юли 2009 10:12

vw_golf_4_tdi написа:договорите на банките в момента са такива, че титуляра и поръчителя си поделят поравно отговорността по погасяването.

То кога не е било така? Поръчител, солидарен длъжник, те винаги са били "вторичен" източник на погасяване, солидарни с цялото си имущество, ако кредитополучателят не може да погасява.

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Пет 24 юли 2009 10:30

Пресен пример от живота:
Съсед е станал поръчител на някъкво момче от работата му. Момчето е взело парите и забегнало някъде по Европата. Иди и го търси, в Бг няма имущество. Родителите възрастни хора на село.
Така, че поръчител никога! По добре твоята позната сега да ти се разсърди, отколкото после ти да си скубиш косите и проблеми в семейството!

Потребителски аватар
Jogo_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jogo_1 » Пет 24 юли 2009 13:46

никога, случай от преди месец, един приятел му запорираха автомобила защото бил поръчител преди 4 години :(

Потребителски аватар
plamen000000
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот plamen000000 » Пет 24 юли 2009 13:49

Никога не ставай поръчител такива времена са че после ще проклинаш деня в който си се родил!!!!

Потребителски аватар
cosmo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cosmo » Пет 24 юли 2009 14:22

Поръчителят е съдлъжник! Когато лицето на което си станал поръчител спре да си обслужва кредита поради каквато и да е причина той става автоматично твой и това си го пише в договора. Лично аз на никого не бих станал поръчител

Върни се в “ОФФ-Топик - други”