Опасна сграда - как се процедира?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Опасна сграда - как се процедира?

Мнениеот groznika » Вто 28 юли 2009 18:35

Здравейте колеги,
знач, че тук има колеги занимаващи се с право, строителство и тн. Пиша тази тема с молба за консултация и съвет как да процедирам. Случаят е следния:

В непосредствена близост до блокът в който живея има запусната от много години къща. Къщата е много стара. Тухлена три етажна сграда с гредоред. Строена е 20-те години. Имам спомен от дете, че някога там живееха хора... Последните 15 години може би къщата е необитаема. Това което се чува в махалата е, че имота е спорен м/у наследници. Преди много лета се бяха заселили клошари вътре. Дойде един човек с банда яко майстори, опънаха ограда, завариха решетки и се изпариха. От тогава ни вест ни кост. Сградата се руши с всеки измила ден. Стените са се пропукали, покрива е пропаднал, гредореда се е изтърбушил, пада мазилка и керемиди, коминът се люлее от вятъра...
Проблемът е, че сградата е на точно два метра от двора в който си паркираме колите. Не е за сефте да сляза сутрин и по колата ми да има парчета мазилка. Не спирам да си мисля за двете момичета които нелепо загинаха под развалините на сграда в центъра на София преди няколко години... Страх ме е не само за автомобилът, а и за мен самият. В дворът ни постоянно влизат и излизат хора защото има ателие зад блока, ние си ремонтираме и мием колите там, децата на съседите си играят далеч от улицата и тн.

Днес хванах и наснимах проклетията:

ИзображениеИзображениеИзображение

Дилемата е аз ли се параноясвам излишно или имам основания да търся съдействие от властите? Към кои власти да се обърна и по какъв ред? Какво мога да очаквам евентуално от общината? (акт към собственика не ми върши никаква работа)
Ако има смисъл бих искал първо да сезирам отговорните власти и ако не сработи вече ще търсим помощ от пресата, но на този етап едва стартирам, та всякакви практически съвети ще са ми от полза.

Мерси :)

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Опсна сграда - как се процедира?

Мнениеот kris11 » Вто 28 юли 2009 19:47

Taка като гледам сградата е в почти идеално състояние. Ще наживее вашия блок. Навремето са строили здраво без икономия на материал.
Покривът не е пропаднал . Мазилката не е проблем. Има блокове в много по-окаяно състояние.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Опсна сграда - как се процедира?

Мнениеот dobrin » Вто 28 юли 2009 21:47

Прав е колегата. Сградата не изглежда в плачевно състояние. Има сгради, които наистина са пред разруха, но тази ми се струва, че няма да бъде класифицирана като една от тях.
Иначе, доколкото си спомням, това е отговорност на Столична Община, Дирекция "Архитектура и градоустройство", която се занимава с тези неща.
П.П: Правилно съм се сетил, ето ти наредба за целта http://www.sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=98

Калоян Кирилов
Автомобил: Suzuki Marauder 800 Opel Astra G
Двигател:

Re: Опасна сграда - как се процедира?

Мнениеот Калоян Кирилов » Вто 28 юли 2009 22:23

В близките 10 години ме съмнява да падне, а и ме съмнява да я сложат за опасна сграда. Иначе е хубава къщурка.
http://www.sofia-agk.com/

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Вто 28 юли 2009 22:38

Значи на последните три снимки има две цепки които са както от вън така и от вътре през цялата стена. На последната се вижда дупка в покрива. От там тече вода, дюшемето на последния етаж е изгнило и пропаднало в диаметър около два метра...
Гърба на къщата който не съм снимал е абсолютно здрав и наистина изглежда като нов. Страната от към мене обаче е разцепена на V от двата края и цепките въобще не са само в мазилката...
Това, че ми пада хоросан на колата ще го преживея. Притесненията са ми да не се окажа с цяла фасада върху главата :012:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 28 юли 2009 22:53

Ами значи действаш според наредбата, която съм ти пуснал като линк. Те ще дойдат, ще направят оглед, ще преценят и ще действат. Ако трябва, предполагам, че дори могат и да я съборят, ако застрашава сигурността и живота на гражданите.

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Вто 28 юли 2009 23:01

dobrin написа:Ами значи действаш според наредбата, която съм ти пуснал като линк. Те ще дойдат, ще направят оглед, ще преценят и ще действат. Ако трябва, предполагам, че дори могат и да я съборят, ако застрашава сигурността и живота на гражданите.

:да:
Мерсажче. Утре се хващам да боря институциите :)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 29 юли 2009 10:47

дано ги пребориш
последната сграда, която беше минала през процедура, за коята аз знам се намира на Христо Ботев-от общината сложиха бележка, че същата е ОПАСНА и да се внимава като се минава оттам :screwy

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Чет 29 апр 2010 14:09

Имаме движение по въпроса :)
След като на втори март писах до общината, днес на място дойде експертна група за оценка състоянието на имота :)
Казаха ми, че през 2006-та е дадено предписание за събаряне от общината което е паднало при обжалване на собствениците в съда.
Сега (4 години по-късно) ще пуснат отново процедурата, а какво ще стане в съда при евентуално ново обжалване е Божа работа...

Поне има признаци на раздвижване по случая :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”