Транспортната комисия в парламента прие промени в Закона за движение по пътищата. С тях финансовите санкции за нарушителите драстично се завишават.
Според промените, дори и за минимално количество алкохол в кръвта - 0,5 промила, следва отнемане на книжката до три месеца. Предвижда се и до 3000 лева глоба, ако а шофьора не му е за първи път, съобщи bTV.
Вече задължително отговорността ще се носи от собственика на автомобила, независимо кой е шофирал. Той ще плаща, ако е дал колата си на някой, който е минал с нея на червено или е заснет в друго нарушение. Така ще бъде преустановена възможността, ако някой е сниман в издънка, да помоли приятел с повече точки да поеме отговорността. Всеки ще носи отговорност и автомобилът му ще бъде спрян от движение, ако го даде на човек без книжка, употребил алкохол или и двете.
Другата драстична мярка, която удря по джоба, е по 50 лева глоба за всеки 5 километра над ограничението, ако скоростта е превишена с 50 км в час. Драстичното завишаване на глобите и различните варианти дългът към държавата да бъде платен в рамките на месец, имат основна цел - сигурна събираемост в реално време. Гражданите ще имат възможност да се изплатят доброволно и без последствия в рамките на два месеца.
После идват по-сериозните санкции. Ако човек не си плати задълженията към КАТ в рамките на месец, сумата се събира с всичко останало, което би могъл да дължите на държавата и вече ще си има работа с данъчните. Който дължи на държавата повече от 5000 лева общо данъци, глоби, осигуровки и други, нарушението ще излезе скъпо.
"За над 5000 лева могат да се отнемат и паспорти, лицензни режими. Държавната принуда е много по-силна. Ще трябва да си платите всичко", обясниа Валери Попов, директор "Събирания" в НАПИ.
Гражданите обаче ще бъдат облекчени, въпреки че ще плащат задължително. В действие влизат 30 камери, които ще запечатват нарушенията. След това човекът ще е длъжен само да плати, а не да ходи три пъти до КАТ и да си губи времето.
"Най-сериозните промени засягат техническите средства и начинът, по който се установяват нарушенията", обяснява Алекси Стратиев - зам. директор на "Охранителна полиция".
"Искаме да има по-голяма събираемост на глобите. Снимката ще е с дата, час, къде, как е станало и каква е санкцията", доби Иван Вълков, председател на комисията по транспорта.
Според новите промени, ако шофьор бъде хванат в нарушение със служебен автомобил, работодател ще трябва да плати глобата. Експертите казват, че според европейската практика процентът на обжалване е нищожен и системата ще работи ефективно.
400 камери, или десет пъти повече от наличните, са необходими, за да покрият нуждите за контрол на българските пътища. Дотогава човешкият фактор ще бъде премахнат само там, където снимат съществуващите 30. Плановете са част от глобите да бъдат инвестирани в камери и така по-бързо да се покрие страната. Дотогава извън санкциите остават автомобилите със специален режим, сред които са и тези на депутатите.
Колите на народните избраници обаче няма да се ползват с привилегия по дефиниция, а ще бъдат освобождавани от отговорност само ако са с включени светлини и звуков сигнал, което ясно ще показва, че бързат за някъде по спешна работа.
Експертите очакват резултати от нововъведенията в средата на другата година.
dir.bg

Без книжка за три месеца при 0,5 промила алкохол
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Re: Без книжка за три месеца при 0,5 промила алкохол
Нещо много неясноти около новите механизми за санкциониране...
Сигурен съм обаче в две неща:
1. Ганьо пак ще намери начин да виси на държавата и да не си плаща.
2. КАТ-аджиите ще станат най-богатите хора в страната
Корупцията там ще добие нечувани размери...
Лично аз не съм съгласен с едно нещо. Защо 0,5 промила? Каква е тая мярка? Или пиеш или не! Кво по дяволите е тва 0,5?!? Всеки път когато някое "загрижено" правителство прави промени в правилника за прилагане на закона и изменя санкциите се надявам да забранят дори бозата за водачите ама нъцки...
Както и да е. Важното е, че санкциите растат и освен на феновете на чашката ще се стъжни и на бързаците. Там глобичките стават страшни
Сигурен съм обаче в две неща:
1. Ганьо пак ще намери начин да виси на държавата и да не си плаща.
2. КАТ-аджиите ще станат най-богатите хора в страната

Лично аз не съм съгласен с едно нещо. Защо 0,5 промила? Каква е тая мярка? Или пиеш или не! Кво по дяволите е тва 0,5?!? Всеки път когато някое "загрижено" правителство прави промени в правилника за прилагане на закона и изменя санкциите се надявам да забранят дори бозата за водачите ама нъцки...
Както и да е. Важното е, че санкциите растат и освен на феновете на чашката ще се стъжни и на бързаците. Там глобичките стават страшни

- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
чичи не си прав, на някои пушачи им показва пак промили дори да не са лизвали през живота си
Последна промяна от dobrin на Пет 27 ное 2009 0:05, променено общо 1 път.
Причина: Не е нужно да се цитира предходно мнение.
Причина: Не е нужно да се цитира предходно мнение.
-
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: abf
- Контакти:
за пиенето съм съгласен 0.01 да ти покаже да ти взимат книжката... ама на четири ленти прав път да сложат 50 не може... магистралата е 2 ленти с авариина и е 130... да вземат да оправят малко движението... пък после да ни гонят за скорост.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Абе и сега като ги има тия ограничения се предприемат безумни рацерски изпреварвания и едни от най - честите катастрофи са с напускане лентата на движение и излизане извън пътя или в насрещното.Въпроса е да се махнат само останалите след ремонти знаци. За алкохола и шофирането мисля всички тук сме на едно мнение и санкциите трябва да са високи. Друго обаче недоумявам от цялата тая галимация - защо аджеба ще услужа на брат си да отиде до столицата да си купи парцалки от Илиенци и докато стигне там минала на оранжево и ще глобят мен а не нея!? Щяло да се предотврати една глупост
Аз че няма да си давам колата на никой е ясно че няма да я давам, но след като ще има пълна информация на снимката за нарушението с номера на колата, дата, час и още една камара т.нар. данни, защо да няма снимката на задкормилното устройство извършило нарушението!?Така ще бъде преустановена възможността, ако някой е сниман в издънка, да помоли приятел с повече точки да поеме отговорността
- fly_free
- Автомобил: т5
- Двигател: вrr
- Контакти:
Хубава работа ама българска
- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Автомобил:
- Двигател:
hooligans написа:чичи не си прав, на някои пушачи им показва пак промили дори да не са лизвали през живота си
така е,но това се доказва с кръвна проба

за пореден път слагат каруцата пред коня !!!!
проблема не е в закона, а в тези които трябва да го съблюдават и прилагат - милиционерите на пътя (милиционери са щот мисленето и манталитета им е от преди '89г.)
не е това начина НЕ Е !!!
първо и най-вече - камери имикрофини на милиционерите на пътя !!!! да не могат да вземат рушвети !!!
НИЩО друго няма да помогне - нищичко !!!!
докога ще се правят, че не знаят къде е проблема и ще имитират дейност ...
просто ми писна !!!!!
проблема не е в закона, а в тези които трябва да го съблюдават и прилагат - милиционерите на пътя (милиционери са щот мисленето и манталитета им е от преди '89г.)
не е това начина НЕ Е !!!
първо и най-вече - камери имикрофини на милиционерите на пътя !!!! да не могат да вземат рушвети !!!
НИЩО друго няма да помогне - нищичко !!!!
докога ще се правят, че не знаят къде е проблема и ще имитират дейност ...
просто ми писна !!!!!
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Най-хубавото нещо е, че вече няма да се отнемат книжки за превишена скорост 
Плащаш и даваш газ

Плащаш и даваш газ

-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Да, но безумието е, че моята кола се води на баща ми, тъй като преди той я караше. Сега явно като ме снима камера ще му пишат акт на него....пълни идиоти.
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Няма нищо идиотско да си сабират парите. Баща ти така или иначе, ще си ги вземе после от теб, това не е проблем на КАТ и държавата. Тяхния проблем е да си съберат парите. Ако ти или баща ти имате проблем с това, просто прехвърляте автомобила на твое име и вече нямате проблем 
Същото е и със служебните автомобили - фирмата плаща глобата и после си отдържа парите от служителя управлявал МПС-то
Чисто и просто. Тази промяна е добра, край на шмекерлъците от рода "Баба ми кара ферарито с 240 по цариградско" 

Същото е и със служебните автомобили - фирмата плаща глобата и после си отдържа парите от служителя управлявал МПС-то

-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Той ще си ги вземе парите. Но доколкото знам и за минаване на червено, и за скорост се взимат и точки - какво става с това?
- vw_golf_4_tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
според ЗАН, наказанието за нарушение е персонално и не може да накажат собственика, когато друг е карал. в едно от предаванията на Top Gear, заснето в Япония се бъзикаха, че там камерите трябва да снимат и лицето на извършителя а не само номера на колата. да не говорим, че ако ти откраднат колата и минат със 100 през всички камери го ядеш стократно. по btv, коментираха и следният казус: камера те снима за минаване на червено и те глобява, след 200м има патрул и те те глобяват.
Така е ,за едно и също нарушение не може два пъти да те санкционират.
Ще си пиша ферарито на баба ми,какъв е проблема???Със 180 лева пенсия да дойдат да я хванат после да плати.
Докато не оправят и казуса,че автомобил може да се притежава от лице без книжка,както и че непълнолетен също може да има МПС за собственост,някак си всичко ми звучи смешно.
А така между другото никой не обръща внимание,че за контролиране работата на катаджийчетата никой не обелва дума.Как ще следят тяхното поведение и начин на работа???Къде са камерите монтирани в патрулките,които да свидетелстват при грубо отношение или корупция???Мирише ми на законно увеличение на извънбюджетните им постъпления от бакшиши,че нещо правителството не може да се справи с официално увеличение на заплатите.
Бойко,Бойко,стягай си правителството,че народа взе да го стяга шапката.
Прекалено много се работи в насока ограничаване от всякакъв характер на обикновения данъкоплатец,да се чуства подтиснат и под чехъла на държавата.А ВИП кръговете ще си продължат както и досега да се чустват ненаказуеми.
Ще си пиша ферарито на баба ми,какъв е проблема???Със 180 лева пенсия да дойдат да я хванат после да плати.
Докато не оправят и казуса,че автомобил може да се притежава от лице без книжка,както и че непълнолетен също може да има МПС за собственост,някак си всичко ми звучи смешно.
А така между другото никой не обръща внимание,че за контролиране работата на катаджийчетата никой не обелва дума.Как ще следят тяхното поведение и начин на работа???Къде са камерите монтирани в патрулките,които да свидетелстват при грубо отношение или корупция???Мирише ми на законно увеличение на извънбюджетните им постъпления от бакшиши,че нещо правителството не може да се справи с официално увеличение на заплатите.
Бойко,Бойко,стягай си правителството,че народа взе да го стяга шапката.
Прекалено много се работи в насока ограничаване от всякакъв характер на обикновения данъкоплатец,да се чуства подтиснат и под чехъла на държавата.А ВИП кръговете ще си продължат както и досега да се чустват ненаказуеми.
-
- Автомобил:
- Двигател:
vw_golf_4_tdi написа:според ЗАН, наказанието за нарушение е персонално и не може да накажат собственика, когато друг е карал. в едно от предаванията на Top Gear, заснето в Япония се бъзикаха, че там камерите трябва да снимат и лицето на извършителя а не само номера на колата. да не говорим, че ако ти откраднат колата и минат със 100 през всички камери го ядеш стократно. по btv, коментираха и следният казус: камера те снима за минаване на червено и те глобява, след 200м има патрул и те те глобяват.
Е тва вече е доста несправедливо, да те глобят два пъти за едно и също нарушение. Как се реагира при такава ситуация? Актът на катаджиите е първи, сигурно като дойде честитката, трябва да покажеш в КАТ акта, че вече си санкциониран за нарушението?
Върни се в “ОФФ-Топик - други”