:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Гипсокартона има ли лице и гръб?!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Гипсокартона има ли лице и гръб?!

Мнениеот mucho » Чет 13 авг 2009 10:49

Здравейте хора ;)

Ся въпроса ми може би е тъп въпрос, но аз все пак ще питам. Купих си водоустойчив зелен гипсокартон на Knauf, и ми направи впечатление, че от двете страни картона изглежда по различен начин. Та се чудя дали има някакво значение коя страна ще е към стената и коя навън?!

Имам и още един надявам се не чак толкова тъп въпрос. С част от въпросния гипсокартон мисля да обърна един прозорец от PVC дограма, като обръщането е такова, че няма нужда от конструкция (само един лист се слага до стената) - мисля да го правя не с лепило, а с пирондюбели (по-стабилно ми се струва). Мазилката под картона е права и равна и все пак се чудя дали да не намажа листа от вътрешната страна с някъв тънък слой (просто за уплътняване) теракол или няква такава лепилна смес?!

Предварително благодаря ;)

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Re: Гипсокартона има ли лице и гръб?!

Мнениеот calm » Чет 13 авг 2009 10:53

Зеленото- на вън. По- удачно би било да залепиш картона за стената отколкото да го хващаш с дюбели, заради по- голямата прикрепяща повърхност.

Потребителски аватар
onion
R.I.P
Автомобил: Passat B3 1800 mono
Двигател: ABS 92

Мнениеот onion » Чет 13 авг 2009 10:56

тук

пише това:
Строителни плоскости с гипсово ядро специално импрегнирано срещу поемане на вода.

не пише нищо за картона, но все пак ако искаш звънни им и ги питай.

Ако едната е зелена , а другата бяла - да , зелената към помещението (т.е. тя е влагозащитената), ако и двете за зелени мисля че няма значение.

Колкото до втория въпрос - може да не слагаш нищо , праскай листа , бий винтовете и си ти. Ако все пак ти се занимава, можеш да теглиш един гребен теракол примерно, не е кой знае колко заигравка, но няма да ти "чука" на кухо после ;)
Можеш и само с теракол, пак ще стане, по принцип съм виждал да го правят с така наречените "кюфтета" - няколко топки теракол , през определено разстояние и после пляс на стената. За топките си има изискване през какво разстояние да са , ама не го знам.

Потребителски аватар
leavon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leavon » Чет 13 авг 2009 16:21

Аз съм обръщал вкъщи дограма по този начин и става. Но първо намазах тънък слой гипсова шпакловка и отгоре гипсокартона с винтове в дюбели. Особено за горната хоризонтална част ми се виждаше доста необходимо. И като измерих широчините достатъчно точно, стана много лесно и добро.

Потребителски аватар
orgasmatron
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Чет 13 авг 2009 18:55

Привет колега

Само да вметна, че картона е влаго, а не водоустойчив
Иначе колегите по нагоре правилно са ти отговорили, картона има две лица, зеленото е лице

По втория въпрос - има си лепило за гипсокартон, доста е здраво и не е толкова скъпо.
Ако заковеш картона с дюбели леко ще потропва.
Ако имаш други въпроси питай смело - това ми е работата монтаж на GKB

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Чет 13 авг 2009 19:12

Извинявай, колега, но има специализирани сайтове и форуми за ремонти
http://www.napravisam.bg/?id=gipskarton

Потребителски аватар
Zoran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Zoran » Чет 13 авг 2009 19:38

зеленото отвън, да гледа към теб :wink:

Потребителски аватар
A_state_of_trance
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот A_state_of_trance » Чет 13 авг 2009 21:12

Здравейте, и аз се занимавам със сухо строителство, както един колега по-нагоре.
Всеки лист гипсокартон си има лице и гръб, като лицето е отбелязано с някакъв знак или буквичка.При гипсокартона на Knauf лицето е отбелязано с буквичката K, която е отпечатана по цялата дължина на лицето на листа (по средата).При някой други марки се среща Х, но винаги е отбелязано.При зеления (влагоустойчив) картон е много лесно.Зеленото е към теб, но и на него си има отбелязано със знак. :beer
За прозореца по-добре си купи някое от лепилата за гипсокартон. (Knauf разполагат с чудесно лепило за целта)
Щом ти е права мазилката просто вземи и пусни един гребен, лепилото си държи добре, все пак с такова лепило се правят цели стени, а ти за една ивица на прозорец си се притеснил. :lol:

Да те попитам, купил си влагоустойчив гипсокартон специално за прозореца, или ще монтираш и някъде другаде? :?:

Потребителски аватар
babadjeta
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот babadjeta » Чет 13 авг 2009 21:33

mucho написа:Здравейте хора ;)

Ся въпроса ми може би е тъп въпрос, но аз все пак ще питам. Купих си водоустойчив зелен гипсокартон на Knauf, и ми направи впечатление, че от двете страни картона изглежда по различен начин. Та се чудя дали има някакво значение коя страна ще е към стената и коя навън?!

Имам и още един надявам се не чак толкова тъп въпрос. С част от въпросния гипсокартон мисля да обърна един прозорец от PVC дограма, като обръщането е такова, че няма нужда от конструкция (само един лист се слага до стената) - мисля да го правя не с лепило, а с пирондюбели (по-стабилно ми се струва). Мазилката под картона е права и равна и все пак се чудя дали да не намажа листа от вътрешната страна с някъв тънък слой (просто за уплътняване) теракол или няква такава лепилна смес?!

Предварително благодаря ;)
колега лицето е зеленото и с това се занимавам

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Пет 14 авг 2009 2:32

благодаря виколеги златни сте ей ;)

вече го направих и стана екстра ... гипсокартона по принцип е за банята - ще правя куфар (или както там се казва) за вградено казанче и окачен таван (макар, че тук там чета, че таван хънтър било по-добро ... тепърва ше разучавам, че хал хабер си нямам, та и тук мнения приемам)

... сега знам прекрасно, че има специализирани сайтове и форуми и даже чета и пиша в някои от тях - ма там от умрял писмо братче, дан говорим, че нашия е много по-специализиран в квот се сетите отношение ... тук влизат огромно количество хора с най-различни знания, умения и професии (до ся квот съм попитал винаги съм намирал решение тук) ... още поече че тва тук е офф топик на оффтопика, тъй че къв е проблема!? ;)

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Пет 14 авг 2009 9:49

Откажи се от хънтър за банята. Преди време имаше тема със снимки във форума. Все пак ако ти хареса - давай.

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Пет 14 авг 2009 11:15

да да вече се отказах ... поразрових са по подробно и не благодаря то тва си е за обществени сгради и тоалетни, ем е по скъпу ем не ми аресва :)

Потребителски аватар
jijibs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jijibs » Пет 14 авг 2009 17:29

Лепи плочки върху картона. Има такава практика съм забелязал.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”