Правен въпрос за покупка на жилище.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- amikus
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Правен въпрос за покупка на жилище.
Здравейте на всички нуждая се от помощ по следният казус.След дълго търсене си намерих жилище което ме устройва и като цена и като разположение.Обаче е с ДВЕ ипотеки които незнам дали не са съдебни или просрочени вече уточнява агенцията в момента(само едната е вписана в нотариалният акт).Разполагам с парите в брой говорих с нотариус каза че не е проблем да направим сделката като първо му платя ипотеките и после вече подпишем при нотариуса.Момента който ме притеснява е че искам да го прехвърля по данъчна оценка но ако е така немога да заверя нотариално предварителният договор и нямам никаква гаранция че продавача ще потвърди пред нотариуса че съм му платил ипотеките.Благодаря предварително!!
- MITKO_DVD
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 2E 1994
- Контакти:
Re: Правен въпрос за покупка на жилище.
Не се занимавай в такъв случей ше береш ядове,поне аз бих се отказал,нещата найстина са така и ако реши тоз може да те и*клати

- amikus
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Досега рових из нета може да стане има два варианта единият е да го прехвърля по реалната цена в такъв случай се заверява нотариално предварителният договор и няма ядове проблема е че ще дам близо 2000 лева на държавата грешна пара.Другия вариант е в деня на сделката погасявам ипотеките и юрист от банката идва с мен при нотариуса да потвърди че са погасени и може да се изповяда сделката.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Абе първо изчакай и виж в чия полза са ипотеките, най- добре ще е в полза на банка или сериозна кредитна институция, да не е заложна къща, лихвари и тн. мошеници.
А и ако хипотетично погасиш ипотеките, изчакай да видиш чисто удостоверение от Агенцията по вписвания и тогава прави покупката. Експресното май беше 50 кинта за 2 дни.
Изповядване на данъчна оценка принципно се прави ако имаш пълно доверие на продавача. Без това сега данъчните оценки почти гонят пазарните от лицензиран оценител, така че виж дали има финансов смисъл да изповядваш на данъчна.
Успех
А и ако хипотетично погасиш ипотеките, изчакай да видиш чисто удостоверение от Агенцията по вписвания и тогава прави покупката. Експресното май беше 50 кинта за 2 дни.
Изповядване на данъчна оценка принципно се прави ако имаш пълно доверие на продавача. Без това сега данъчните оценки почти гонят пазарните от лицензиран оценител, така че виж дали има финансов смисъл да изповядваш на данъчна.
Успех

- emdless4
- Автомобил:
- Двигател:
amikus написа: говорих с нотариус каза че не е проблем да направим сделката като първо му платя ипотеките и после вече подпишем при нотариуса.Момента който ме притеснява е че искам да го прехвърля по данъчна оценка но ако е така немога да заверя нотариално предварителният договор и нямам никаква гаранция че продавача ще потвърди пред нотариуса че съм му платил ипотеките.
Точно така. Затова - никаква данъчна оценка! Изчистваш ипотеките към съответните институции - в общия случай банки - за тях не даваш пари на ръка нито по сметка на продавача - директно в банката-кредитор! После нотариален акт и това е. По-скъпо ще ти излезе, но е по-сигурно. Това правих последния път, но се бяхме договорили купувач-продавач предварително да е на пълната сума и да делим разходите до данъчна оценка - от там нагора си ги доплатих и спах спокойно след това.
- amikus
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ипотеките и двете са към една банка разходите по реална цена ще ми излязат двойно отколкото по данъчна а в този грозен град имало практика разходите по сделката да се поемат от купувача...
-
- Автомобил:
- Двигател:
amikus написа:Ипотеките и двете са към една банка разходите по реална цена ще ми излязат двойно отколкото по данъчна а в този грозен град имало практика разходите по сделката да се поемат от купувача...
Еми не е от града, въпрос на договорка между страните е
Ако не си се договорил все още - договаряй се с продавача да делите разходите (както си е по принцип) и няма да те боли толкова джоба.
- amikus
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
XpacTa написа:Ако не си се договорил все още - договаряй се с продавача да делите разходите (както си е по принцип) и няма да те боли толкова джоба.
Опитах неиска да ги делим абе що хубавите жилища имат се някакви проблеми или наследници ипотеки и тн?
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Колега, аз се подвизавах като брокер когато имаше хляб в това и мога да ти кажа, че разходите е практика да се поделят. Щом става въпрос за жилище с такива тежести, продавача ще клекне за всичко, просто му кажи че се отказваш и готово... а ако остава непреклонен... жилища бол и то без тежести 

- amikus
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Абе той вече намали малко от цената и неиска повече проблема е че финансите ми са ограничени и на истинска цена ако го прехвърля може и да не ми стигнат ако беше намалил още малко нямаше изобщо да се занимавам с данъчна оценка.Въпроса е че трябва единият ден да му платя ипотеките и да чакам до другия ден да взема удостоверението за тежести и тогава да мина през нотариуса.Искам все пак някакви гаранции че ще дойде при нотариуса разписка ли човек от банката ли дайте някакво предложение или предварителен договор незаверен нотариално но собственоръчно написани имена подпис и тн. в които пише че след като аз му платя ипотеките се задължава на другия ден да ми прехвърли собствеността.Отделно в момента ипотекираните жилища са най-изгодни за покупка в момента що собствениците са ги натиснали банките яко.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
amikus написа:Абе той вече намали малко от цената и неиска повече проблема е че финансите ми са ограничени и на истинска цена ако го прехвърля може и да не ми стигнат ако беше намалил още малко нямаше изобщо да се занимавам с данъчна оценка.Въпроса е че трябва единият ден да му платя ипотеките и да чакам до другия ден да взема удостоверението за тежести и тогава да мина през нотариуса.Искам все пак някакви гаранции че ще дойде при нотариуса разписка ли човек от банката ли дайте някакво предложение или предварителен договор незаверен нотариално но собственоръчно написани имена подпис и тн. в които пише че след като аз му платя ипотеките се задължава на другия ден да ми прехвърли собствеността.Отделно в момента ипотекираните жилища са най-изгодни за покупка в момента що собствениците са ги натиснали банките яко.
Аммм за какво плащш комисион на агенция

-
- Автомобил:
- Двигател:
Поискай си копие на молбата- съгласие за заличаване на ипотеката с входящ номер в Агенцията по вписвания.
- amikus
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Тук агенциите си мислят че като ти покажат имота и извадят 2-3 документа тяхната работа приключва като бяхме при нотариуса гледаха като пърле компас.
- emdless4
- Автомобил:
- Двигател:
amikus написа:Тук агенциите си мислят че като ти покажат имота и извадят 2-3 документа тяхната работа приключва като бяхме при нотариуса гледаха като пърле компас.
И ако не е тайна за кой град става въпрос?
А принципно, ситуацията в момента е такава, че ти си в по-изгодната позиция, не продавачите. Особено щом си с готови пари - в брой. Така че, кажи му на продавача директно - или дели всички разходи, или да си търси друг купувач - нов месец идва, нова ипотечна вноска също. Да си мисли.
Такива работи, като "тука практиката била такава", да не те притесняват.
И успех!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”