Нови ски писти в парк "Витоша" - дискусия

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Нови ски писти в парк "Витоша" - дискусия

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 27 авг 2009 15:31

Впечатлен съм от тази новина и ми се искаше да я дискутирам с някого...

Лично аз съм със смесени чувства, защото:

- съм скиор и обожавам зимните спортове. За мен, като живущ в София, не би имало по-удобно място за зимна почивка и спорт, а също и да заведа детето си на чист въздух. Съоръженията за ски спорт и туризъм на Витоша имат КРЕЩЯЩА нужда от обновяване, предполагам - и хотелската база;

- опасявам се, по пример с всичко останало в държавата ни, че ще се търсят САМО и ЕДИНСТВЕНО користни цели в начинанието и резултатът ще е съсипана безобразно природа, малоумно проектирани, конструирани и изградени комплекси на безбожни цени.

Питам се, как така никой тука не се сеща, че пари могат да се вадят и като се съобразиш с някои други ценности, като естетика, екология, любов към природата и т.н? Примери, давани ни от всички останали европейски държави, а и други наши съседки...
А не само лупай кочината и давай кинтите, е*и му мамата на всичко и всички...

Вие как мислите? :hmmmm

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Re: Нови ски писти в парк "Витоша" - дискусия

Мнениеот VWGT » Чет 27 авг 2009 15:52

напълно споделям твоите смесени чувства ...
положението е хем сърби, хем боли ... там където се е намесил инвеститор в планината през последните 10-15 години, резултата е плачевен (Банско, Рилските езера, Пампорово и тн). Честно казано и без тези лифтове, последните 2 години се откарах на ски, така че до тук, като че ли съм по-скоро против. Ако ги направят, сигурно ще ми е маалко по-удобно и приятно (зависи как и къде направят пистите), но не знам каква сган ще се довлече в планината ...

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Чет 27 авг 2009 15:52

нашлякаха лифтове на всякъде в резултат на което се напълни с псевдотуристи ...... не се усетиха, че трябва качество , а не количество .... аз за това ходя на места дето и никога няма да имат възможност да застроят....

Потребителски аватар
kacarov_dupnitsa
Автомобил: Ауди А6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacarov_dupnitsa » Чет 27 авг 2009 16:00

Аз незнам как го мислят ти хора дай да направиме на всякаде ски писти които разрешава такива дейности е за :dummy: то не изрязаха дървета на Витоша , Банско за тия ски писти и от делно на 7-те езера за тоя лифт. Е та това ли е любов към природата ? Хората от др. държави си пазят и природата и околности и т.н. а ние какво режеме дървета на по 100 години и от горе за да може Герасим да иде да се повози на ски.

Потребителски аватар
XaBaTa™
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот XaBaTa™ » Чет 27 авг 2009 16:28

А те хората в чужбина по дърветата карат :beer

Споделям първото мнение :012:

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 27 авг 2009 16:30

И аз съм със смесени чувства..
Случвало ми се е да чакам 40 минути да се кача на лифта, а спускането да трае 7-8 минути :shock
Това на пистата срещу хижата, щото още се уча..
Трябваше да се пусна по "Лалето", която си е бая стръмничка, да се пребия 3-4 пъти и после пак..
Дано ДАНО ги направят като хората поне! То е ясно, че щом са получили зелена светлина нищо няма да ги спре.
Тъпото обаче е, че задължително ще вдигнат цените на картите. До сега беше 35 лв за цял ден (9-16ч.) ... Много ми е странно обаче колко ще ги вдигнат, като се има в предвид, че на Банско е 50 лв картата, а там съоръженията нямат нищо общо с тези на Витоша.
Някъде чух, че в Алпите картата е нещо от рода на 25-30 евра, демек същото като на Банско.
Ако тук вдигнат картата над 40 лв (което според мен е минимума, с който ще го направят), се обезсмисля...
Май ще си перкам към Боровец и те така...

Положението с хотелите обаче мисля, че няма да се повтори с това в Банско.. Все пак София е в полите на Витоша, там има хотели като за половината китайски народ.. Конкуренцията ще е страшна. Кабинковия лифт е включен в цената на картата, само дето губиш 40 минути нагоре и надолу.
Отделно кризата дето затвори половината хотели по морето.. Инвеститорите (надявам се) са се кротнали малко, банките са затегнали условията за кредити...
Дано съм прав де...

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Чет 27 авг 2009 16:40

Аз пък съм без смесени чувства. Против съм на 1000%!
Не съм по зимните спортове, но дори да бях пак щях да съм против.
Витоша е със статут на национален парк и е редно да остане непроменен. Трябва да има място за всички, а не само зимните спортове да са привилегироване.
Разширяването на пистите, ски базите, хотелите и пътищата ще доведе само до вреди за екосистемата. Единственият бял дроб на скапаната София ще си замине...

Драги скиори,
не мислете само за вашия си кеф... Планината е много повече няколко лифта и заравнена урва за спускане.

Потребителски аватар
batbobo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batbobo » Чет 27 авг 2009 16:57

Планът за ски зоната обхваща територия от 153 хектара, което е 0,6% от общата площ 27 360 хектара на парка.

Той предвижда подмяна на съществуващите 9 лифта със същия брой и по същите трасета, но с нов капацитет от 7300 души на час.

Къде са Тези 9 лифта ???

Помагалския, Боби, Спас, черни връх са котви и паници т.е. ВЛЕКОВЕ

Има 3 лифта на Алеко -
Лале 1,2;
Романски (Строен 1958)- ДА ТРЯБВА ДА СЕ ПОДМЕНЯТ
Ама да ми наблъскат хотели -НЕ
ДА режат - Как кой, - НЕ разрешиха на РУГ София да премахне поразените от смерча дървета - което доведе до огромна популация от паразити, които изядоха и здравите дървета. А сега какво Ще поразчистим за да има за хората къде да спортуват.

Хайде моля Ви - Знаем кой взе Витоша - какво ще стане ли ?
Имаме пример с Банско

хайде стига че ще ме Баннат ако продължа.......

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 28 авг 2009 7:39

Това е писта"Томба" на Банско през сезона когато господин Цеко Минев не рине пари с голямата лопата:
Изображение
Така ще изглежда и Витоша до няколко години под вещите грижи на гореупоменатия крупен бизнесмен.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 07 сеп 2009 14:37

На сайта http://www.skivitosha.com/ има разяснителна кампания, която включва доста информация.
Според http://www.skivitosha.com/file?id=4031.2199 , цитирам:
Съществуващите хотели ще се реновират, като абсолютно се забранява
ново строителство. Ще се изгради инсталация за изкуствен сняг и
пунктове за изхранване на туристите. Ще се създаде учебен център със
съоръжения за начинаещи.

Това също е интересно:
Еколозите заплашват, че отново ще сезират Европейската комисия, като
за пореден път се опитват да спрат инвестиционен проект, изпълнен
съгласно изискванията на закона. Дискредитирайки България, отново ще
изкарат пари за себе си и този път пак в ущърб на българското общество.
Не се смущават да заплашват новото българско правителство и Столична
община, че ще спрат проекти за стотици милиони евро.

Реално, "зелените" са някаква организация. Имат интерес да водят подобни дела, защото печелят пари предполагам.
Винаги една монета има 2 страни!

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Пон 07 сеп 2009 14:57

аз като любител на зимните спортове с почти 30 години опит
мисля, че състоянието в което са сега пистите и съоръженията на Витоша е престъпно и безотговорно
Съоръженията са под всякакво ниво и бих казал дори - опасни, подмяната им е крайно наложителна
Пистите за да функционират безопасно изискват огромно количество снеговалеж
подобряване терена на пистите също е крайно наложителен - има си начини и технологии за това, и мисля, че премахването на накой и друг по-голям камък пък наречен той и морена, с нищо няма да навреди на природата!

Изграждането на нови писти също е наложително - престъпно е при тези природни дадености - планина на 20 минути от София, да пътуваме до Банско, Боровец и Пампорово
В горната част на планината има условия по другите склонове да се изградят писти без да се изсичат гори и т.н.
Едно е ясно - интересите са огромни, и за да не се направи нищо до сега - просто не са се разбрали как да разделят баницата цеко, меко и сие

от цялата работа губим ние

И какво стана с х-л Щастливеца дето го взривиха преди колко години не помня - стоят ботонни руини ма човешката алчност и политическата импотентност....

Аз съм за - всичко ново и градивно, т.нар еколози излишно спекулират с това, както и с други проблеми

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 08 сеп 2009 10:19

вадят се пари
плаща се на австрийци, италинци и швейцарци
идват, гледат, проучват и казват ТАКА ще стане, за да се запази природата
и ние така правим
всичко останало мирише на корупция, дори да я няма там

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 11 сеп 2009 22:56

Хотелът на Щастливеца беше взривен доста отдавна въпреки абсолютната забрана за това от МВР,кмет,директор на парк"Витоша",Светия Синод и арменския поп ако щете от същата компания-официално собственост на кайманска офшорка.Миналата година се опитаха и да си прокарат нова писта над Алеко което не им се удаде по необясними причини.Не съм от еколозите-мисля че повечето от тези които не вдигат врява с надеждата да докопат някакви пари имат твърде изявени признаци на психически отклонения mhihi ,обаче свинщината в която се очертава да се превърне Витоша заплашва да измести Банско от почетното място на столица на зимния кич,чалга,мизерия и простотия :012:

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 24 сеп 2009 9:50

В НЕДЕЛЯ 27.09.09 на площада пред чичовци в Драгалевци ще се проведе митинг под надслов Върнете ни Витоша - всички, които искат Витоша да се превърне в по-привлекателно место за скиорите и туристите са поканени от 10.00ч на площада

Последна промяна от One на Чет 24 сеп 2009 13:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
XaBaTa™
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот XaBaTa™ » Чет 24 сеп 2009 13:09

One написа:В събота 27.09.09 на площада пред чичовци в Драгалевци ще се проведе митинг под надслов Върнете ни Витоша - всички, които искат Витоша да се превърне в по-привлекателно место за скиорите и туристите са поканени от 10.00ч на площада

Събота е работен ден, а 27-ми е неделя :beer mhihi

Върни се в “ОФФ-Топик - други”