работя от около 2 месеца в производството,пари йок нищо не съм получил като заплащане до сега,смятам утре да не ходя и да взема болничен до края на седмицата ,но НЕ съм здравноосигурен последните 8-9 месеца ,въпросът е : мога ли да взема болнични без здравно осигуряване за последните(х)месеца (в момента ме осигуряват) и трябва ли да нося при личния лекар здравноосигурителна книжка?
благодаря за отговорите
п.п може да се каже че е спешно понеже утре съм 1ва смяна от 05.00

болнично здравен въпрос
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Re: болнично здравен въпрос
Ами мойто мнение че ако отидеш при личния си лекар ще ти даде болничен ако се спазариш с него. Само че после болничния ти го изплаща не работодателя, ама тия от НОИ. И при положение че не си осигуряван за миналите месеци, има вероятност да си приберат паричките които ти се полагат за периода на болничния. Вземи и друго мнение, не съм на 100 % сигурен 

Имах някакво объркване в осигуровките за 2008г - и се водех с прекъснати здравни осигуровки. Но въпреки това съм ползвала два пъти болничен през това време - веднъж за мен, веднъж за детето, и ми бяха платени. така че - при някой лекар, договаряш се да ти пише някоя диагноза, може и да ти поиска дребна сумичка
и това е.

- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Болничните се плащат от осигуровките,а лечението от здравните осигуровки....това са две различни неща...Сам си направи заключението.....
- leavon
- Автомобил:
- Двигател:
Т.е. болничният лист е документ, който удостоверява защо не си бил на работа, за да може НОИ да те компенсира и работодателя да не те изгони от работа. Не е задължително болничните да се издават от личния лекар. Всеки правоспособен лекар може да го направи. А здравните осигуровки дават право на лечение, което се плаща от здравната каса.
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
joker написа:Болничните се плащат от осигуровките,а лечението от здравните осигуровки....това са две различни неща...Сам си направи заключението.....
това е отговора
- дзвера
- Автомобил: ford escape
- Двигател:
Благодаря колеги, болничен така и не взех от "спазващия законите" личен лекар,който не бях виждал от година насам,но може би ако му бях предложил почерпка щеше да склони,нищо, декември е скоро.На работа -утре съм там но Забележете има аванс и то само за мен,значи това е начина за да си получа това което съм заработил
.хубав ден на всички

Върни се в “ОФФ-Топик - други”