Имоти - наследници и узаконяване.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Имоти - наследници и узаконяване.

Мнениеот nasko1978 » Вто 18 авг 2009 12:57

Здравейте,колеги!Пускам едно питане и тук,след като не получих свестни отговори в lex.bg

Земеделски земи.Много наследници?

Мнениеот atanasnikolov на 05 Юни 2009, 12:15
Здравейте.Четох много във форума, но не съм юрист и почвам вече да се обърквам,та реших да питам.Наясно съм, че без адвокат няма да се оправя, но искам да добия бегла представа и дали да се захващам.Пра-прадядо ми е умрял 1951г. и оставя близо 42 декара/12 имота/ земеделска земя на 6 наследника, а и те вече не са сред живите.Въстановени са 3имота=25декара с решение на Поземлена комисия на наследниците на дядо ми през 1999г. Никой за десетки години, не се е поинтересувал и няма да се поинтересува за тях.Вероятно наследниците са много, а някои са и извън България- Сръбско.Въпроса ми е има ли законен начин за придобиване на имота от майка ми ,която е един от наследниците.Имота е във селски район, не е в регулация и въобще не е апетитна хапка, но пък си ни е наследство.Единствен аз имам интерес към имота и искам да си го узаконя,за да мога да строя или да го продам.Ако някой от Вас е имал подобен случай, моля нека сподели.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Имоти - наследници и узаконяване.

Мнениеот rosy » Вто 18 авг 2009 13:02

Поземлените комисии връщат имоти на наследниците на...Мисля, че не може само на един от наследниците. Но пък можеш да изкупиш наследствените права на всички останали и тогава ще ти го върнат само на теб.

Потребителски аватар
Zoran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Zoran » Вто 18 авг 2009 13:03

Аз доколкото знам, трябва да събереш документи, нотариално заверени от всеки един от наследниците, че те нямат претенции към имота.

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Вто 18 авг 2009 13:15

Zoran написа:Аз доколкото знам, трябва да събереш документи, нотариално заверени от всеки един от наследниците, че те нямат претенции към имота.

Аз вече събирам документи, но все пак никой за десет години след възстановяване на имотите не се интересува от тях освен мен.Трябва да има начин да го декларирам на мое име , например с обстоятелствена проверка или придобиване по давност.Идеята е ,че не ми се издирват мъртви души и незаинтересовани хора. :roll:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 18 авг 2009 13:22

освен покупка, но преди това трябва да са възстановени и законни земите на твоите продавачи ти остава варианта давност и обстоятелствена провеирка
ако си им плащал данъците над 10 години, владял нееобезпоскоявано се прави такова нещо
требе ти нотариус от района където се намират иматите
тегава раблота, но ако ти се занимава, от нотариуса трябва да тръгнеш, той е твоя човек
адвокат не ти требе, само пари взимат

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Вто 18 авг 2009 13:29

Миналата седмица бях в данъчното в Брезник ,там са имотите и исках данъчна оценка, по съвет на нотариус от друг район.Но в данъчното ми казаха , че освен скиците на законно възстановените имоти,партиди идр. трябвало да имам и удостоверение за наследници,което ще ме затрудни много.Та значи не мога да го декларирам и да му плащам данъците!?? :shock

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Вто 18 авг 2009 13:34

nasko1978 написа: трябвало да имам и удостоверение за наследници,което ще ме затрудни много.:shock

Що да те затрудни, кмета ще ти го даде това удостоверение.

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Вто 18 авг 2009 13:47

Утре съм при кмета на селото ,където се е водил регистъра и стискам палци да стане, както трябва.Имам едно старо удоставерение от 1992г.където са описани само децата на пра -прадядо ми без друга информация- оставят ли наследници или не , а те всички са починали.А имам и удостоверение за дядото на майка ми където са описани всички наследници прилежно.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 18 авг 2009 15:29

едно основно правила е че можеш в данъчното да декларираш всичко, даже и народното събрание и после да му плащаш разбира се доволно данъците

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Вто 18 авг 2009 15:41

Pichaga написа:едно основно правила е че можеш в данъчното да декларираш всичко, даже и народното събрание и после да му плащаш разбира се доволно данъците

Не съм в час ,но да разбирам ли,че като мога до го декларирам ,значи могат и да ми направят данъчна оценка.Така ли е или не!?

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 18 авг 2009 15:44

точно така
но данъчната оценка НЕ те прави собственик

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Вто 18 авг 2009 15:56

Може би не зададох правилно въпроса - Може ли да го декларирам еднолично без удостоверание за наследници.По препоръка на мой доверен нотариус ми трябват данъчна оценка,презаверени скици на имотите,удостоверение за отстояние от поземлената комисия, за да мога да го придобия по давност при нотариус от района на имота.Всичките неща ги имам без данъчната оценка и нещата влизат в омагьосан кръг.Кое е първо!??

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 18 авг 2009 16:00

можещ да декларираш имот, който не е твой, или не е изцяло твой-да
можеш като си платиш данъка да си искаш данъчна оценка на имота-да
но това не те прави собственик, но е нужно условие да се задейства процедурата по извършване на обстоятелствена проверка

Потребителски аватар
Zoran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Zoran » Вто 18 авг 2009 16:45

Pichaga написа:можещ да декларираш имот, който не е твой, или не е изцяло твой-да
можеш като си платиш данъка да си искаш данъчна оценка на имота-да
но това не те прави собственик, но е нужно условие да се задейства процедурата по извършване на обстоятелствена проверка

да декларираш нещо в данъчното ти искат нотариален акт, поне в данъчното има списък какви документи се изискват за деклариране на имот.
ако не е на 100% твой, декларираш часта, която е твоя и само на нея плащаш данък.

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Вто 18 авг 2009 16:48

Разбрах те ,благодаря!Утре ще ходя и до нотариуса там и ще видим и той какво ще каже!Ще пиша като има резултат.Със сигурност знам ,че ,скиците за имота имат силата на констативен нотариален акт, но понеже не съм собственик, а ена пра-прадядо ми ,искат удост.за наследници и пак наново в кръг.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”