Двойно притеснение се задава за собствениците на стари автомобили. Освен че срокът за пререгистрация на номерата, която засегна най-вече тази група шофьори, няма да бъде удължен, депутатите са на път да въведат и изискване колите над 12 години да минават технически преглед два пъти годишно.
Вчера правната и транспортната парламентарна комисия с голямо мнозинство отхвърлиха предложението на независимия депутат Минчо Христов парламентът да задължи правителството да отмени сегашния срок за пререгистрация на автомобилите. Той изтича на 31 март и пред пунктовете на КАТ в страната от седмици са се извили опашки.
Аргументите на юристите са, че парламентът не може да отменя подзаконов акт на изпълнителната власт. Срокът за пререгистрация на колите със стари номера, който първоначално бе до края на годината, е фиксиран в наредба на МВР.
По-рано вчера депутатите гласуваха предложението на Христов да влезе като точка първа в дневния ред на парламента днес. Това стана след няколко прегласувания в пленарната зала, докато накрая "за" се обявиха 88 депутати, "против" - 38, а 40 се "въздържаха". Най-голяма подкрепа Христов получи от управляващото НДСВ.
Идеята на Христов е на задължителна пререгистрация да подлежат само автомобилите, които напускат България, и то едва след влизането ни в ЕС. В мотивите си депутатът обяснява, че от пререгистрацията ще са засегнати около 900 000 автомобила, като повечето им собственици са с ниски доходи. Според него това е несправедлива финансова тежест за тях. Очаква се от пререгистрацията в бюджета да влязат около 60 млн. лв.
С наближаването на крайния срок на много места в страната вече се вият километрични опашки пред пунктовете на КАТ за смяна на номерата. В КАТ-Сливен само двама души обслужват желаещите от цялата област, съобщи БТА. Собственици на коли чакат на опашка по 3-4 дена, докато се доберат до заветната нова табела. Същата е ситуацията и в Бургаско.
От МВР обаче уверяват, че действат на пълни обороти. Вътрешното министерство удължи работния ден на службите за пререгистрация, които не затварят и през уикенда.
Технически обаче не е възможно в оставащите две седмици до края на срока десетки хиляди коли, които още нямат нови номера, да успеят да минат процедурата.
Парламентарната транспортна комисия е склонна да подкрепи предложението на Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА) да се забрани вносът на стари гуми, а колите над 12 г. да минават технически преглед 2 пъти в годината. Това стана ясно вчера. Председателят на комисията Йордан Мирчев от НДСВ съобщи за "Сега", че вече е предприел срещи с МВР и КАТ за изготвянето на един общ законопроект.
Минималната такса за преглед на лек автомобил е 20 лв.
Асоциацията предлага в пунктовете за технически преглед да има камера и централизиран компютър, който да съдържа цялата информация за състоянието на автомобила. Така ще се избегнат досегашните злоупотреби да се дават стикери без преглед и срещу заплащане. Колите с пренабити номера или със самоделни промени на купето пък направо да се спират от движение, предлагат още от АВА.
От транспортната комисия ще настояват търговците на стари возила от Европа да се регистрират по Търговския закон. При регистрацията всеки автотърговец трябва да докаже, че притежава минимум 8 паркоместа и офис. При вноса на колите ще се изисква и сертификат, който да гарантира, че автомобилите не са спирани от движение и не са купени от автоморга.
Предложенията на АВА предвиждат още да няма постоянни тържища на стари коли като това в Горубляне например. Пазарите ще се организират в определени дни от седмицата, поясни членът на асоциацията и бивш син депутат Васил Василев.
Пак измислиха нещо
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Стиви Джи
- Автомобил:
- Двигател:
Пак измислиха нещо
- orgasmatron
- Автомобил: Passat B4 Syncro
- Двигател: AGG
- Контакти:
нямат никакви ядове, искат това искат онова
и аз искам заплата 2к евро на месец, искам нова кола, искам да не ми я крадат, искам да не ми я разбиват, искам да я търкалям по хубави пътища, искам да няма дупки, искам дупките да нямат вътре дупки, искам на всеки депутат по 3 мерцедеса, 2 бемвета , искам да имам работно време като тяхното ...
искам , искам, искаааам
и все така заспивам както пееше кака милена
и аз искам заплата 2к евро на месец, искам нова кола, искам да не ми я крадат, искам да не ми я разбиват, искам да я търкалям по хубави пътища, искам да няма дупки, искам дупките да нямат вътре дупки, искам на всеки депутат по 3 мерцедеса, 2 бемвета , искам да имам работно време като тяхното ...
искам , искам, искаааам
и все така заспивам както пееше кака милена
- Lady_DIABLO
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Върни се в “ОФФ-Топик - други”