Koй е с предимство в тази ситуация?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- The Red Guy
- Автомобил:
- Двигател:
Koй е с предимство в тази ситуация?
Еднопосочна улица с три платна, кола А се намира в средното и прави ляв завой в пресечка на улицата, кола Б се движи в крайно ляво платно напред. Кой е предимство? Лично аз смятам, че е кола Б, щото другата прави ляв завой. Прав ли съм?
- Ludia
- Most Wanted
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Koй е с предимство в тази ситуация?
е много ясно. как ще правиш ляв завой от средна лента....
- Stefan
- R.I.P Madcap
- Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
- Двигател:
Б е с предимство, но по-правилно е да са си разменили местата преди пресечката.
Колега, тая ситуацуя е малко спорна. Зависи от положението на двете коли според мен. И се аргументирам защо мисля така. Ако кола А е далеч преди кола Б, то след като е подала мигач /ако е подала такъв
/ би трябвало да мине първа. Но ако кола Б е близо, то въпреки подаване на мигач от страна на кола А, то тя би трябвало да изчака, понеже ще бъде опасно изкачането пред идващата кола Б. Това е от практична гледна точка, а не от законова.
А от законова гледна точка ляв или десен завой от средна лента не трябва да се прави, първо би трябвало да се престрой съответната кола.

А от законова гледна точка ляв или десен завой от средна лента не трябва да се прави, първо би трябвало да се престрой съответната кола.
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
как ще прави ляв от средна лента бе
така подобна хипотеза е на кръгово с три платна-от средна лента продължава да прави кръговото, а от лява иска да излезе надясно и БАМ
така подобна хипотеза е на кръгово с три платна-от средна лента продължава да прави кръговото, а от лява иска да излезе надясно и БАМ
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
кола В - назад е с предимство...........
съвсем се обърках!
сега сериозно - естествено, че колата която не си променя посоката на движение, в случая, е с предимство! Ако обаче следва кръстовище, на което е обозначено, че лявата и средната ленти са за ляв завой, тогава този който иска да мине направо е в страшно нарушение.
Справка - под моста на влюбените на НДК в посока Фр.Нансен!
Има и други частни случаи...., описани в правилника!

сега сериозно - естествено, че колата която не си променя посоката на движение, в случая, е с предимство! Ако обаче следва кръстовище, на което е обозначено, че лявата и средната ленти са за ляв завой, тогава този който иска да мине направо е в страшно нарушение.
Справка - под моста на влюбените на НДК в посока Фр.Нансен!
Има и други частни случаи...., описани в правилника!

- stan4o_mc
- Автомобил:
- Двигател:
Има ли маркировка тоя път? Намирам за логично, при наличие на три ленти и пресечка, най-лява да е само за ляв завой, а средна само за напред. Ако няма маркировка би трябвало лява лента да е за ляво и напред, средна - само напред. Като цяло не знам да е разрешено от средна лента - ляв завой, без маркировка или знаци, които изрично да го разрешават, от което следва, че завиващия е в нарушение, което не изключва възможността и движещия се напред да е в нарушение. Ако и двамата са в грешка, намирам завиващия за по-виновен. Поне така си мисля аз.
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Мигача НЕ осигурява предимство!
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
ISRalien написа:Мигача НЕ осигурява предимство!

така описано колата в най-лявата лента, колата в средна лента ще изчака, за да се престрои
Последна промяна от maxpayne на Пон 21 дек 2009 13:39, променено общо 1 път.
ако няма допълнителна маркировка(защото има случаи, когато ляв или десен завой може да се направи не само от най-крайната лента), кола Б е с предимство.
даже тука не става въпрос толкова за предимство, колкото, че кола А ще е в нарушение и въобще няма да има право да го прави тоя ляв завой, аз поне така мисля, понеже имам някакви по-пресни спомени от листовките
даже тука не става въпрос толкова за предимство, колкото, че кола А ще е в нарушение и въобще няма да има право да го прави тоя ляв завой, аз поне така мисля, понеже имам някакви по-пресни спомени от листовките

- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
The Red Guy написа:Еднопосочна улица с три платна, кола А се намира в средното и прави ляв завой в пресечка на улицата, кола Б се движи в крайно ляво платно напред. Кой е предимство? Лично аз смятам, че е кола Б, щото другата прави ляв завой. Прав ли съм?
За кръстовището на Олимпа ли иди реч? Там от средна лента може да се прави ляв завой, ама крайна лява е само за наляво.
Лентите: Л/С/Д
Посоки: Л/ЛН/НД
*направо
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Barboukov написа:The Red Guy написа:Еднопосочна улица с три платна, кола А се намира в средното и прави ляв завой в пресечка на улицата, кола Б се движи в крайно ляво платно напред. Кой е предимство? Лично аз смятам, че е кола Б, щото другата прави ляв завой. Прав ли съм?
За кръстовището на Олимпа ли иди реч? Там от средна лента може да се прави ляв завой, ама крайна лява е само за наляво.
Лентите: Л/С/Д
Посоки: Л/ЛН/НД
*направо
е тогава се променя коренно , тази от средната е с предимство
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Нямам идея колегата дали говори за това кръстовище, ама като спомена ляв завой от средна лента и само за него се сетих. Нека да каже за къде става въпрос все пак и ще го разнищим веднага.
Като прочетох ситуацията 3-4 пъти и се замислих отново, понеже споменава и пресечка...
Три ленти в една посока и пресечка за наляво в Русе - само нагоре по Волов обратния завой срещу Технополис... Там средна е само за направо, а лява за обратния завой и направо.
Като прочетох ситуацията 3-4 пъти и се замислих отново, понеже споменава и пресечка...

Три ленти в една посока и пресечка за наляво в Русе - само нагоре по Волов обратния завой срещу Технополис... Там средна е само за направо, а лява за обратния завой и направо.
Последна промяна от Barboukov на Пон 21 дек 2009 14:23, променено общо 2 пъти.
- vw_golf_4_tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
както и да се погледне все единият е в нарушение.
ако крайна лява е само за наляво, тогава Б не може да продължи напред. ако средна е за направо А не може да завива. въпроса зададен "кой е с предимство" като цяло звучи подвеждащо грешно.
ако крайна лява е само за наляво, тогава Б не може да продължи напред. ако средна е за направо А не може да завива. въпроса зададен "кой е с предимство" като цяло звучи подвеждащо грешно.
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
vw_golf_4_tdi написа:както и да се погледне все единият е в нарушение.
Средна лента е за направо и наляво. Дясна е за направо и надясно, лява е само за наляво. Кола А може да завие наляво.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”