Зимните гуми и топлата зима-опасно ли е

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kiko
Автомобил:
Двигател:

Зимните гуми и топлата зима-опасно ли е

Мнениеот kiko » Нед 22 ное 2009 23:08

защо административно кат ни карат да поставяме зимни гуми с ежегодното -първата седмица на ноември предупреждение,втората глоби...знам ,че не е дефинирано понятието зимна гума,ама ясно е за какво става дума...
гледам прогнозите- от началото на ноември го даваха топло...утре го дават над 20 ...днес бе над 18 в южната част на страната...още поне 10 дена е топло според прогнозите,нали има сателити -гледат облаци и т.н....утре при прогноза 20 градуса ,може ли внезапно да завали сняг...ние сме южна страна ...
с 4 зимни гуми съм и решавам да си сложа пак летните -и познат катаджия-100% процента ще те заковат ..и се отказах...жал ме е за гумите,но не очаквах,че са толкова слаби в топло време...знам ,че като кажат утре ще вали сняг, няма да има време да се слагат зимни гуми-ама не е безопасно да караме при летни условия -със зимни гуми...искам да кажа -имам подготвени джанти с летни гуми -защо не мога да карам с тях сега...петъка над асфалта имаше мараня...
днес бях много близо да убия човек с колата...и причината бяха зимните гуми...спускам се по една улица в града и от пресечка изведнъж излизат лапетии със скутери ...спирачки...и като се почна едно пързаляне -спрях на 50 см пред идиотчето ,което стои като паметник...с летните щях да спра преди 3-4 метра... този зад мен с една астра (от полицейските)-спирачки ,завъртя се ,подпря се в моята задна броня,задната му част се качи в бордюра ,спукана гума,джанта за боклука и май и амортисьора...слизам и му викам -айде аз съм с кошница,ама ти защо не можа д а спреш- и той вика няма спиране със зимните гуми...оказа се инженер...вади някакъв електронен термометър от багажника и мери температура на асфалта-почти 26 градуса...а ние със зимни гуми,за под 7 градуса...

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Re: Зимните гуми и топлата зима-опасно ли е

Мнениеот Winner25 » Нед 22 ное 2009 23:19

Според мен няма проблем да си сложиш летните гуми. Едва ли при това хубаво време някой ще проверява за гуми :roll:
На мен никога не са ми гледали гумите.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Нед 22 ное 2009 23:20

Гледам си от Хасково, там имате общо 10 дни зима. Сложи си едни всесезонни и си готов.

Потребителски аватар
kiko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiko » Нед 22 ное 2009 23:27

Winner25 написа:Според мен няма проблем да си сложиш летните гуми. Едва ли при това хубаво време някой ще проверява за гуми :roll:
На мен никога не са ми гледали гумите.

миналата зима имам 2 предупреждения за задни летни гуми при пак подобно време (от полицаи в Кърджали)...тази година пак съм с предупреждение в рамките на акцията в първите дни на номември-и пак за задни летни-това в хасковско...викат ми заповедта си е заповед-ти с неподходящи гуми за сезона,ако ще да е 40 градуса...аз за тва рева...

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Нед 22 ное 2009 23:31

И как измисли,че кат задължават да се кара със зимни гуми? :roll: Никъде в закона не пише за зимни гуми,единствено грайфера не трябва да е по малкък от 1.6мм ако не се лъжа. Утре хубаво ще е 20 градуса,ама вдругиден сутринта няма да е 20 градуса и да вземеш да се очистиш някъде заради икономиите на грайфер.

Много е лошо,че не си знаеме правата.

Потребителски аватар
6669
Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
Двигател: AHF 1999

Мнениеот 6669 » Нед 22 ное 2009 23:36

kaiser666 написа:И как измисли,че кат задължават да се кара със зимни гуми? :roll: Никъде в закона не пише за зимни гуми,единствено грайфера не трябва да е по малкък от 1.6мм ако не се лъжа. Утре хубаво ще е 20 градуса,ама вдругиден сутринта няма да е 20 градуса и да вземеш да се очистиш някъде заради икономиите на грайфер.

Новини гледал ли си скоро ?

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Нед 22 ное 2009 23:47

Гледал-негледал.... Искам някой да ми цитира член или алинея от приет закон, с който се орегулира задължителното поставяне на ЗИМНИ гуми. Не говоря за ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО поставяне или журналистически плямпаници.
П.П. Нямам нищо против зимните гуми. Не ме разбирайте погрешно. Купил съм си 4 гуми и джанти за тях. Гумите са монтирани на джантите и балансирани, но чакат да стане подходящо време за тях. Ще ми отнеме макс. 20 мин. да си ги сложа! Тоест все още карам с летните. :wink:

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 23 ное 2009 0:17

MuTa4eTo написа:
kaiser666 написа:И как измисли,че кат задължават да се кара със зимни гуми? :roll: Никъде в закона не пише за зимни гуми,единствено грайфера не трябва да е по малкък от 1.6мм ако не се лъжа. Утре хубаво ще е 20 градуса,ама вдругиден сутринта няма да е 20 градуса и да вземеш да се очистиш някъде заради икономиите на грайфер.

Новини гледал ли си скоро ?

Аз новини ни гледам. Обаче съм си прочел закона и правилника за прилагането му. И там пише

Код: Избери всички

"дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е по-малка от 1,6 мм". - чл.10, ал.9

И аз съм още с летните и мога да ти кажа днес по пътя за самоков се държаха перфектно на завоите с 90км/ч при поне 15 градуса навън. Едва ли щеше да е същото със зимните. Аз също имам 4 зимни и мисля другия уикенд да ги сложа, но досега просто беше безмислено от малкото ми познания по темата.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пон 23 ное 2009 1:05

maxpayne написа:
И аз съм още с летните и мога да ти кажа днес по пътя за самоков се държаха перфектно на завоите с 90км/ч при поне 15 градуса навън. Едва ли щеше да е същото със зимните.

Дам... нямаше да е същото със зимните. Щеше да е още по-добре :)
Нали не мислиш, че зимната гума над 10 градуса, на сухо и след полунощ се превръща в тиква :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 23 ное 2009 1:16

а в момента е 0 градуса в София
не се втелявайте бе

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 23 ное 2009 1:26

groznika написа:Дам... нямаше да е същото със зимните. Щеше да е още по-добре :)

На това твърдение съм склонен да се доверя колкото и на латино сериалите. А и не само аз:
kiko написа:с 4 зимни гуми съм...жал ме е за гумите,но не очаквах,че са толкова слаби в топло време...
днес бях много близо да убия човек с колата...и причината бяха зимните гуми...

п.п. Поразтърсих се малко и попаднах на тази статия
Специално обърни внимание на диаграмата тук:
http://www.tyres-online.co.uk/images/wi ... nter4a.jpg

Та викаш
groznika написа:Дам... нямаше да е същото със зимните. Щеше да е още по-добре :)

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пон 23 ное 2009 1:43

аз си бича с летните още , зимните си чакат времето , нямам джанти за тях , но като завали...
не могат да ме накарат на това време да карам със зимни гуми и разхода ми да скача с 3 на 100 :screwy

никой не може да каже , ти си с летни , акт...
могат само ако грайфера ти е по малък.. или си с сликове
mhihi

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 23 ное 2009 1:50

Честно казано леко съм изненадан.Веднъж направих грешката да карам 2 месеца лятото с чисто нови зимни гуми включително и повече от 2000 км по магистрала -имаха даже прекалено добро сцепление в завой и при спиране(съответно се износиха за норматив)А катаджиите-лаят ама не хапят :lol:

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Пон 23 ное 2009 2:19

kiko написа:но не очаквах,че са толкова слаби в топло време...и причината бяха зимните гуми...спускам се по една улица в града и от пресечка изведнъж излизат лапетии със скутери ...спирачки...и като се почна едно пързаляне -спрях на 50 см пред идиотчето

Кажи каква марка и на колко години са гумите, защото 99.9% причината е в тях. Аз със зимните в момента се чувствам доста по-стабилно дори при 20 градуса - летните бяха чисто нови от пролетта и си се пързалят по-зле и в топлото (на сухо). Ако си с някои евтении или Semperit примерно (имах лош опит точно с такива) е ясна работата.

Потребителски аватар
smg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот smg » Пон 23 ное 2009 3:09

Pichaga написа:а в момента е 0 градуса в София
не се втелявайте бе

Абсолютно...в крайна сметка, не караме само, в 14часа през деня :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”