защо административно кат ни карат да поставяме зимни гуми с ежегодното -първата седмица на ноември предупреждение,втората глоби...знам ,че не е дефинирано понятието зимна гума,ама ясно е за какво става дума...
гледам прогнозите- от началото на ноември го даваха топло...утре го дават над 20 ...днес бе над 18 в южната част на страната...още поне 10 дена е топло според прогнозите,нали има сателити -гледат облаци и т.н....утре при прогноза 20 градуса ,може ли внезапно да завали сняг...ние сме южна страна ...
с 4 зимни гуми съм и решавам да си сложа пак летните -и познат катаджия-100% процента ще те заковат ..и се отказах...жал ме е за гумите,но не очаквах,че са толкова слаби в топло време...знам ,че като кажат утре ще вали сняг, няма да има време да се слагат зимни гуми-ама не е безопасно да караме при летни условия -със зимни гуми...искам да кажа -имам подготвени джанти с летни гуми -защо не мога да карам с тях сега...петъка над асфалта имаше мараня...
днес бях много близо да убия човек с колата...и причината бяха зимните гуми...спускам се по една улица в града и от пресечка изведнъж излизат лапетии със скутери ...спирачки...и като се почна едно пързаляне -спрях на 50 см пред идиотчето ,което стои като паметник...с летните щях да спра преди 3-4 метра... този зад мен с една астра (от полицейските)-спирачки ,завъртя се ,подпря се в моята задна броня,задната му част се качи в бордюра ,спукана гума,джанта за боклука и май и амортисьора...слизам и му викам -айде аз съм с кошница,ама ти защо не можа д а спреш- и той вика няма спиране със зимните гуми...оказа се инженер...вади някакъв електронен термометър от багажника и мери температура на асфалта-почти 26 градуса...а ние със зимни гуми,за под 7 градуса...

Зимните гуми и топлата зима-опасно ли е
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Re: Зимните гуми и топлата зима-опасно ли е
Според мен няма проблем да си сложиш летните гуми. Едва ли при това хубаво време някой ще проверява за гуми
На мен никога не са ми гледали гумите.

- rosy
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Гледам си от Хасково, там имате общо 10 дни зима. Сложи си едни всесезонни и си готов.
Winner25 написа:Според мен няма проблем да си сложиш летните гуми. Едва ли при това хубаво време някой ще проверява за гуми![]()
миналата зима имам 2 предупреждения за задни летни гуми при пак подобно време (от полицаи в Кърджали)...тази година пак съм с предупреждение в рамките на акцията в първите дни на номември-и пак за задни летни-това в хасковско...викат ми заповедта си е заповед-ти с неподходящи гуми за сезона,ако ще да е 40 градуса...аз за тва рева...
- kaiser666
- Автомобил: Bmw E34
- Двигател: M20B20
И как измисли,че кат задължават да се кара със зимни гуми?
Никъде в закона не пише за зимни гуми,единствено грайфера не трябва да е по малкък от 1.6мм ако не се лъжа. Утре хубаво ще е 20 градуса,ама вдругиден сутринта няма да е 20 градуса и да вземеш да се очистиш някъде заради икономиите на грайфер.
Много е лошо,че не си знаеме правата.

- 6669
- Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
- Двигател: AHF 1999
kaiser666 написа:И как измисли,че кат задължават да се кара със зимни гуми?Никъде в закона не пише за зимни гуми,единствено грайфера не трябва да е по малкък от 1.6мм ако не се лъжа. Утре хубаво ще е 20 градуса,ама вдругиден сутринта няма да е 20 градуса и да вземеш да се очистиш някъде заради икономиите на грайфер.
Новини гледал ли си скоро ?
- neon
- Автомобил: S3
- Двигател: BAM
Гледал-негледал.... Искам някой да ми цитира член или алинея от приет закон, с който се орегулира задължителното поставяне на ЗИМНИ гуми. Не говоря за ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО поставяне или журналистически плямпаници.
П.П. Нямам нищо против зимните гуми. Не ме разбирайте погрешно. Купил съм си 4 гуми и джанти за тях. Гумите са монтирани на джантите и балансирани, но чакат да стане подходящо време за тях. Ще ми отнеме макс. 20 мин. да си ги сложа! Тоест все още карам с летните.
П.П. Нямам нищо против зимните гуми. Не ме разбирайте погрешно. Купил съм си 4 гуми и джанти за тях. Гумите са монтирани на джантите и балансирани, но чакат да стане подходящо време за тях. Ще ми отнеме макс. 20 мин. да си ги сложа! Тоест все още карам с летните.

- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
MuTa4eTo написа:kaiser666 написа:И как измисли,че кат задължават да се кара със зимни гуми?Никъде в закона не пише за зимни гуми,единствено грайфера не трябва да е по малкък от 1.6мм ако не се лъжа. Утре хубаво ще е 20 градуса,ама вдругиден сутринта няма да е 20 градуса и да вземеш да се очистиш някъде заради икономиите на грайфер.
Новини гледал ли си скоро ?
Аз новини ни гледам. Обаче съм си прочел закона и правилника за прилагането му. И там пише
Код: Избери всички
"дълбочината на протекторния рисунък на гумите на автомобилите и на мотоциклетите е по-малка от 1,6 мм". - чл.10, ал.9
И аз съм още с летните и мога да ти кажа днес по пътя за самоков се държаха перфектно на завоите с 90км/ч при поне 15 градуса навън. Едва ли щеше да е същото със зимните. Аз също имам 4 зимни и мисля другия уикенд да ги сложа, но досега просто беше безмислено от малкото ми познания по темата.
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
maxpayne написа:
И аз съм още с летните и мога да ти кажа днес по пътя за самоков се държаха перфектно на завоите с 90км/ч при поне 15 градуса навън. Едва ли щеше да е същото със зимните.
Дам... нямаше да е същото със зимните. Щеше да е още по-добре

Нали не мислиш, че зимната гума над 10 градуса, на сухо и след полунощ се превръща в тиква

- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
а в момента е 0 градуса в София
не се втелявайте бе
не се втелявайте бе
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
groznika написа:Дам... нямаше да е същото със зимните. Щеше да е още по-добре
На това твърдение съм склонен да се доверя колкото и на латино сериалите. А и не само аз:
kiko написа:с 4 зимни гуми съм...жал ме е за гумите,но не очаквах,че са толкова слаби в топло време...
днес бях много близо да убия човек с колата...и причината бяха зимните гуми...
п.п. Поразтърсих се малко и попаднах на тази статия
Специално обърни внимание на диаграмата тук:
http://www.tyres-online.co.uk/images/wi ... nter4a.jpg
Та викаш
groznika написа:Дам... нямаше да е същото със зимните. Щеше да е още по-добре
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
аз си бича с летните още , зимните си чакат времето , нямам джанти за тях , но като завали...
не могат да ме накарат на това време да карам със зимни гуми и разхода ми да скача с 3 на 100
никой не може да каже , ти си с летни , акт...
могат само ако грайфера ти е по малък.. или си с сликове

не могат да ме накарат на това време да карам със зимни гуми и разхода ми да скача с 3 на 100

никой не може да каже , ти си с летни , акт...
могат само ако грайфера ти е по малък.. или си с сликове

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Честно казано леко съм изненадан.Веднъж направих грешката да карам 2 месеца лятото с чисто нови зимни гуми включително и повече от 2000 км по магистрала -имаха даже прекалено добро сцепление в завой и при спиране(съответно се износиха за норматив)А катаджиите-лаят ама не хапят 

kiko написа:но не очаквах,че са толкова слаби в топло време...и причината бяха зимните гуми...спускам се по една улица в града и от пресечка изведнъж излизат лапетии със скутери ...спирачки...и като се почна едно пързаляне -спрях на 50 см пред идиотчето
Кажи каква марка и на колко години са гумите, защото 99.9% причината е в тях. Аз със зимните в момента се чувствам доста по-стабилно дори при 20 градуса - летните бяха чисто нови от пролетта и си се пързалят по-зле и в топлото (на сухо). Ако си с някои евтении или Semperit примерно (имах лош опит точно с такива) е ясна работата.
- smg
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Pichaga написа:а в момента е 0 градуса в София
не се втелявайте бе
Абсолютно...в крайна сметка, не караме само, в 14часа през деня

Върни се в “ОФФ-Топик - други”