Срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, които изтичат през следващата година, ще бъде удължен с 6 месеца.
Това реши парламентът като прие окончателно промени в Закона българските документи за самоличност, предаде Дарик радио.
Удължаването на срока за валидност се налага заради забавената процедура по издаването на новите документи, които ще съдържат биометрични данни. Март 2010 г. е крайният срок, който вътрешното ведомство си е поставило, за да започне издаването на документите за самоличност с биометрични данни.
Документите с удължен срок ще бъде валидни само на територията на страната, съобщи БТА.
През тази година изтича валидността на личните документи на голяма част от гражданите, на които са издадени лични карти и свидетелствата за правоуправление през 2000 г.
Целта, според вносителите - председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов и група народни представители от ГЕРБ, е да се създадат по-благоприятни условия за административното обслужване на гражданите.
Източник: dir.bg

Допълнителни 6 месеца за смяна на личната карта
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Stefan
- R.I.P Madcap
- Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
- Двигател:
Re: Допълнителни 6 месеца за смяна на личната карта
Ако дадът гратис още 6 месеца ще е супер 

-
- Автомобил:
- Двигател:
това прието ли е вече или е само предложение ?
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
maxpayne написа:Това реши парламентът като прие окончателно промени в Закона българските документи за самоличност, предаде Дарик радио.
доколкото може да се вярва на журналистите - да
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Документите с удължен срок ще бъде валидни само на територията на страната, съобщи БТА.
А как стои въпросът извън територията на страната?
- Теодор
- Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
- Двигател:
icoico написа:Документите с удължен срок ще бъде валидни само на територията на страната, съобщи БТА.

- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
лесен начин системата да цуца още пара
лична карта със снимки челно , профил , размер на обувките снимка на задник и какво ли още няма да измислят тия тъпанари
лична карта със снимки челно , профил , размер на обувките снимка на задник и какво ли още няма да измислят тия тъпанари
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Теодор написа:icoico написа:Документите с удължен срок ще бъде валидни само на територията на страната, съобщи БТА.
А как стои въпросът извън територията на страната?Задграничен паспорт
Тоест в новия задграничен паспорт няма да има биометрични данни или как?
- dragnev
- Автомобил:
- Двигател:
katri71 написа:това прието ли е вече или е само предложение ?
да прието е
след края на срока
гратис още 6м
- Теодор
- Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
- Двигател:
icoico написа:Теодор написа:icoico написа:Документите с удължен срок ще бъде валидни само на територията на страната, съобщи БТА.
Тоест в новия задграничен паспорт няма да има биометрични данни или как?

Ако сега си извадиш Л.К. или З.П. те ще са валидни до 2019г независимо че са без биометрични данни. Паспорта ще е до 2014г защото е за 5г.
Теодор написа:Личната карта и задграничния паспорт са легитимни до датата им на валидност със или без биометрични данни.![]()
Ако сега си извадиш Л.К. или З.П. те ще са валидни до 2019г независимо че са без биометрични данни. Паспорта ще е до 2014г защото е за 5г.
Точно в това което пишеш не съм уверена. Слуховете са че дори на тези, които сега си подменят паспортите ще им дадат някакъв срок в който да си ги сменят с биометрични, няма да ги чакат десет години.
Миналия месец се наложи да си вадя нов паспорт, защото от стария оставаха шест месеца и нямаше да ми сложат виза за едно пътуване. В паспортното питах - има ли смисъл да си вадя и лична карта, така и така подавам сега документи, а картата ми изтича през 2010г, както и на повечето българи. Служителките само вдигаха рамене. И те не знаят.
В крайна сметка сложих една отметка и платих, получих и нова лична карта.
И сега от това само главоболия.
Тъй като съм съдружник в една фирма, в която другия съдружник е чужденец и идва в БГ от дъжд на вятър, аз движа делата на фирмата с генерално пълномощно. Вчера ми се наложи да го ползвам - не искат да го признаят,

Сега ще се наложи да правя и ново пълномощно, да се завери в чужбина, да се признае тук.... даже не знам как ще стане това. В такъв филм се вкарах, че само аз си знам...
Догодина доста хора ще са като мен. Нова лична карта - и всички пълномощни и документи в които си посочен със старата трябва да се сменят, ужас!!

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Теодор написа:icoico написа:Теодор написа:icoico написа:Документите с удължен срок ще бъде валидни само на територията на страната, съобщи БТА.
Тоест в новия задграничен паспорт няма да има биометрични данни или как?Личната карта и задграничния паспорт са легитимни до датата им на валидност със или без биометрични данни.
![]()
Аха-значи ще се издават паспорти и без такива данни все пак.Интересувам се защото номерът на паспорта ми е вписан в работното разрешително и не ми се ще да циркулирам на всеки няколко месеца като сбъркан факс между разни институции

-
- Автомобил:
- Двигател:
Говореха ,че ще може да се сменят едновременно и лична карта и шофьорска книжка - т.е като си подаваш заявлението за нова лична карта, някъде да има отметка , с отмятането на която да ти сменят и книжката без да ходиш и висиш по опашките отново в КАТ.
Това дали ще е така наистина?Ако стане така то тогава сигурно и медицинско ще трябва да се носи при подаване на заявлението за да могат да ти сменят и шофьорската книжка заедно с личната карта.
Някой знае ли повече подробности по въпроса?
Това дали ще е така наистина?Ако стане така то тогава сигурно и медицинско ще трябва да се носи при подаване на заявлението за да могат да ти сменят и шофьорската книжка заедно с личната карта.
Някой знае ли повече подробности по въпроса?
Нали отначалото още се говореше, че с "новите"(т.е. тези в момента) шофьорската книжка ще може да се ползва като удостоверение за самоличност?