Въпрос за дограма

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Въпрос за дограма

Мнениеот tyo » Нед 02 апр 2006 18:33

Има ли някой колега който да си е монтирал българска PVC дограма "BLICK"(4 камерна) или турска PVC дограма "ESEN"(3 камерна)

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Нед 02 апр 2006 20:00

Колега миналата година на моите родители им монтираха един PVC прозорец.Мисля че е 3 камерна дограмата.Сигурен сум че е турски профила но не знам кой е точно пройзводителя. Бившия ми шеф разправяше че в Турция имало около 70 фирми призводителки на PVC дограма.
Лично аз никога не бих си сложил такова нещо у дома.
Аз лично съм превърженик на Алуминиевата, а ако може алуминий с термомост е най-добре но там цените са доста.
Моето мнение е отрицателно по отношение на дограма с турски профили!!!

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Нед 02 апр 2006 20:03

Брат аз съм с неква Veratek не знам ква е ама е много доволна. Евтинджан е. :wink:

Потребителски аватар
lowrider
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за дограма

Мнениеот lowrider » Нед 02 апр 2006 20:33

tyo написа:Има ли някой колега който да си е монтирал българска PVC дограма "BLICK"(4 камерна) или турска PVC дограма "ESEN"(3 камерна)

какво те интересува по-точно,баща ми се занимава с такъв бизнес и ще ми подаде информация.Предполагам за качеството става въпрос...

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за дограма

Мнениеот tyo » Нед 02 апр 2006 20:46

lowrider написа:какво те интересува по-точно,баща ми се занимава с такъв бизнес и ще ми подаде информация.Предполагам за качеството става въпрос...

Да какво мисли за качеството на българската PVC дограма. Питай го, колко ще излезе без монтаж прозорец от PVC дограма "BLICK"(ако може да са разделени дограмата и стъклопакета-флоат стъкло с обща дебелина 24 mm. 4+16+4 ) Като този на схемата само, че 1800 х 1600
Изображение

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Нед 02 апр 2006 21:44

Брат що не си направиш страничните да се отварят. Лятото с тва PVC е ужасссс. :twisted: :wink:

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Нед 02 апр 2006 21:58

сега понеже гледам че някой говорят наизуст малко
PVC-то е много хубаво при някой случай когат климата предразполага към кондез на вътрешната страна на дограмата...
Та в Елена е само дърво и PVC сега не знам дали колегата има това предвид (Г.Оряховица е наблизо) но трябва да се внимава с този фактор
освен ако не искате да бършете прозорците всеки ден :)

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Нед 02 апр 2006 22:06

DragoCL написа:сега понеже гледам че някой говорят наизуст малко
PVC-то е много хубаво при някой случай когат климата предразполага към кондез на вътрешната страна на дограмата...
Та в Елена е само дърво и PVC сега не знам дали колегата има това предвид (Г.Оряховица е наблизо) но трябва да се внимава с този фактор
освен ако не искате да бършете прозорците всеки ден :)

Драго доразвий малко темата :D
Не искам да бърша прозорци всеки ден :?

Потребителски аватар
XaBaTa™
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот XaBaTa™ » Нед 02 апр 2006 22:16

Потребителски аватар
driver
Автомобил: diesel
Двигател:

Мнениеот driver » Нед 02 апр 2006 22:24

Цялата ми къща е с ПВЦ дограма Блик. Конденз от вътрешната страна на прозорците има само когато разликата в температурите вътре и вън е доста голяма. Това се получава при мен през зимата, когато вън е -12-15 градуса, а вътре + 25. ПВЦ дограмата е за предпочитане пред алуминиевата за жилищни помещения, защото изолира доста по-добре. Примера е като докоснеш през зимата рамката на прозореца от алуминиева дограма ще усетиш, че е ледено студен /понякога и конденза от вътре замръзва/ докато при ПВЦ дограмата нема такова нещо.

Потребителски аватар
SnowMaster
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот SnowMaster » Нед 02 апр 2006 22:24

тръгнах да чета това на хавата ама е много и ми писна.за мен най-доброто си остава обикновена дървена дуграма.тук в моя карй всеки 5-ти се занимава с това(производството)но излиза по скъпо от другите видове

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Нед 02 апр 2006 22:29

Дървената е супер. :headbang Особено тия новите със стъклопакети. Ама много цифра е. :roll: :cry:

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Пон 03 апр 2006 6:30

driver написа:Цялата ми къща е с ПВЦ дограма Блик. Конденз от вътрешната страна на прозорците има само когато разликата в температурите вътре и вън е доста голяма. Това се получава при мен през зимата, когато вън е -12-15 градуса, а вътре + 25. ПВЦ дограмата е за предпочитане пред алуминиевата за жилищни помещения, защото изолира доста по-добре. Примера е като докоснеш през зимата рамката на прозореца от алуминиева дограма ще усетиш, че е ледено студен /понякога и конденза от вътре замръзва/ докато при ПВЦ дограмата нема такова нещо.

именно
значи сега аз не съм специалист но ни казаха твърдо PVC и съм много доволен честно казано..
цени и да ти кажа са отпреди 5 год. и трябва да се разтърся...
сега Горна не е в балкана и може да е по-различно...
не знам

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Пон 03 апр 2006 15:13

Няма да бършеш прозорци всеки ден, но със сигурност ще бършеш, когато вън е достатъчно студено. Толкова студено, че температурата на повърхността на вътрешното стъкло да падне под температурата на кондензация на въздуха в стаята. А това в нашите географски ширини често се случва и затова борбата с конденза по стъклата на PVC дограмата е безмилостно жестока. Води се най-често с парцали. Обаче съществуват няколко фактора, които ако бъдат взети предвид, могат да я направят по-лесна:
– качеството на СТЪКЛОПАКЕТА. Оказва много по-голямо влияние, отколкото броят на камерите (три, четири, пет). Все пак на него се падат повече от 80% от площта на дограмата. Тук правилата са следните: колкото по дебел, толкова по-добре (не дебелина на стъклото, която обикновено е 4mm, а на стъклопакета – разстояние между стъклата); има специални нискоемисионни стъкла (К-стъкла). Чешките стъклопакети са с добро съотношение качество/цена. Изтеглянето на въздуха от стъклопакета и запълването му с инертен газ Ar води до 10% намаляване на топлинните загуби. Не те съветвам обаче да поръчваш тази екстра, защото има много шарлатани, а ти няма как да контролираш процеса – дограмата идва при теб вече готова. Друг проблем е колко качествено е направена последващата херметизация – може да се окаже, че след година-две аргонът е “излетял” от твоите сткла.
– разположението на ОТОПЛИТЕЛНОТО ТЯЛО. За да намалиш конденза, задължително е то да бъде под прозореца, за да може издигащият се от него по-лек и по-топъл въздух да затопля стъклото, като по този начин го отдалечава от точката на росата. Никакви декоративни пана и первази пред или над него.
– естествената ВЕНТИЛАЦИЯ. Когато помещението се “опакова” плътно с качествена дограма, на дневен ред излизат проблеми с осигуряването на предпоставки за нормално протичане на естествена вентилация. Затопленият вътре в помещението топъл въздух съдържа повече влага и е необходимо по-често проветряване. Някой производители на дограми предлагат и специални регулируеми жалузи, които се монтират високо върху профила на дограмата.

Относно профила на дограмата, не ти препоръчвам турски. Вложи повече (малко) средства в качествен немски профил. Качеството на немските е почти изравнено, затова на преден план излиза качеството на направа на самата дограма, т.е трябва да положиш повече усилия за избор на фирма. Най-добре питай познати в региона, а и тук някой може да се обади.

Кондензът върху стъклото на дограмата е по-малкото зло. Лошото идва, когато започне и конденз по стените. След това идва и мухълът. Тогава борбата става още по-трудна и по-скъпа, но има много за писане.

Помни, че дограмата е дългогодишна инвестиция и трябва да ти служи вярно десетки години.

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Пон 03 апр 2006 16:35

stil написа:...

:bowdown

Върни се в “ОФФ-Топик - други”