Проблема е следния: Български пощи, на избирателен принцип, карат хората /нас/ да ходят на майната си /ул. Веслец №84, гише 23/ и да плащат незакнонна такса от 4 лв. за да си получиш колет от страна от ЕС. Таксата се начислява за "представяне пред митнически служител". Само, че колетите от ЕС не подлежат на митнически контрол, понеже сме страна членка. Таксата се събира само в София, и то избирателно, което е още по абсрудно.
В ето тази тема на бг мама:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=455658.0
има много подробно писано по въпроса. Изчетох цялата тема и изводите са следните:
- таксата е на БГ пощи, митниците нямат нищо общо
- на митнически контрол подлежат всички пратки, ако има съмнения за пренос на забранени неща - наркотици, оръжие и т.н. За целта трябва да има митнически протокол, като проверката се прави в присъствието на получателя. /така разбрах/.Тази проверка е безплатна от страна на митниците
- издаваните фискални документи не съотвестват на извършената услуга
Та към въпроса - получихме известие за колет от Англия /подаръци за детето от вуйчо му/, които трябва да вземем от въпросния адрес - Разменна пощенска станция. Досега сме получавали колети от Англия в местния пощенски клон.
Искам да си потърся правата си по този въпрос и смятам /както е предложено в посочената тема/ да поискам фактура за посочената сума, в която да фигурира вида на извършената услуга.
Ако на фактурата напишат "представяне пред митнически служител" - трябва ли задължително да ми представят протокол от проверката?
Моля сведющите /адвокати/ да се изкажат по въпроса.
Ако откажат да ми издадат фактура - какво правим?
П.С. Писано е от активните майки до кого ли не. Господарите са оставили въпроса без НИКАКЪВ отговор /няма кой да им плати/, бтв са отговорили, че са правили репортаж, митниците - че те не събират никакви такси, разните комисии - нищо.
Леко почва да ми писва от нашата татковина...