Колети от ЕС и незаконна такса

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Колети от ЕС и незаконна такса

Мнениеот drmilendd » Чет 07 яну 2010 21:03

Да се допитам пак до колективния ум :D
Проблема е следния: Български пощи, на избирателен принцип, карат хората /нас/ да ходят на майната си /ул. Веслец №84, гише 23/ и да плащат незакнонна такса от 4 лв. за да си получиш колет от страна от ЕС. Таксата се начислява за "представяне пред митнически служител". Само, че колетите от ЕС не подлежат на митнически контрол, понеже сме страна членка. Таксата се събира само в София, и то избирателно, което е още по абсрудно.
В ето тази тема на бг мама:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=455658.0
има много подробно писано по въпроса. Изчетох цялата тема и изводите са следните:
- таксата е на БГ пощи, митниците нямат нищо общо
- на митнически контрол подлежат всички пратки, ако има съмнения за пренос на забранени неща - наркотици, оръжие и т.н. За целта трябва да има митнически протокол, като проверката се прави в присъствието на получателя. /така разбрах/.Тази проверка е безплатна от страна на митниците
- издаваните фискални документи не съотвестват на извършената услуга

Та към въпроса - получихме известие за колет от Англия /подаръци за детето от вуйчо му/, които трябва да вземем от въпросния адрес - Разменна пощенска станция. Досега сме получавали колети от Англия в местния пощенски клон.
Искам да си потърся правата си по този въпрос и смятам /както е предложено в посочената тема/ да поискам фактура за посочената сума, в която да фигурира вида на извършената услуга.
Ако на фактурата напишат "представяне пред митнически служител" - трябва ли задължително да ми представят протокол от проверката?
Моля сведющите /адвокати/ да се изкажат по въпроса.
Ако откажат да ми издадат фактура - какво правим?
П.С. Писано е от активните майки до кого ли не. Господарите са оставили въпроса без НИКАКЪВ отговор /няма кой да им плати/, бтв са отговорили, че са правили репортаж, митниците - че те не събират никакви такси, разните комисии - нищо.
Леко почва да ми писва от нашата татковина...

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Re: Колети от ЕС и незаконна такса

Мнениеот Varbona » Чет 07 яну 2010 21:05

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Чет 07 яну 2010 21:16

Varbona написа:http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/06/838566_evala_be_mitnica/

Като прочета нещо такова почвам да съжалявам че в БГ няма клон на Ал Кайда който да се заеме с подобни институции :twisted:

Потребителски аватар
    LILO&STICH
    ябълката на раздора
    Автомобил:
    Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Чет 07 яну 2010 21:21

трябва на Дянков някой да му се обади по телефона,отново.
    Така омаскари и митническите очреждения mhihi ,добре е ,че му чукнаха по главата,та да се усети кво прави,или по-точно,какво неправи :dummy:

Потребителски аватар
    ChimeyJimmey
    Автомобил: торанага
    Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 07 яну 2010 21:22

4 леффа такса са си за магазинаж.
    Всичко над 4 килца (общо казано) си се задържа в митническия клон (въпросния "ВесЕлец" - да, правилно го прочетохте, защото там е "При нас е ВЕСЕЛО" като отидеш да си вземеш пратката), защото дедката, дето наритва пратките с шутове у ГАЗката (53) към пощенските клонове е артритясал и/или го мързи.

НЕМА ЗНАЧКА ДАЛИ ПРАТКИТЕ СА ОТ ЕС, МЪГЛЯВИНАТА АНДРОМЕДА ИЛИ ТРОЙНОТО СЪЗВЕЗДИЕ СИРИУС!

Това е истината! И си е било така от години!
    И не виждам начин да се промени (към по-добро).
    А с новите измислици на Хер Флигкт... :screwy

drmilendd
    Контакти:

Мнениеот drmilendd » Чет 07 яну 2010 21:34

ChimeyJimmey написа:4 леффа такса са си за магазинаж.

Ами не са...
    Погледнете таблицата от първата страница на посочената тема.
    Магазинаж има след втория ден от доставянето на известието и е 0.30 ст. на ден. Тежестта на претката не би трябвало да има нещо общо, щото за нея е платено още в англия на кг за доставка до бг.
    ChimeyJimmey написа:Това е истината! И си е било така от години!
    И не виждам начин да се промени (към по-добро).

Няма да се промени, ако не направим нещо. Ако ли не - по обратния път на колета...

Потребителски аватар
    ChimeyJimmey

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 07 яну 2010 21:37

Сега, аз ти обяснявам от опит и дефакто ситуацията, както го е описал и човека-маратонец Еленко Еленков в статията си там, па ти иди и със същия апломб ми спори деюре с въпросните служители и служителки в митницата...
    Да видиш тогава срещу какво насрещно торнадо си си извадил пишока да уринираш. mhihi

Борбата с тая простотия е чрез хитро лавиране и тънки хватки, научени от горчив опит и/или стари баш-майстори в eBay търговията.
    С подписки, митинги, отворени писма и т.н. ще се разклати само на монахинята мъжкия полов атрибут. :roll:

Не ме разбирайте погрешно - не съм против инициативата.
    Просто съм адски добър "лош" пророк.

drmilendd
    Контакти:

Мнениеот drmilendd » Чет 07 яну 2010 21:46

До модераторите: Знам че има лични :wink:
    Няма да превръщаме темата в спор. Молбата ми е да пишат само тези, които искат да ми съдействат, и то с точни и полезни съвети по отношение на конкретния проблем. Мнения, че държвата ни е скапана и шибана и т.н. са много мили, но не помагат с нищо.
    И, да, прочел съм посочената статия на Еленко Еленков, но тя ако сте забелязали се отнася за колет от САЩ, които подлежи на митническа проверка и обмитяване./има линк в темата от бг мама/
    Докато тук става въпрос за колет от ЕС, който, по законите на ЕС, се приравнява към колета от баба и дядо на село с дядова усуканица и сланина.
    П.С. Ще си извадя пишока срещу торнадото...никой не е умрял от напикани гащи :mrgreen:

Потребителски аватар
    ChimeyJimmey

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 07 яну 2010 21:54

Е, мито и ДДС за пратка от ЕС няма как да ти поискат митничарите, колкото и да си съдират гащите от мерак.
    Срещу това няма как да ритнат с криви краченца.
    Затова се маскират с такива измислени таксички за обработка, магазинаж и т.н. 4 леффа.
    Преглъщат се, щом се оправиш бързо (~30 мин.) и на фона на щастието от 10 пъти по-ниската цена на артикула от тази в България, направо си се преглъщат като 50 гр. Хенеси.
    Я так думаю!

Здраве и късмет! :да:
    Ще са нужни в борбата срещу колосалната вятърна мелница - държавна администрация... :041:

Аз приключих участието си в тази тема.
    Хау! Изображение

Потребителски аватар
    LILO&STICH
    ябълката на раздора
    Автомобил:
    Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Чет 07 яну 2010 22:25

ChimeyJimmey написа:Е, мито и ДДС за пратка от ЕС няма как да ти поискат митничарите, колкото и да си съдират гащите от мерак.
    Срещу това няма как да ритнат с криви краченца.
    Затова се маскират с такива измислени таксички за обработка, магазинаж и т.н. 4 леффа.
    Преглъщат се, щом се оправиш бързо (~30 мин.) и на фона на щастието от 10 пъти по-ниската цена на артикула от тази в България, направо си се преглъщат като 50 гр. Хенеси.
    Я так думаю!

Здраве и късмет! :да:
    Ще са нужни в борбата срещу колосалната вятърна мелница - държавна администрация... :041:

Аз приключих участието си в тази тема.
    Хау! Изображение

напротив,ако стоката не е придобила ЕС статут ще му ги съберат.

Потребителски аватар
    maxpayne
    Автомобил:
    Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пет 08 яну 2010 0:10

Е точно днес ходих да си взимам една ибейска джаджа за колата от Германия, обикновено пристигат в пощенския ми клон ма сега изненада - на майна си райна веслец 84. Пред мен едно момче поиска фактура да му напишат и онази се направи на 2 и половина, само касова бележка му даде (както и на всички). Може би щото беше едно младо и нисичко и тя реши да се разпореди от висотата на административно-безличната си позиция. Доста се чудех дали да почна да се заяждам защо ми искат тази такса, ама щеше да стане скандал и макар да съм много добър в скандалите с всякакви служители, особено пък с администрация, особено пък когато съм прав, беше напълно сигурно, че положителен ефект нямаше да има. Поне не и моментален.

А такса магазинаж не е, защото с едни големи букви, размер около 60 някъде е написано, че магазинаж те таксуват по 30ст. на ден след някое си известие (второ май), а тук си е flat rate 4лв от всеки колет.

п.п. вчера четох в един форум за финландия и техните митници, някакъв пич си поръчал от ибей ДВД-та втора употреба, образователни някакви. Та отишъл той в митницата, понеже му ги задържали и се оказало, че изпращача не бил приложил документ за стойността на пратката. Чудили се те със служителката кво да правят и тя му предложила да се логне пред нея, от служебния и компютър, в ибей акаунта си и да покаже стойността на покупката. И като се уверила в стойността му дала пратката. На фона на това, което се случва у нас...

Потребителски аватар
    LILO&STICH
    ябълката на раздора
    Автомобил:
    Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пет 08 яну 2010 9:08

е тук ти искат плащането да им разпечаташ поне.От пай пал,и нямаш грижи.
    :wink:

Потребителски аватар
    Stefan
    R.I.P Madcap
    Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
    Двигател:

Мнениеот Stefan » Пет 08 яну 2010 9:28

Някой нещастник пак е решил да забогатее на гърба на хората :evil:

Потребителски аватар
    Stoi
    Вечен БАН
    Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
    Двигател:
    Контакти:

Мнениеот Stoi » Пет 08 яну 2010 13:10

щом дават касови бележки и ги чукат на касов апарат значи ако си искаш фактура трябва да ти направят ! Ако откажат може да правиш жабли до данъчни, прокуратури, комисии. Като направят 200-300 човека такива жалби ще се събудят малко.

Потребителски аватар
    group®
    Темерут
    Автомобил: Passat B8 Alltrack
    Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пет 08 яну 2010 13:32

По всяка вероятност е спряна от Нарко отдел към митницата :idea:
    Тогава, ако ще да е баба ти на село, пак имат право ;)
    А 4те лева са за разправията mhihi

Успех с борбата :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”