16-годишните сядат зад волана?
И 16-годишните да могат да карат шофьорски курсове и дори да получават книжка за кола. Това предлага Националният автоинструкторски съюз (НАИС), в който членуват 243 автошколи.
........
Друга интересна идея на автоинструкторския съюз е да отпадне образователният ценз за кандидат-шофьорите.
Изискването за основно образование е дискриминационно, още повече че имало много гимназисти, които четат по-зле от петокласници. Самите листовки трябвало да бъдат ситото. Ако курсистът не може да разбере какво пише в теста, нямало да издържи и теорията.
източници:
http://www.dnes.bg/bulgaria/2010/01/18/16-godishnite-siadat-zad-volana.84312
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=346504

Предлагат от 16 години да се взима книжка и още.....
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Re: Предлагат от 16 години да се взима книжка и още.....
Последна промяна от joromnt на Пон 18 яну 2010 10:18, променено общо 1 път.
- Bobi_S13
- Der Polizist
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
а нема нужда! они на 18 са камикадзета кво остава 16годишен убавец да се сили с Г3 1.6 75конйове и да бърза за училище... горките хора по улиците 

Браво. Сега всички тиинеджъри ще могат да вземат колата на тате за да свалят мадамите - и тогава всеки ден ще четем "ами то детето бързало за училище и за това сгазило трима на тротоара" - съвсем скорошен факт. Вече законно ще могат да го правят.
Да не забравяме че няма да могат и да носят отговорност за извършеното - нали са непълнолетни.
А за образованието - да не говорим. И сега ромите незнайно как си изкарват книжки като имат само пети клас.
Луда държава сме и това си е.
Не дай боже да го приемат това безумие
Да не забравяме че няма да могат и да носят отговорност за извършеното - нали са непълнолетни.
А за образованието - да не говорим. И сега ромите незнайно как си изкарват книжки като имат само пети клас.
Луда държава сме и това си е.
Не дай боже да го приемат това безумие
- malcho
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Моето мнение е, че не сме дорасли още за това. Ако го приемат още много майки ще носят черно.
направо да дават книжките с личната карта на 14 г
да слажат една дебела такса само и вс ще е ОК !
барем да има пари в бюджета да плащат за погребенията на донорите, и помощите на циганите
и без това сите неграмотно, кьораво и ненормално кара коли....
да слажат една дебела такса само и вс ще е ОК !
барем да има пари в бюджета да плащат за погребенията на донорите, и помощите на циганите
и без това сите неграмотно, кьораво и ненормално кара коли....
- ABSOLUT
- Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
- Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
- Контакти:
И аз не мисля, че е добра идея.
Това го има в САЩ, където обаче разстоянията са огромни, родителите са заети и нямат възможност да карат децата на училище, градския транспорт е опасен.....
А относно образователния ценз, еми че човек ако не може да прочете (и разбере) ЗзДП, не може да прочете акт и да се подпише под него, не може да попълни сам протокол или да даде писмено обяснение, то какво изобщо ще прави зад волана??!!
Това го има в САЩ, където обаче разстоянията са огромни, родителите са заети и нямат възможност да карат децата на училище, градския транспорт е опасен.....
А относно образователния ценз, еми че човек ако не може да прочете (и разбере) ЗзДП, не може да прочете акт и да се подпише под него, не може да попълни сам протокол или да даде писмено обяснение, то какво изобщо ще прави зад волана??!!
- digo_pl
- Автомобил: omega V6
- Двигател:
- Контакти:
За тези от НАИС причината е ясна... пари, защото, най-вероятно ще става въпрос за "видимо малка кола" - понятие което е толкова относително... след това на 18 пак ще имат курсче и още парички за автошколите
пък, че има гимназисти д`ет не могат да четат - ми има ги /кой от нас не е познавал поне един/!
malcho го каза най-точно! Толкова сме незрели и простички все още. Ако това стане факт, няма да има спасение за младите, ще има много загинали!
Някой ще идват на даскало с най-новата C-класа, другите деца ще гледат, ще завиждат, ще се комплексират... може пак да има убииства като преди време на онези две момичета дето убиха съученичката си щото била по готина... и толкова много следствия. Неща които си ги има и сега, но просто още един фактор/предпоставка!

malcho го каза най-точно! Толкова сме незрели и простички все още. Ако това стане факт, няма да има спасение за младите, ще има много загинали!
Някой ще идват на даскало с най-новата C-класа, другите деца ще гледат, ще завиждат, ще се комплексират... може пак да има убииства като преди време на онези две момичета дето убиха съученичката си щото била по готина... и толкова много следствия. Неща които си ги има и сега, но просто още един фактор/предпоставка!
- digo_pl
- Двигател:
- Контакти:
ABSOLUT написа:И аз не мисля, че е добра идея.
Може и да бъркам, но в Сащ след като вземат на 16 книжка, не беше ли задължително с пълнолетен шофьор на пасажерската седалка докато навършат 21? или нещо такова
- kriso_g
- Автомобил: MK4 1.8T
- Двигател: AUM
това че има доста катастрофи причинени от непълнолетни е много вярно!
От личен опит го знам...и се радвам че нямаше никой около мен..и пострада само и единствено бронята!
От личен опит го знам...и се радвам че нямаше никой около мен..и пострада само и единствено бронята!
-
- Автомобил: 1990 Golf GTI + 1991 Country
- Двигател: PB 112 + 1P 98
Защо слагате всички под общ знаменател?
Има такива който и на 20 си карат като камикадзета, но има и такива, които на 16 и карат по добре от доста по-възрастни от тях. Смятам, че за да получи книжка някой 16 годишен, той трябва да мине през доста по-добро обучение, отколкото някой над 18, да има и по строги закони за тях, например за едно превишение на скорост над 20км/ч да остават без книжка.
Както искате ме разбираите, това е лично мое лично мнение.
п.п. доколкото разбрах трябва да имат придружител
Има такива който и на 20 си карат като камикадзета, но има и такива, които на 16 и карат по добре от доста по-възрастни от тях. Смятам, че за да получи книжка някой 16 годишен, той трябва да мине през доста по-добро обучение, отколкото някой над 18, да има и по строги закони за тях, например за едно превишение на скорост над 20км/ч да остават без книжка.

- digo_pl
- Двигател:
- Контакти:
misho_golfa написа:Защо слагате всички под общ знаменател?
Горе долу до каква степен спазваш правилата!
Когато говорим за масата 16годишни, как да не ги слагаме под общ знаменатаел! И как знаеш, че някой 16 годишен кара по-добре от възрастен? Пъвро нямат право да карат, все още, второ за да знаеш, поне 2 седмично трябва да те вози такъв в натоварен трафик ?!?!?!?!?!

Като се знам аз какъв бях на 16 по-добре, че никой не ни даваше книжки тогава...
Когато говорим за 18 годишни, също говорим за маса, но не може винаги да си малък, трябва да пораснеш и по закон порастваш на 18. Това е! Заради 5-10% "камикадзета" да удължът годините за непълнолетие ли, какво?
Всеки сам трябва да реши кога е пораснал! Законите могат да ни бранят до един момент!
- kriso_g
- Автомобил: MK4 1.8T
- Двигател: AUM
а ти от къде знаеш какви са сегашните 16 годишни
може повечето да са пишлигари,да се дрогират,да пушат треви и разни такива
но има и доста съвестни и добри хора/деца/човеци както искате го разбирайте..найстина се получава малко като дискриминация
но това си е мойто мнение 

може повечето да са пишлигари,да се дрогират,да пушат треви и разни такива
но има и доста съвестни и добри хора/деца/човеци както искате го разбирайте..найстина се получава малко като дискриминация

- vaso18
- T.N.T.
- Автомобил:
- Двигател:
и в америка взимат на 16 но карат само с придружител и имат много по стегнати закони
поне аз така знам,но не го приемам за България това
поне аз така знам,но не го приемам за България това
- Dead man
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил: Hyundai Sonata 2007
- Двигател: 2.0 16V 145HP
- Контакти:
Друга интересна идея на автоинструкторския съюз е да отпадне образователният ценз за кандидат-шофьорите.
И всеки ман... ще има книжка и ще са навсякъде,защото ще бачкат за без пари ( почти ) и всички ще ги търсят...
Няма толкова тъпа идея...Някой като не може да чете и да пише,не само че не трябва да кара,ами и да го глобяват че е прост и мързелив...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”