Правен съвет ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
stanislav_s
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Правен съвет ?

Мнениеот stanislav_s » Пет 22 яну 2010 9:19

Здравейте колеги, проблема ми е следният: през 2008-ма година продадох един автомобил с нотариално заверен договор както си му е реда, обаче и до ден днешен купувача не си е прехвърлил МПС-то на негово име. Скоро получих призовка от КАТ за извършено нарушение с този автомобил и т.к. в КАТ се води все още на мое име(в данъчното съм го отписал) ме викат мен. Отивам аз нося им копие от договора, копие от декларацията която съм подал в данъчното и те ми викат: "ОК свободен си, ние ще си го привикаме него да си понесе санкция за нарушението". Попитах ги дали не може и да го задължат да си прехвърли колата на негово име, а те ми казват че нямали законово основание.
Та въпросът ми е: може ли да подам жалба в Полицията или някъде другаде срещу този господин, та по някакъв начин да го накарам да си прехвърли колата и да не ме занимават повече?

Благодаря ви предварително.

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Re: Правен съвет ?

Мнениеот Дашо » Пет 22 яну 2010 9:54

Това е въпрос от частно-правен характер. Полицията не може да вземе отношение. Ако на теб ти писне, можеш да бракуваш колата :да: По този начин, ще му направиш доста сечено ... ;)

Потребителски аватар
P4v3l
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот P4v3l » Пет 22 яну 2010 10:25

И какво ти пречи че колата не я е регистрирал, не и плащаш данъци в КАТ вече знаят че е колата не е твоя грижа вече, след някоя и друга година като стане нормално да неможе да минаваш преглед без бележка за платен данък ще му се наложи да си я регистрира или да я бракува (той има каквото му трябва за да я бракува, поне в София неискат бележки за платени данъци за да ти бракуват колата)

Дашо написа:Това е въпрос от частно-правен характер. Полицията не може да вземе отношение. Ако на теб ти писне, можеш да бракуваш колата :да: По този начин, ще му направиш доста сечено ... ;)

мисля че неможе да я бракува без големия талон и номерата

Потребителски аватар
digo_pl
Автомобил: omega V6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот digo_pl » Пет 22 яну 2010 10:35

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пет 22 яну 2010 10:55

не не може
ти би следвало като продадеш колата да я отпишеш от данъчното, както си направил, а после да пуснеш и едно копие от договора и в КАТ
по ЗДвП имаше такова задължение

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пет 22 яну 2010 10:58

нотариуса не ти ли каза, че до 2седмици трябва да я отпишеш от КАТ по местоживеене?

Потребителски аватар
pach0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pach0 » Пет 22 яну 2010 11:23

Колега ти нищо не можеш да направиш в случая, но на него би трябвало да му тече глоба в кат затова че не е спазил едномесечния срок да я прехварли на негово име. В случая неможеш и да я спреш от движение защото ти трябва големия талон. Малко тъпо са го направили, но все пак е нормално за нашата държава...

Потребителски аватар
stanislav_s
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот stanislav_s » Пет 22 яну 2010 11:43

Pichaga написа:не не може
ти би следвало като продадеш колата да я отпишеш от данъчното, както си направил, а после да пуснеш и едно копие от договора и в КАТ
по ЗДвП имаше такова задължение

Има, ама кой да ми каже, аз питам нотариуса и той казва за теб единствено отписване от данъчното, а за купувача в срок до еди колко си да отиде да си прехвърли колата с договора.
А иначе аз не мога да бракувам колата, всички документи са при него. А той никъв го няма ни на адреса където живее, нито на телефона който имам, абе живо чудо. Но поне от КАТ ме успокоиха, че ако се наложи пак ще ходя ще си представя копието от договора и така до края на света. Те по никакъв начин не могли законово да го задължат да си прехвърли колата на негово име. Аз им викам е какво да ви го доведа с пистолет на главата ли? Баси нещастието :shock

Та да се върнем на въпроса: мога ли по някакъв законов път да го принудя да си прехвърли колата?

Потребителски аватар
pach0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pach0 » Пет 22 яну 2010 11:48

Не колега и аз имам същия проблем и се поинтересувах наскоро но нищо неможеш да направиш (законно) освен да стискаш зъби и да се надяваш да се сети да си я прехварли.

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Пет 22 яну 2010 11:50

Еми щом в КАТ не става, аз си мисля дали можеш да сезираш данъчните за случая.
Не знам дали има канален ред за пускане на такъв тип жалби, но данъчните с удоволствие биха му пратили писмо на човека с въпроса защо е минало толкова време и не си е регистрирал колата при тях. Нещо което, ако имаше единна система между КАТ, нотариусите и данъчните, би следвало да става автоматично.

Потребителски аватар
stanislav_s
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот stanislav_s » Пет 22 яну 2010 11:56

Данъчните са уведомени с копието от договора което съм им оставил при подаване на декларацията за отписване. Просто няма такъв ред - те да го принуждават да си заведе автомобила на негово име. Те просто си регистрират нарушение на закона и си чакат да си дойде човечеца доброволно да си плати глобата :screwy
Това сигурно го има само в България :banghead:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”