:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Спешно ми трябва помощ от някой с перфектен английски!!!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Спешно ми трябва помощ от някой с перфектен английски!!!

Мнениеот mucho » Чет 28 яну 2010 11:00

Здравейте хора ;)

За кой ли път се обръщам към целокупното фауве общество, към великия колективен разум дет са вика ... тоз път ми трябва (че и спешно на сичкото отгоре) превод на една страничка текст от български на английски и то тънкия момент е, че трябва да е от някой с добри познания и практика каквито аз ест. нямам ... самия текст няма кой знае какви сложни термини, но е добре максимално точно да се преведе (едва ли не буквално) не само смисъла, но и емоцията на текста - абе пипкава работа :)

предварителну благударъ ;)

1.What type is used in your submitted design?

Всъщност шрифта е изцяло мое дело, специално разработен за това лого.

2.What were your specific considerations when selecting type for this identity design?

Още от самото начало не исках това лого да има графичен знак, а само простичък, уникален и силно разпознаваем шрифт. След съвсем кратко обмисляне и прехвърляне на варианти с използване на някой от любимите ми шрифтове се убедих, че много по-силен и въздействащ ефект ще постигна ако създам всяка буква от нулата. И така след малко експерименти се спрях на крайно опростени и подчертано геометрични форми.

3.Was the type selected for your design altered in any manner to produce the final image?

Както вече споменах, всяка буква е създадена от нулата и в този смисъл думата е не “altered” ами “created” :)

4.What is your type selection process for such work?

Ами не мога да кажа, че следвам всеки път един и същ протокол – предпочитам да се осланям на моментното ми усещане и въображение, на това какво представлява конкретния проект и в каква посока мисля, че трябва да тръгна. Но доста често, когато поради някаква причина трябва да се използва готов шрифт – преглеждам специално подбраната си селекция от любими шрифтове, за да видя дали някой от тях ще ме закове. Дали ще пасне на комбинацията от буквите, използвани в името, както и на самия графичен символ, ако има такъв. Винаги се старая да подхождам индивидуално, защото лого дизайна не е работа на конвейер и дори използването на най-страхотния шрифт може да доведе до слаб резултат, до липса на хармония между отделните букви и на цялостния облик на въпросното лого.

5.What other typefaces were considered for this particular design and why were they eliminated?

Честно казано мисля, че така и не се стигна изобщо до проби с използването на готови шрифтове, които после да модифицирам по някакъв начин. В процеса на обмисляне прехвърлих наум няколко въображаеми шрифтове и след като нито един подход не ме грабна се насочих към построяването на мой собствен шрифт.

6.Do you have any unusual/interesting anecdote to share in regards to the design of the logo submitted?

Спомням си как след като бях готов и толкова въодушевен, и силно ентусиазиран, дори наивно самодоволен, че съм направил едва ли не нещо невероятно бях попарен от първите реакции на близките ми, които бяха първите свидетели и критици на моя труд. За мой ужас се оказа, че те не можаха гладко и категорично да прочетат какво съм написал. Прочетоха го, но ясно си личеше тяхната неубедителност и притеснение да не би да сбъркат и така да ме обидят … След доста размисли и проведени тестове с какви ли не хора, реших, че все пак нещата не са толкова страшни колкото си мислех. А и като се има предвид, че това все пак е лого за дизайнерско студио, а не за счетоводна къща или банка известна провокация около типографията не е вредна, дори напротив – аз лично я намирам за полезна и дори нужна :)

7.What advice would you give other designers in regards to selecting type for logo design projects?

Моя съвет е ако условията на даден проект позволяват и ако самия дизайнер има все пак известен опит и познания да се опита да създаде от нулата свой собствен шрифт. Шрифт, който да е в пълна хармония с използваните букви, с графичния символ, с особеностите на самия проект и въобще с всичко. Ако все пак поради някаква причина това не може да стане добре е винаги да се опитват някакви макар и козметични модификации на вече съществуващ шрифт. Защото както вече споменах механичното използване дори на най-страхотния шрифт само по себе си не е гаранция за добър резултат. Аз вярвам, че добрия дизайн се крие в малките неща, в детайлите – човек може да постигне много дори използвайки Arial ако знае как и къде да пипне и така тотално да го преобрази :)

8.What is your favorite typeface and why?

Нямам конкретно един определен любим шрифт и слава Богу, защото ако един дизайнер има само един любим шрифт, то значи нещо не е наред – силно намирисва на зацикляне :)

п.п. ако предпоччитате можете да пратите текста и на ЛС

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Re: Спешно ми трябва помощ от някой с перфектен английски!!!

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 28 яну 2010 11:14

Tийзър:

In fact, this font is entirely invented by myself, designed especially for this particular logo.

2.What were your specific considerations when selecting type for this identity design?

Още от самото начало не исках това лого да има графичен знак, а само простичък, уникален и силно разпознаваем шрифт. След съвсем кратко обмисляне и прехвърляне на варианти с използване на някой от любимите ми шрифтове се убедих, че много по-силен и въздействащ ефект ще постигна ако създам всяка буква от нулата. И така след малко експерименти се спрях на крайно опростени и подчертано геометрични форми.

Even right from the start I didn’t want this logo to have any graphical signs, but only simplified, unique and recognizable at once font. After a very brief consideration and revolving over several variants, including some of my favorite fonts, I’ve reached a definite conclusion that much more influencing and vigorous impression I will imply by creating each symbol from ground zero scratch.
And, after some experimenting, I chose these maximum cleaned out geometrical forms.

Да продължавам ли?

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Чет 28 яну 2010 11:22

ами да защо не ... мерси ;) ... моя английски не е на ниво да отсъждам ДА или НЕ - изглежда ми ОК ...

само една вметка - "Even right from the start I didn’t want this logo to have any graphical signs, but only simplified, unique and recognizable at once wordmark."

не съм на 100% но мисля, че така трябва да е, на български тази дума/термин май няма аналог или поне аз не знам

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 28 яну 2010 11:43

Ще го пусна към 13 часа, че ми излезе друга работа спешна... Извинявам се. :?

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 28 яну 2010 11:44

Иво, колко ти е спешно?

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Чет 28 яну 2010 11:47

еми до краа на деня е ОК ...

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 28 яну 2010 11:50

Аз малко корекции имам към chimey, дано не се засегне

Even right from the start I didn’t want this logo to have any graphical signs, but only simplified, unique and recognizable at once font. After a very brief consideration and revolving over several variants, including some of my favorite fonts, I’ve reached a conclusion that I will imply much more influencing and vigorous impression by creating each symbol from scratch.
And, after some experiments (или experimenting for a while), I chose these maximum cleaned out geometrical forms.

Тва на пръв поглед

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 28 яну 2010 12:00

mucho написа:Здравейте хора ;)

За кой ли път се обръщам към целокупното фауве общество, към великия колективен разум дет са вика ... тоз път ми трябва (че и спешно на сичкото отгоре) превод на една страничка текст от български на английски и то тънкия момент е, че трябва да е от някой с добри познания и практика каквито аз ест. нямам ... самия текст няма кой знае какви сложни термини, но е добре максимално точно да се преведе (едва ли не буквално) не само смисъла, но и емоцията на текста - абе пипкава работа :)

предварителну благударъ ;)

Actually, this font is entirely my doing, developped especialy for this particular logo.

Right from the start I didn’t want the logo to have any graphic sign, only simple, unique and most recognizable font. After quick pondering and think-over some of my favorite fonts, I became convinced that the effect will be much more profound if I develop myself every letter from scratch. And so, after few scraps appeared very simple and pure geometrical forms.

3.Was the type selected for your design altered in any manner to produce the final image?

Както вече споменах, всяка буква е създадена от нулата и в този смисъл думата е не “altered” ами “created” 
As I mentioned already, every letter is created from scratch. And in that manner the correct word would not be “altered”, rather “created”…

4.What is your type selection process for such work?

Ами не мога да кажа, че следвам всеки път един и същ протокол – предпочитам да се осланям на моментното ми усещане и въображение, на това какво представлява конкретния проект и в каква посока мисля, че трябва да тръгна. Но доста често, когато поради някаква причина трябва да се използва готов шрифт – преглеждам специално подбраната си селекция от любими шрифтове, за да видя дали някой от тях ще ме закове. Дали ще пасне на комбинацията от буквите, използвани в името, както и на самия графичен символ, ако има такъв. Винаги се старая да подхождам индивидуално, защото лого дизайна не е работа на конвейер и дори използването на най-страхотния шрифт може да доведе до слаб резултат, до липса на хармония между отделните букви и на цялостния облик на въпросното лого.
I don’t actually follow the same path each time-I prefer to act as I feel at the moment, as my imagination tells me to do, as what exactly the project I’m working on tells me and in which way my mind works at the moment. But often, when a ready-made solution is at hand and in place, I go through my personal-best font selection, and see if any of these nails it. Will it match the combo of letters for that name as well as the graphic symbol-if any is present? I always try to approach individually every design, simply because designing a logo is not something usually made at a conveyer-belt, and even the greatest of fonts may result in a failure, as lack of harmony between single letters and overall look of a specific logo.
5.What other typefaces were considered for this particular design and why were they eliminated?

Честно казано мисля, че така и не се стигна изобщо до проби с използването на готови шрифтове, които после да модифицирам по някакъв начин. В процеса на обмисляне прехвърлих наум няколко въображаеми шрифтове и след като нито един подход не ме грабна се насочих към построяването на мой собствен шрифт.
Frankly, I don’t think it ever came down to trying a ready-made modified solutions. In the process I’ve put through my mind some fonts, and since neither approach got what I was aiming for I started to build my own font.

6.Do you have any unusual/interesting anecdote to share in regards to the design of the logo submitted?

Спомням си как след като бях готов и толкова въодушевен, и силно ентусиазиран, дори наивно самодоволен, че съм направил едва ли не нещо невероятно бях попарен от първите реакции на близките ми, които бяха първите свидетели и критици на моя труд. За мой ужас се оказа, че те не можаха гладко и категорично да прочетат какво съм написал. Прочетоха го, но ясно си личеше тяхната неубедителност и притеснение да не би да сбъркат и така да ме обидят … След доста размисли и проведени тестове с какви ли не хора, реших, че все пак нещата не са толкова страшни колкото си мислех. А и като се има предвид, че това все пак е лого за дизайнерско студио, а не за счетоводна къща или банка известна провокация около типографията не е вредна, дори напротив – аз лично я намирам за полезна и дори нужна 
I recall how upon completion I was so confident, so pleased and amazed of what incredible creation I’ve just accomplished, the reaction of my family (acting as first-line judges of my work) was so discouraging… Imagine the horror, after the first futile attempts to read what was written there… Finally it was decrypted, but it was obvious that they were confused if they read it right and will I be offended… So after a period of rethinking the matter and testing with different people’s opinion I’ve decided that things are not that scary, as I thought in the beginning. And considering that this is a designer studio logo, and not a bank or financial institution logo I can use a bit of provocation-it couldn’t do any harm, I find it useful and even necessary.

7.What advice would you give other designers in regards to selecting type for logo design projects?

Моя съвет е ако условията на даден проект позволяват и ако самия дизайнер има все пак известен опит и познания да се опита да създаде от нулата свой собствен шрифт. Шрифт, който да е в пълна хармония с използваните букви, с графичния символ, с особеностите на самия проект и въобще с всичко. Ако все пак поради някаква причина това не може да стане добре е винаги да се опитват някакви макар и козметични модификации на вече съществуващ шрифт. Защото както вече споменах механичното използване дори на най-страхотния шрифт само по себе си не е гаранция за добър резултат. Аз вярвам, че добрия дизайн се крие в малките неща, в детайлите – човек може да постигне много дори използвайки Arial ако знае как и къде да пипне и така тотално да го преобрази 
My advice would be that if the conditions of particular project allow, and if the particular designer is experienced enough, developing an own font would be the best way to go. Aiming at full harmony with letters used, graphic symbols, the whole project as unity. And if for some reason this is not possible, it will be nice to modify at least slightly existing font. Because, as mentioned before, using even the most beautiful font holds no guarantees. I believe that little things make a good design. The details are so very important, a man can make so much even using Arial, if he can touch the right spots, and make it completely different

8.What is your favorite typeface and why?

Нямам конкретно един определен любим шрифт и слава Богу, защото ако един дизайнер има само един любим шрифт, то значи нещо не е наред – силно намирисва на зацикляне 
I don’t have a single favorite font, thanks god, because if a designer favors only one font-it starts to smell fishy… Like a creator’s block…

бро, дано ти помагам...утепах половин час поне... mhihi

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Чет 28 яну 2010 12:07

десет по бро :) ... ща черпа една чаша бинзин кат са видим ... и само да дубава Год е с голема буква бе алооу :)

апропо ако някой още иска да се включи е добре дошъл ... има още малко време за секви предложения - даже мое като надцакване да го оформим ако щете :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”