Глобалната криза

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
gencho12
Автомобил:
Двигател:

Глобалната криза

Мнениеот gencho12 » Чет 16 окт 2008 18:29

Всеки ден чрез новините се опитват да ни убедят,че има глобална финансова криза. Това както и да е, друго обаче не мога да разбера аз. Какво е отношението на новините за задълбочаващата се криза и курса на долара например и цената на петрола. Какво имам впредвид - В началото на тази година банковата и въобще финансовата система в щатите пак беше в криза - вследствие на което долара беше с най-ниския си курс от години насам ,а цената на петрола съответно започна да се покачва стремглаво. Сега отново говорим за "срив на доверието" в банковия сектор в САЩ - някви фалират,други пък изтегляли инвестициите си ,бла-бла бла-бла ... Пълна гама апокалиптични за световния капитализъм глупости. Какво обаче се случи с курса на долара и цената на петрола? Обратно на всякаква за мен логика (спрямо повърхностните ми наблюдения от началото на годината) долара скочи с около 20 стотинки за долар (докато Американската икономика била в ултра колапс) ,а петрола поевтинява с всеки изминал ден. Не че ми е лошо да плащам по-малко на бензиностанцията - не ме разбирайте погрешно :wink:. Нека по-запознатите се изкажат по темата .Аз лично не хващам логиката - в две привично сходни финансови ситуации - паника на борсата в Щатите - два противоположни резултата в цените на долара и петрола. Дайте да разнищим световната конспирация ,че сън не ме хваща :lol:

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Чет 16 окт 2008 18:31

И на мен ми е доста интересно :)
Обаче криза има със сигурност, поне тука крайният потребител я усеща много грубо :(

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Чет 16 окт 2008 18:56

На коя бензиностанция плащаш по-малко да ида и аз, че тук все що знам си е на цената която сложиха при скъпия петрол...

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Чет 16 окт 2008 18:57

Преживях Ебола, Луда крава, Птичия грип .... ще преживея и финансовата криза :)

Потребителски аватар
stoqn_g60
Автомобил: Audi 80
Двигател: ADA

Мнениеот stoqn_g60 » Чет 16 окт 2008 18:59

Tyan написа:Преживях Ебола, Луда крава, Птичия грип .... ще преживея и финансовата криза :)
и Шап а също.... едва ли можем ние нещо да направим за да я спрем :roll:

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Чет 16 окт 2008 19:02

Tyan написа:Преживях Ебола, Луда крава, Птичия грип .... ще преживея и финансовата криза :)

тиане....отново получаваш 6+ за тази реплика!!! точно в десятката!

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 16 окт 2008 19:16

Относно цената на петрола и курса на долара - когато долара пада, цената на петрола се вдига и обратното - това е основното правило.

Второто правило, което влияе върху цената на петрола е търсенето на петрол на световните пазари. Точно поради финансовата криза и огромните цени на петрола, които достигнаха 150$ на барел, потреблението му падна драстично в САЩ, а и в Китай има спад на потребление, което автоматично води до намаляване на цената на борсите.

Принципно трябва да се има предвид, че проблема в момента не е само в срив на доверието в банковите институции, а по-точно е в липсата на кешов ресурс, което рано или късно ще се усети чувствително и в България, като предполагам, че ще има голям спад в продажбите на скъпи и луксозни стоки, като автомобили, недвижими имоти, както ще намалеят инвестициите във всякакъв вид бизнес - това което е направено, ще продължи да работи, но на първо време никой няма да рискува свободните си пари в рискова инвестиция в момент когато парите в брой са дефицит...

А най-страшното за нас ще е да се заформи паника относно платежоспособността на банките. Това ще доведе до лавинообразна реакция и ще се получи мини американска криза - някой по-малки банки ще бъдат изкупени на безценица от големите акули и така... богатите ще станат още по-богат (каквато е целта на всяка такава криза... каквато беше целта на нашата родна криза от 1997-ма година...)

И още има хиляди фактори, които влияят на цените не само на петрола, а на всички стоки, но просто не може да се обясни с 3-4 думи ;)

iceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iceto » Чет 16 окт 2008 19:38

ето тука има някои основни насоки по проблема, но това е само малко част от анализите

Dr.Watson
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dr.Watson » Чет 16 окт 2008 19:57

Тоя път ще има разлика спрямо лудата крава и грипа. По-правилно щеше да е ако кажеш, че ще преживеем и необратимото и безкрайно поскъпване на имотите. Някои хора като удавници за сламка се хвърлиха да купуват не защото им трябва или защото имат пари на камара, а защото е "последния шанс" да си купиш имот - край удрят кепенците и следващите 300 години който имал имал, другите само под наем.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Чет 16 окт 2008 19:59

Ауу колега недей писа такива неща, че сърчицето ще ми фръкне :(
Свещи палим да има някакъв спад в цените догодина

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Чет 16 окт 2008 20:10

в колапс са Американските инвестиционни банки.
Но Европейските банки са се нагушили с почти половината от "отровните" книжа.
Т.е. кризата вече е глобална, а понеже ЕС няма единна позиция какво да се прави, в един момент долара се явава "световна валута"
Щото няма достатъчно злато :~)
А нефта пада, защото в значителна степен цената се вдигаше спекулативно с т.н. фючърси - т.е. "купуваш" фиктивен петрол за след 6 месеца, дотогава можеш да продадеш правото върху този петрол.
Обаче при криза и очертаваща се рецесия или Депресия, се очакват фалити - и съответно намалено търсене на гориво, затова играчите гледат да продадат дори и на загуба...

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Чет 16 окт 2008 20:12

Когато цените на имотите в Град София започнат да падат ще въртя гуми/без книжка и колан/ пред народното събрание в пиков час пред 100 ченгета....

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 16 окт 2008 20:14

canyoubounce написа:И на мен ми е доста интересно :)
Обаче криза има със сигурност, поне тука крайният потребител я усеща много грубо :(

Тука крайният потребител усеща разликата в цените с ЕС, за това. Оная криза нас не ни бърка.

Иначе цената на горивото, което НИЕ плащаме на бензиностанциите тепърва ще пада... Поне според мен БИ ТРЯБВАЛО да е така. Отделно чух (слухове), че лукойл щяли да свалят цената другия месец стабилно. Колко да вярвам не мога да кажа, но има логика.

Има теории, че "СВЕТОВНАТА КРИЗА" е измислица... И в това има логика, защото всяка подобна сензация води до резки промени във валутния пазар (forex).

За сега ние нищо не можем да направим освен да седим и да гледаме :)

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Чет 16 окт 2008 20:16

StS написа:Когато цените на имотите в Град София започнат да падат ще въртя гуми/без книжка и колан/ пред народното събрание в пиков час пред 100 ченгета....

Добре малко с факти може ли да се потвърдят тези твърдения, или така си пишете да ме стресирате тука :)
btw до края на 2009 се очаква да бъдат завършени 65к жилища, а в момента доста седат непродадени, всичките сгради на акт15 са с повече от 50-60 процента непродадени жилища.

ISRalien написа:
canyoubounce написа:И на мен ми е доста интересно :)

Тука крайният потребител усеща разликата в цените с ЕС, за това. Оная криза нас не ни бърка.

Иначе цената на горивото, което НИЕ плащаме на бензиностанциите тепърва ще пада... Поне според мен БИ ТРЯБВАЛО да е така. Отделно чух (слухове), че лукойл щяли да свалят цената другия месец стабилно. Колко да вярвам не мога да кажа, но има логика.

Има теории, че "СВЕТОВНАТА КРИЗА" е измислица... И в това има логика, защото всяка подобна сензация води до резки промени във валутния пазар (forex).

За сега ние нищо не можем да направим освен да седим и да гледаме :)

Като казвам "тука" имам предвид по англииско.Трябваше да го напиша :) сори

Последна промяна от AmW на Чет 16 окт 2008 20:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 16 окт 2008 20:18

canyoubounce написа:
StS написа:Когато цените на имотите в Град София започнат да падат ще въртя гуми/без книжка и колан/ пред народното събрание в пиков час пред 100 ченгета....

Добре малко с факти може ли да се потвърдят тези твърдения, или така си пишете да ме стресирате тука :)
btw до края на 2009 се очаква да бъдат завършени 65к жилища, а в момента доста седат непродадени, всичките сгради на акт15 са с повече от 50-60 процента непродадени жилища.

Банките вече започват да продават на безценица :twisted: Въпрос на време е цените да паднат доста сериозно. То това е нереално в тая скапана държава един апартамент да струва колкото в Калифорния!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”