правен въпрос относно закупуването на лицензен софтуер

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

правен въпрос относно закупуването на лицензен софтуер

Мнениеот mucho » Вто 09 май 2006 14:24

здравйте българи ;)

в унисон с актуалните събития от последните дни у мен някак си спонтанно са роди една мисла, която ма накара да се поровя дали може човек да си купи лицензен софтуер от чужбина, където цените са доста, ама доста по ниски от цените на съответните бг представители и за момента май се оказва, че то за моженето може ама видите ли това не било законно според наш'те родни закони, демек пак не е легално - мен тва ми звучи абсурдну не ами кретеноидно безумну ;) ...

... разбира са не съм сигурен в това, което съм разбрал засега та затва се обръщам към широката аудитория, в която сигура има доста по-светнати и вещи лица

предварително благодаръ ;)

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Re: правен въпрос относно закупуването на лицензен софтуер

Мнениеот VWGT » Вто 09 май 2006 14:38

това, което аз знам е че дори и да имаш стикер за виндоус примерно, ако не покажеш фактура пак ще ти правят проблем. Незнам как стой въпроса с купен от вън sw, повечето лаптопи купени от вън имат SW, ама дали наще го признават :)

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 09 май 2006 14:46

Въпросът в закупуването на лицензиран софтуер от чужбина е в това, че този който ти го продава, държи правата за съответнта държава /Германия например/. Ако от там си купиш каквато и да е програма, то тя ще носи правата само за държавата, в която си я купил, освен ако изрично върху нея не е написано друго. За да си спестиш главоболия, най - добре е да се допиташ към този от когото купуваш софтуера за това каде можеш легално да го ползваш.
Ако отидеш в централата на Майкрософт например, би трябвало да можеш да си купиш техен продукт, който да имаш право да ползваш в България. НО трябва предварително да поискаш точно това, а не просто Уиндоус да кажем. Освен това, съществува теоретична възможност, собственика на софтуера да е предоставил такива изключителни права за дадена страна, които да го препятстат дори самия той да продава там. Това е мисля в общи линии.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Вто 09 май 2006 14:52

Ами те и нявън хората издават фактури и касови бележки.
Чете се внимателно EULA и ако там не е споменато, че има ограничение къде да се разпространява от дистрибутора и къде да се ползва ползва от потребителя софтуера не могат да ти оспорват нищо. Сега се сетих , че има и софтуерни фирми които ама въобще няма представителство тук, та по този повод си ги купуваш където имат :).

Да допълня, няма общи правила за всички софтуери всяка фирма си оформя споразумение за ползване с клиента, хубаво е да се знае че не се купува софтуер, а само правото за ползването му :wink:

Последна промяна от L&R на Вто 09 май 2006 15:03, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
mucho
Палячо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mucho » Вто 09 май 2006 14:53

благодаря ви хора ;) в общи линии ми светна ... аз нал уж са вода дезигнер та си мислех за продуктите на Adobe за тях, знам че има дори няколко представителя - тряя са пурова да вида те дал държат изключителните права

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 09 май 2006 16:27

АктСофт по едно време ги държаха..
До скоро още едни ми пращаха материали.. да си купя от тях..
...

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Re: правен въпрос относно закупуването на лицензен софтуер

Мнениеот Rumen » Вто 09 май 2006 19:18

VWGT написа:..., ако не покажеш фактура пак ще ти правят проблем...

Я някой светнат по търговско право да сподели има ли закон или някакъв нормативен акт, който да задължава потребителя да пази (съхранява) фактурата (или касовата бележка) от закупуването на стоки (в т.ч. и лицензи за софтуер) за периода на ползване на придобитото имущество?. Щото ако нямаме фактура някой може да каже че сме ги крали и по пътя на тая логика - баща ми от 30 години гледа БНТ на краден телевизор, и краден Москвич кара. Само салама дето сабалян го ядох не е краден, щот още си пазя касовата бележка (случайно) ... ама ще я пазя че току-виж утре сутринта някой ми дойде на проверка докъто съм във WCто и може да каже, че л@йн*то дет съм го изср@л е от краден салам.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 09 май 2006 19:29

фактурата ти е документа за собственост и без нея няма ка да докажеш че си ти собственик...ако имаш застраховка на имущество и ти го откраднат ,ще докажеш кво си имал /ти си го декларирал само при сключването на полицата/ с фактурите...това от застрахователното право
специално в контекста на темата следва да ги пазиш, за да нямаш проблемация с полицията
по принцип в живота е желателно да имаш фактури-важат и за гаранцията на стоката, но не е задължително
споко си гледай ТВ и си карай Мускала-апропо Мускала е регнат в КАТ и там требе да има документи за него

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 09 май 2006 19:36

Не съм компетентен за всички видове софтуер, но специално за продуктите на Microsoft, Adobe и Corel - за БГ представител са бившата Акт Софт, сега BMG http://www.bmg.bg/bg/.

Продуктите на горепосочените фирми изрично се продават за определени държави - примерно на стикерите на Windows-a пише "за България" или евентуално марка компютри "Dell; HP и др".
За Adobe и Corel съм също сигурен, че за да са легални у нас, трябва да са закупени от българският дилър. Мой приятел си изпати заради Photoshop купен в USA за 99$ на някаква промоция, така че умната.

Фактурите се пазят 5 години (според закона за счетоводството, по-въпроса на Румен). Когато се извършва проверка, процедурата е следната - сяда компютърният специалист на проверяващите на PC-то. Проверява какъв софтуер има инсталиран, какви следи от софтуер има в регистрите, какъв тип файлове има в компютъра и съставя списък. После започват - имате 2 Corel9, покажете ми фактурите от официален дилър ... и така за всичко. Когато са проверявали мои клиенти за софтуер, е имало случай в които проверяващите са ми искали копие от сертификата, че съм официален дилър на BMG (Акт Софт).

Не е задължително да купуваш софтуера директно от BMG, почти всяка по-голяма IT фирма работи с тях.

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Вто 09 май 2006 19:44

Европарламентът отхвърли ограничаването на софтуерните патенти
Европейският парламент отхвърли днес с 648 гласа, срещу 14 “за” и 18 въздържали се законопроекта за хармонизация на патентното законодателство в областта на компютърните технологии.
Законопроектът вече бе одобрен във всички страни членки на ЕС, съобщава Ройтерс.

Документът предлага да се ограничи броят на технологиите, за които е необходимо получаването на патент.

Против този законопроект се обявиха големите производители, сред които Microsoft и Siemens. Те се боят, че европейският пазар ще се наводни с копия на техни програмни продукти, които не са успели да патентоват.
Към първоначалния проектозакон бяха внесени общо 178 поправки, които според анализатори са доказателство за силните лобистки групи на привържениците и на противниците на патентоването.

Спорът според някои наблюдатели се води между големите и малките производители на софтуерни програми. Малките фирми смятат, че патентоването ще намали броя на откритията в областта на компютърните технологии.

Освен компютърни програми проектозаконът обхваща патентите за мобилни телефони, перални и автомобили.

Това се случва в Европарламента миналото лято,
та се чудя сега част от софтуера фрии ли е за ползване или не :roll:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 09 май 2006 19:52

патента е защита на марка, технология, ноу хау....никой друг не може да прави уиндоус под това име и свойства освен майкрософт...това означава може би, че може да се правят дублажи, дуплекси и клонинги :roll:

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Вто 09 май 2006 19:54

Е да де, ама за новоизмисленият софт, нали няма да могат да го патентоват и после ще си го ползваме фри? :roll:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 09 май 2006 19:56

авторското право, както и много други права не са ми много ясни
може би не си прав, ама де да знам защо, а и инфото и доста недостатъчно

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Вто 09 май 2006 20:25

Много е хлъзгава материята като цяло. Отделно нашата некомпетентност. Има държави, които от десетилетия се борят а и очевидно успяват да решат проблемите за интелектуалната собственост и пиратството със законодателни инициативи и качественно подчертавам качественно правораздаване. Само че там братче и интелектуаното а и социалното ниво са на едно друго стъпало - не, ами на няколко етажа по високо. А при нас к'во - всичката Мара втасала та до незаконните копия на Windows-и и филми опряхме. Да, не е законно, да все от някъде трябва да се започне - признавам, ама що не почнат от дупките по пътищата, източването на банките, доходите на хората и убийците на двете близначки. Щантава държава! Ама аде, че ще окепязим темата на човека.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Вто 09 май 2006 21:33

добре де.значи шевченко на нащо фирма си има един преносим компир с всичките лицензирани екстри купени от Европата.
к'во значи като кацне трябва да го остави на летището и да не го бара дакато си тръгне?
щот излиза,че е незаконно да го ползва тука?

и друго нещо имаме купени ,изтеглени и платени по нета неща /с кредитна карта/?
е за тях как да покажа фактура?

p.s.що ли си мисля,че на Илиенци вече пишат фактури:

Виндос 1бр.
Ексел 2 бр.
Фотошоп 1бр.
продавач"Рамбо и син" ЕООД mhihi

Върни се в “ОФФ-Топик - други”