През 1999 година, когато продадохме така харесвания от нас Опел Кадет, чиито ремонти дойдоха малко множко баща ми замина с негов приятел за Холандия, откъдето трябваше да закупи "нов" автомобил. Предварително бяхме решили това да е Фолксваген Джета. Тогава времената и законите бяха такива, че се плащаше мито и хората масово вкарваха коли на инвалиди. Баща ми направи същото. С пълномощно, което е преведено на холандски мисля, отиде в Холандия и закупи въпросната Джета на името на леля си, която е инвалид. Минаха няколко години, жената почина (лека й пръст). Като наследници останаха съпругът на въпросната леля и тяхната племенница (те двамата нямат деца), която се пада на баща ми 2-ра братовчедка, мисля. Понастоящем живеят в Перник (чичото де), а братовчедката и семейството й са в САЩ. Сканирам пълномощното издадено след смъртта, за да видите какво точно е описано в него. Та, натам. Колата попадна в мен през 2007г., когато родителите ми си купиха Пассат Б5.5, нещо като подарък ми направиха. Покарах известно време колата, но след допитвания и съвети се реших да не й ремонтирам мотора, а направо да закупя друг + скорости и да го подменя. Купих такъв от автоморга със съответния документ - фактура и касова бележка на името на баща ми (сметнах това за по-добра идея, тъй като пълномощното е на негово име). Преди известно време ходих до КАТ, за да вадя нов талон на колата (понеже още е със стария вид, а не като тези сегашните) и служителката ми подхвърли някаква декларация (която ще сканирам), която трябвало да се попълни от автоморгата, но има доста графи, които ще останат празни според мен. Както и да е. Понастоящем колата е освободена от данък (който иначе е 20 лева), тъй като все още се води инвалидна.
Та питанката ми е - да я прехвърля ли на мое име примерно чрез покупко-продажба. Понеже в момента се кара с пълномощно на името на баща ми, чрез него уж може да я продава. Чудя се и друго - тъй като минах през доста перипетии с тази кола и бая хвърлени пари имам по нея изобщо заслужава ли си да се занимавам или просто да я бракувам и да я пусна на части. Доколкото знам обаче при бракуването се иска да са там наследниците лично, не зная дали с пълномощното ще стане. Иначе ламаринките и са много читави като за 25-годишна кола, само за това ми е жал. Пък и мотора какво ще го правя не знам, той пък се оказа също читав (да не повярва човек, в състоянието, в което го купих си мислих, че от това двигател не става), трябва да измисля и за него нещо.