Съвет от адвокат и съвет от съфорумци, да я бракувам ли?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Съвет от адвокат и съвет от съфорумци, да я бракувам ли?

Мнениеот stefan4o » Пет 23 апр 2010 8:51

Здравейте, съфорумци. От много време ме гложди да напиша тази тема и да поискам съвет от вещите лица във форума. Пък и ми се иска да чуя личното мнение и на "обикновените" потребители как те биха постъпили в случая.
През 1999 година, когато продадохме така харесвания от нас Опел Кадет, чиито ремонти дойдоха малко множко баща ми замина с негов приятел за Холандия, откъдето трябваше да закупи "нов" автомобил. Предварително бяхме решили това да е Фолксваген Джета. Тогава времената и законите бяха такива, че се плащаше мито и хората масово вкарваха коли на инвалиди. Баща ми направи същото. С пълномощно, което е преведено на холандски мисля, отиде в Холандия и закупи въпросната Джета на името на леля си, която е инвалид. Минаха няколко години, жената почина (лека й пръст). Като наследници останаха съпругът на въпросната леля и тяхната племенница (те двамата нямат деца), която се пада на баща ми 2-ра братовчедка, мисля. Понастоящем живеят в Перник (чичото де), а братовчедката и семейството й са в САЩ. Сканирам пълномощното издадено след смъртта, за да видите какво точно е описано в него. Та, натам. Колата попадна в мен през 2007г., когато родителите ми си купиха Пассат Б5.5, нещо като подарък ми направиха. Покарах известно време колата, но след допитвания и съвети се реших да не й ремонтирам мотора, а направо да закупя друг + скорости и да го подменя. Купих такъв от автоморга със съответния документ - фактура и касова бележка на името на баща ми (сметнах това за по-добра идея, тъй като пълномощното е на негово име). Преди известно време ходих до КАТ, за да вадя нов талон на колата (понеже още е със стария вид, а не като тези сегашните) и служителката ми подхвърли някаква декларация (която ще сканирам), която трябвало да се попълни от автоморгата, но има доста графи, които ще останат празни според мен. Както и да е. Понастоящем колата е освободена от данък (който иначе е 20 лева), тъй като все още се води инвалидна.
Та питанката ми е - да я прехвърля ли на мое име примерно чрез покупко-продажба. Понеже в момента се кара с пълномощно на името на баща ми, чрез него уж може да я продава. Чудя се и друго - тъй като минах през доста перипетии с тази кола и бая хвърлени пари имам по нея изобщо заслужава ли си да се занимавам или просто да я бракувам и да я пусна на части. Доколкото знам обаче при бракуването се иска да са там наследниците лично, не зная дали с пълномощното ще стане. Иначе ламаринките и са много читави като за 25-годишна кола, само за това ми е жал. Пък и мотора какво ще го правя не знам, той пък се оказа също читав (да не повярва човек, в състоянието, в което го купих си мислих, че от това двигател не става), трябва да измисля и за него нещо.
Изображение
Изображение

Последна промяна от stefan4o на Пет 23 апр 2010 9:10, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
ducky
Автомобил:
Двигател:

Re: Съвет от адвокат и съвет от съфорумци, да я бракувам ли?

Мнениеот ducky » Пет 23 апр 2010 9:09

ако можеш си възстанови колата. ако баща ти може да ти я прехвърли с това пълномощно - да го направи.
Джетата не е лоша кола а и 25 години ... то си е направо класика - можеш да влезнеш в историята на форума с красив проект ;)
А баща ти просто е трябвало преди много време да си прехвърли колата на негово име. Аз и голфа и кордобата преди това исках да са си на мое име да нямам такива разправии.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Пет 23 апр 2010 9:33

Толкова бумащина за един 25 годишен автомобил...
Според мен не си заслужава разправиите, освен ако колата няма сантиментална стойност за семейството.
По спомен за да отчислиш колата от КАТ искаха номерата, документите и бележката от вторични суровини. Т.е. не ги интересува как си я върнал на вторични ;)
Продавай на части каквото може и с парите, които неинуемо щеше да хвърлиш за прехвърляне и т.н. започвай да събираш за друг автомобил :idea:

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Пет 23 апр 2010 9:46

бракувай не и мисли.
време е да се появяват нови коли по нашите улици.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 23 апр 2010 9:52

Stefan4o, ако става въпрос за колата от гаража ти си заслужава понеже гледам много труд има хвърлен в нея.

Потребителски аватар
Garion
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Garion » Пет 23 апр 2010 10:37

Кво се чудиш не знам.. ако имаш пари взимай нещо ново и хвърляй тази. Прогрес си требе.. 25 годишна кола е все пак.
А тва за сантименталната стойност никога не съм го разбирал.. купчина ламарини е тва все пак ;)
На мен никога не ми е било жал да си продам колата.. сигурно щото след тва си взимам по-хубава :)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 23 апр 2010 10:39

Layer написа:бракувай не и мисли.

Благодаря за мненията. Аз ако имах пари за по-нова нямаше да й мисля, повервай ми. Все пак и други разходи имам, та за кола не знам кога ще дойде ред - ще слагаме дограми, после трябва и климатик да купувам...
Просто ми се искаше да разбера с това пълномощно можем ли да си я продадем помежду баща и син. И как стои въпросът с тази декларация за двигателя, понеже там гледам има графа от каква кола, с каква рама :?: А те ги купуват на килограм от Италия.
Плюс това ако изобщо стигна дотам да вземам по-"нова" кола то тя няма да е 2005 модел със сигурност. Каня се пак на някоя Джета mhihi Оставям на по-заможните хора да карат по-нови коли, аз не искам да си надскачам боя. :012:

Потребителски аватар
RoadRunner
Автомобил: VW Golf
Двигател: ASZ 2003

Мнениеот RoadRunner » Пет 23 апр 2010 11:41

Грехота ще е да разпродадеш такъв хубав автомобил, а и не мисля, че ще спечелиш много пари от него. Помисли си хубаво преди да вземеш решение...

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пет 23 апр 2010 12:39

Смяна на колата си заслужава само и единствено при сериозен ъпгрейд. Няма смисъл да продадеш една направена и подържана кола за друга с 2-3 години по-нова. Сам казваш че нямаш пари за по-новичка хубава кола, така че по-добре си оправи твоята.

Потребителски аватар
Fen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Fen » Пет 23 апр 2010 19:21

theultimate написа:Смяна на колата си заслужава само и единствено при сериозен ъпгрейд. Няма смисъл да продадеш една направена и подържана кола за друга с 2-3 години по-нова. Сам казваш че нямаш пари за по-новичка хубава кола, така че по-добре си оправи твоята.

Ето това е много точно казано :да: Наистина няма смисъл колега да хвърлиш 1000 - 2000 лв за малко по - нова кола и пак старата песен на нов глас, наливаш наливаш ... и все няма край. Ако ще е ъпгрейд, нека бъде по сериозен. Изкачай малко събери пари, а до тогава си бутай твоята без много да му мислиш.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 23 апр 2010 19:27

Колега аз ако бях на твоето место, бих дал колата на части! Или в краен случай на вторични. Няма какво да се лъжем, старата кола си е стра... Изчакай 1 година цените на колите ще паднат още, вземи си една читава кола и си сфиркай!

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Пет 23 апр 2010 20:01

stefan4o написа:
Layer написа:бракувай не и мисли.

Благодаря за мненията. Аз ако имах пари за по-нова нямаше да й мисля, повервай ми. Все пак и други разходи имам, та за кола не знам кога ще дойде ред - ще слагаме дограми, после трябва и климатик да купувам...
Просто ми се искаше да разбера с това пълномощно можем ли да си я продадем помежду баща и син. И как стои въпросът с тази декларация за двигателя, понеже там гледам има графа от каква кола, с каква рама :?: А те ги купуват на килограм от Италия.
Плюс това ако изобщо стигна дотам да вземам по-"нова" кола то тя няма да е 2005 модел със сигурност. Каня се пак на някоя Джета mhihi Оставям на по-заможните хора да карат по-нови коли, аз не искам да си надскачам боя. :012:

разбирам те напълно,ама тогава махни опцията бракуване.
остави само въпроса как да я прехвърля.

Потребителски аватар
mitakathvp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mitakathvp » Съб 24 апр 2010 13:11

Не слушай никой сам си реши :deal

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 26 апр 2010 22:23

Ако нямаш актуални декларации от 2010г. от тези, които са ти дали пълномощното, все едно какво искаш, нямаш възможност да си я прехвърлиш на твое име, защото без тези декларации не става.

Потребителски аватар
kacarov_dupnitsa
Автомобил: Ауди А6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacarov_dupnitsa » Пон 26 апр 2010 22:31

Garion написа:А тва за сантименталната стойност никога не съм го разбирал.. купчина ламарини е тва все пак ;)
На мен никога не ми е било жал да си продам колата.. сигурно щото след тва си взимам по-хубава :)

Колега, не е така аз ако тръгна да се сещам какво съм преживял и правил в мойта кола за 1 година mhihi , какво може да каже колегата които е прекара много повече време с неговата и т.н.

п.п. Ако имаш възможност да я подържаш, не я бракувай

Върни се в “ОФФ-Топик - други”