Задушени бъбреци
Почистените от ципите и лойта бъбреци се разрязват по дължина или на половинки и се измиват, заливат се с подкиселена с оцет вода и се кипват за 2-3 минути, след което се промиват и отцеждат.
Така подготвени се поставят в тенджера със зарята мазнина. Поръсват се със сло, черен пипер и се задушават до побеляване. Добавят се нарязани на дребно лук, моркови и целина и задушаването продължава. Добавя се разредено доматено пюре, разбърква се и слд 2-3 минути се залива с малко гореща вода или бульон. тенджерата се похлупва и се оставя да къкри до пълното омекване на бъбреците. Към ястито се добавят нарязани на едро картофи и подправки - чсън, дафинов лист, черен пипер, сол, малко вино и магданоз.
Готовите бъбреци се изваждат и се нарязват на кубчета или ивици, а сосът се пасира. Връщат се в соса за няколко минути. Накра се заливат с размито в студена вода запечено брашно и се варят още 5-10 мин.
Поднасят се с гарнитура от картофи (пържени или пюре), ориз, моркови с масло и др.
Задушени бъбреци по лводжийски
Почистените от ципите и лойта бъбреци се нарязват на кубчета или ивици. измиват се добре, заливат се подкиселена с оцет вода и се кипват за 2-3 минути, след което се промиват и отцеждат.
Така подготвени се поставят в тенджера със зарята мазнина. Поръсват се със сол, черен пипер и се задушават с дребно нарязан лук и чесън. Добавя се разредено доматено пюре, като се изпари водата се поръсва с печено брашно разбърква се и се залива с малко гореща вода или бульон.
Прибавят се предварително задушени в мазнина лукчета, кренвирши или шунка и гъби, малко вино и се загряват до омекване. След това се добавя дребно нарязан магданоз и естрагон, още малко вино. Задушаването продължава до пълната готовност на ястието.
Поднасят се с гарнитура от картофи (пържени или пюре), ориз, моркови с масло и др.
БЪБРЕЦИ С ДОМАТЕН СОС
Продукти: свински или телешки бъбреци 1 кг, кромид лук 2 глави,краве
масло (маргарин) 1 пакетче,брашно 20 г (2 супени
лъжици),доматено пюре 10 г (1 супена лъжица),бяло вино 100
мл (1/2 чаена чаша),магданоз 1/2 връзка, черен пипер исол на
вкус.
Бъбреците се попарват и после се изплакват със студена вода.
Нарязват се на ивици, поръсват се с черен пипер и се оставят
да престоят 1 час. Ситно нарязаният лук се задушава в маслото.
Сипват се бъбреците, оваляни в брашно, и се задушават под
капак. Като се позапържат, се прибавя виното, доматеното пюре,
разтворено в чаша вода, и се посолява. Доварява се на тих
огън. Ястието се сервира,поръсено с магданоз.
