Рецепта за "бели бъбреци"?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
hooligans
Мнения: 18733
Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE
Местоположение: София

Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот hooligans » Вто 20 апр 2010 21:59


Моля без спам , нека мненията са само с рецепти!
Става въпрос за свински.
Искам също да питам , възможно ли е да се метнат на скара или трябва да са варени?
Разбрах че са много вкусни и искам да приготвя на жената
:beer
Само рецепти , МОЛЯ!!




Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Мнения: 30039
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 20:05
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Re: Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот dobrin » Вто 20 апр 2010 22:03


Пържени стават също много добре. Да не се препържват. Силно нагорещена мазнина. Разрязани на две.


Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Мнения: 3268
Регистриран на: Пет 10 юли 2009 17:27
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Хасково

Re: Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот enigma79 » Вто 20 апр 2010 22:04


hooligans написа:Моля без спам , нека мненията са само с рецепти!
Става въпрос за свински.
Искам също да питам , възможно ли е да се метнат на скара или трябва да са варени?
Разбрах че са много вкусни и искам да приготвя на жената
:beer
Само рецепти , МОЛЯ!!

За рецепта не мога да помогна,дядо ми ги приготвяше с сос и ставаха много вкусни,но човека не е сред :bishop до колкото знам за скара не стават,това го помня,ако някой сложи рецепти и аз ще сия препиша mhihi


Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Мнения: 9978
Регистриран на: Съб 27 окт 2007 11:02
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Местоположение: София,Дружба 1
Контакти:

Re: Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот Dead man » Вто 20 апр 2010 22:13


Принципно се изкисват известно време във вода с оцет. На определени видове животни и особено в период на разгоненост, възможно е да имат по-специфична миризма. Овчи, кози, например.
Аз съм пържил и варил бели бъбреци, много са вкусни.
Според мене леко сварени, нарязани на филийки (ако са достатъчно големи), оваляни в брашно и изпържени. Или панирани в патафри с повечко черен пипер.


:beer


Потребителски аватар
hooligans
Мнения: 18733
Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE
Местоположение: София

Re: Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот hooligans » Вто 20 апр 2010 22:13


Всичко добре , но ще трябва да ги правя на полеви условия (романтика) и няма да е в кухнята ми , ами на открито ... дет се вика имам един газов котлон и BBQ.
За това и пуснах темата , иначе гледах някакви рецепти , ама киснене смяна на водата , няма да мога ....
Без да ги кисна , ще миришат ли ? :roll:

ПП: Саше , тоя форум го гледах :Mr Green Fun


Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Мнения: 9978
Регистриран на: Съб 27 окт 2007 11:02
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Местоположение: София,Дружба 1
Контакти:

Re: Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот Dead man » Вто 20 апр 2010 22:27


Жоре,да ти имам романтиката... mhihi :kissy:

Белите бъбреци са доста трудни за обработка.Според мен на Добри идеята е най-лесна и бърза на приготвяне.Не забравяй че сме на поляна и няма течаща вода... :banghead: :deal

ПС : Ти ги приготви и ме викни да ги пробвам... :012:


Потребителски аватар
веселин
Мнения: 8226
Регистриран на: Пет 20 май 2005 18:36
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Местоположение: София
Контакти:

Re: Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот веселин » Вто 20 апр 2010 22:30


Белиш им ципичката - киснене задължително във вода и малко оцет - поне два часа - и после паниране - иначе за скара не знам дали ще станат - все пак не е плътна структура - жлеза е , не е мускулна тъкан :да:


Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Мнения: 30039
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 20:05
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Re: Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот dobrin » Вто 20 апр 2010 22:30


Аз съм виждал как се приготвят на място, малко след отстрелване на глиган. Никакви пердварителни подготовки. Освен това са достатъчно крехки, за да има нужда от такова нещо. Реално ги обжарват малко на огъня старите авджии. Та и на скара стават, ама не трябва да е силен огъня и да не се прекалява.


Потребителски аватар
petko5
Мнения: 2926
Регистриран на: Сря 11 апр 2007 18:16
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ
Местоположение: София-Белоградчик-Стара Загора

Re: Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот petko5 » Вто 20 апр 2010 22:41


Задушени бъбреци

Почистените от ципите и лойта бъбреци се разрязват по дължина или на половинки и се измиват, заливат се с подкиселена с оцет вода и се кипват за 2-3 минути, след което се промиват и отцеждат.
Така подготвени се поставят в тенджера със зарята мазнина. Поръсват се със сло, черен пипер и се задушават до побеляване. Добавят се нарязани на дребно лук, моркови и целина и задушаването продължава. Добавя се разредено доматено пюре, разбърква се и слд 2-3 минути се залива с малко гореща вода или бульон. тенджерата се похлупва и се оставя да къкри до пълното омекване на бъбреците. Към ястито се добавят нарязани на едро картофи и подправки - чсън, дафинов лист, черен пипер, сол, малко вино и магданоз.
Готовите бъбреци се изваждат и се нарязват на кубчета или ивици, а сосът се пасира. Връщат се в соса за няколко минути. Накра се заливат с размито в студена вода запечено брашно и се варят още 5-10 мин.
Поднасят се с гарнитура от картофи (пържени или пюре), ориз, моркови с масло и др.

Задушени бъбреци по лводжийски


Почистените от ципите и лойта бъбреци се нарязват на кубчета или ивици. измиват се добре, заливат се подкиселена с оцет вода и се кипват за 2-3 минути, след което се промиват и отцеждат.
Така подготвени се поставят в тенджера със зарята мазнина. Поръсват се със сол, черен пипер и се задушават с дребно нарязан лук и чесън. Добавя се разредено доматено пюре, като се изпари водата се поръсва с печено брашно разбърква се и се залива с малко гореща вода или бульон.
Прибавят се предварително задушени в мазнина лукчета, кренвирши или шунка и гъби, малко вино и се загряват до омекване. След това се добавя дребно нарязан магданоз и естрагон, още малко вино. Задушаването продължава до пълната готовност на ястието.

Поднасят се с гарнитура от картофи (пържени или пюре), ориз, моркови с масло и др.


БЪБРЕЦИ С ДОМАТЕН СОС
Продукти: свински или телешки бъбреци 1 кг, кромид лук 2 глави,краве
масло (маргарин) 1 пакетче,брашно 20 г (2 супени
лъжици),доматено пюре 10 г (1 супена лъжица),бяло вино 100
мл (1/2 чаена чаша),магданоз 1/2 връзка, черен пипер исол на
вкус.
Бъбреците се попарват и после се изплакват със студена вода.
Нарязват се на ивици, поръсват се с черен пипер и се оставят
да престоят 1 час. Ситно нарязаният лук се задушава в маслото.
Сипват се бъбреците, оваляни в брашно, и се задушават под
капак. Като се позапържат, се прибавя виното, доматеното пюре,
разтворено в чаша вода, и се посолява. Доварява се на тих
огън. Ястието се сервира,поръсено с магданоз.


:beer


Потребителски аватар
hooligans
Мнения: 18733
Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE
Местоположение: София

Re: Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот hooligans » Вто 20 апр 2010 22:43


колега , я виж в гугъл с израза "бели бъбреци" какво имам предвит...


Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Мнения: 9978
Регистриран на: Съб 27 окт 2007 11:02
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Местоположение: София,Дружба 1
Контакти:

Re: Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот Dead man » Вто 20 апр 2010 22:46


hooligans написа:колега , я виж в гугъл с израза "бели бъбреци" какво имам предвит...

Синонимът на бели бъбреци е момици... :deal


Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Мнения: 13068
Регистриран на: Сря 17 авг 2005 15:15
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот LILO&STICH » Вто 20 апр 2010 22:47


Т****и :mrgreen:
Прегледай в бгмама mhihi


Потребителски аватар
petko5
Мнения: 2926
Регистриран на: Сря 11 апр 2007 18:16
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ
Местоположение: София-Белоградчик-Стара Загора

Re: Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот petko5 » Вто 20 апр 2010 22:49


hooligans написа:колега , я виж в гугъл с израза "бели бъбреци" какво имам предвит...


Чичко Гугал отговаря мноооого добре :wink: , но явно те мързи да четеш :beer

Успех с готвенето и внимавай да не ги прегориш.... :wink: :beer


Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Мнения: 6844
Регистриран на: Пет 20 юни 2008 13:44
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF
Местоположение: София(Обеля)

Re: Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот Bobi_S13 » Вто 20 апр 2010 22:51


мисля, че на Хули му е ясно за чичото...и темата му е за това кой как ги приготвя и ял, за да може да си избере начин. Чичкото дава мнения за домашни условия не за поляна ;) :beer


Потребителски аватар
BOCOO
Мнения: 517
Регистриран на: Сря 11 фев 2009 9:23
Автомобил: golf3
Двигател: AEE 1996
Местоположение: svishtov

Re: Рецепта за "бели бъбреци"?

Мнениеот BOCOO » Сря 21 апр 2010 7:15


бели се ципата цепят се на две и се изкисват в вода с оцет задължително после ги изпържвам леко идеални за мезе. Да ви е вкусно.



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: d00mEr, Stif и 48 госта