Какво е наказанието за обида ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Какво е наказанието за обида ?

Мнениеот неодачник » Съб 16 яну 2010 17:28

колеги , имам един малко странен въпрос. някой може ли да ми обясни , какво е наказанието за обида , питам за6тото един мой прииятел са го дали на съд ,затова че теглил една майна , нанякой който не искал да си преместии колата за да си разтовари багажа.нямало свидетели , но онзи си намерил , нищо за учудване , в бг. вече запари всичко е възможно.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: свидетел

Мнениеот parno » Съб 16 яну 2010 17:49

пф
аз на ден премятам по 12 майни на човек а човеците ми са много...
съдебната система изобщо занимава ли се с такива глупости? нямат ли си по-важна работа>?
един приятел плати глоба от 560 лв приблизително но си беше за нанасяне на телесна повреда тип счупен нос ... онзи си набарал свидетели от някъде да лъжат и така...
намери и ти такива mhihi

Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Re: свидетел

Мнениеот неодачник » Съб 16 яну 2010 18:18

parno написа:пф
аз на ден премятам по 12 майни на човек а човеците ми са много...
съдебната система изобщо занимава ли се с такива глупости? нямат ли си по-важна работа>?
един приятел плати глоба от 560 лв приблизително но си беше за нанасяне на телесна повреда тип счупен нос ... онзи си набарал свидетели от някъде да лъжат и така...
намери и ти такива mhihi

по принцип съдебната система се занимава стакива глупости ,вместо да се занимава с бандитите ----------- българия все пак сме.за кокошка -няма прошка ... останалото го знаете!

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Re: Какво е наказанието за обида ?

Мнениеот musura » Съб 16 яну 2010 21:53

Потребителски аватар
Luper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Luper » Нед 17 яну 2010 18:48

само мога да ви кажа, че в средновековието за такова нещо са убивали... до съвремието още не съм стигнал mhihi

Потребителски аватар
vw16v
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw16v » Пон 18 яну 2010 11:23

Наказанието за обида-престъпление по чл.146 НК е глоба от 1000 до 3000 лв.В тези случаи ако са налице условията на чл.78А НК ,съдът освобождава подсъдимия от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба 500 до 5000 лв.В случай,че се установи,че обиденият веднага е отвърнал с обида ,съдът може да освободи и двамата от наказание.Това престъпление се преследва по тъжба на пострадалия,т.е. е производство от частен характер-предвидено е в закона да се разглежда доколкото има тъжба подадена от някой гражданин и затова съдът ще не ще се занимава с това,така,че коментарите с какво се занимава съдебната система са неуместни,с каквото я занимават разни олигофренични граждани с това се занимава иначе ще ревнете пък ,че има отказ от правосъдие mhihi .Та изхода на твоя човек в случая е да подаде насрещна тъжба със същото съдържание,че ония го е обидил също ,като веднага е отвърнал на обидата и да се намери някой свидетел дето е чул как двамата се псуват и така може да мине метър,като е нужен и адвокат естествено да води нещата в правилната посока.Колегата ,който споменава за 5 денонощия арест,вероятно е чул такова наказание,което е било наложено по УБДХ за деяние,което представлява дребно хулиганство.Те това е случаят със страшното престъпление "обида". :beer

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пон 18 яну 2010 15:31

Като е псувал да го съдят....виновен си е...щом го има в закона....непознаването на закона не те спасява...

Потребителски аватар
digo_pl
Автомобил: omega V6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот digo_pl » Пон 18 яну 2010 15:51

chefito написа:Като е псувал да го съдят....виновен си е...щом го има в закона....непознаването на закона не те спасява...

Виновен, но ще се доказва по незаконен начин! И аз съм "ЗА" и той да си намери свидетели и готово. Преди време бях свидетел по дело за физическо посегателство. Обвиняемия извади 8 свидетеля срещу мойта дума и думата на съпригата на потърпевшия!

Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот неодачник » Пон 18 яну 2010 16:45

vw16v написа:Наказанието за обида-престъпление по чл.146 НК е глоба от 1000 до 3000 лв.В тези случаи ако са налице условията на чл.78А НК ,съдът освобождава подсъдимия от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба 500 до 5000 лв.В случай,че се установи,че обиденият веднага е отвърнал с обида ,съдът може да освободи и двамата от наказание.Това престъпление се преследва по тъжба на пострадалия,т.е. е производство от частен характер-предвидено е в закона да се разглежда доколкото има тъжба подадена от някой гражданин и затова съдът ще не ще се занимава с това,така,че коментарите с какво се занимава съдебната система са неуместни,с каквото я занимават разни олигофренични граждани с това се занимава иначе ще ревнете пък ,че има отказ от правосъдие mhihi .Та изхода на твоя човек в случая е да подаде насрещна тъжба със същото съдържание,че ония го е обидил също ,като веднага е отвърнал на обидата и да се намери някой свидетел дето е чул как двамата се псуват и така може да мине метър,като е нужен и адвокат естествено да води нещата в правилната посока.Колегата ,който споменава за 5 денонощия арест,вероятно е чул такова наказание,което е било наложено по УБДХ за деяние,което представлява дребно хулиганство.Те това е случаят със страшното престъпление "обида". :beer

извинавайте, колега но не е ли малко пресилено 5000лв , заедна дума па макар и псувня, то за тези пари , би трябвало всеки ден да го псува :D че откъде да ги вземе тия пари, то излиза че трябва като няма пари и в затвора да отиде.

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Пон 18 яну 2010 16:48

неодачник написа:извинавайте, колега но не е ли малко пресилено 5000лв , заедна дума па макар и псувня, то за тези пари , би трябвало всеки ден да го псува :D че откъде да ги вземе тия пари, то излиза че трябва като няма пари и в затвора да отиде.

Eeee, това е нищо. А има страни в които можеш да се лишиш и от живота си за една непремерена думичка.....

Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот неодачник » Пон 18 яну 2010 17:55

Aneto написа:
неодачник написа:извинавайте, колега но не е ли малко пресилено 5000лв , заедна дума па макар и псувня, то за тези пари , би трябвало всеки ден да го псува :D че откъде да ги вземе тия пари, то излиза че трябва като няма пари и в затвора да отиде.

Eeee, това е нищо. А има страни в които можеш да се лишиш и от живота си за една непремерена думичка.....

доста е доходоносно , в тая криза , и аз съм съгласен някой да ме псува, за 5000лв , ако иска и пет пъти да ме напсува :mrgreen:

Потребителски аватар
vw16v
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw16v » Пон 18 яну 2010 18:45

Интересно що от всички написани суми се спря точно на 5000 лв. mhihi ,поначало когато се заменя наказателната отговорност с административно наказание,размерът му не може да е по-голям от предвиденото в съответни член наказание за съответното престъпление или в случая не може да е повече от 3000 лв.След това наказанието се определя по правила,на които няма да се спирам подробно,но казано накратко в конкретния случай ако се стигне изобщо до осъждане и са налице условията за заменяне на наказателната отговорност с адм.наказание е доста вероятно да е към минимума от 500 лв.-което забележи е ГЛОБА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА,а не обезщетение.Обезщетението си е отделно и за една псувня едва ли ще е повече от 200-300 лв.,като отделно се дължат и разноските .Варианти има най различни,но във форума няма да се реши работата ,човека да си наема адвокат и да си се оправя,няма смисъл да се бистри повече работата кое как и защо :wink: .Между впрочем честта и достойнството на гражданите са нещо,което си заслужава защита и това ,че живеем в пропаднала държава с масово лумпенизирани граждани с ниска култура изобщо и почти без никаква правна такава,не е извинение да се примиряваме с това положение и законодателят правилно е преценил,че тези деяния трябва да се наказват. Друг е въпроса,че аз лично да речем си имам достатъчно работа и не бих се занимавал да водя дела за подобни неща,но разни хора разни идеали.

Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот неодачник » Пон 18 яну 2010 20:32

vw16v написа:Интересно що от всички написани суми се спря точно на 5000 лв. mhihi ,поначало когато се заменя наказателната отговорност с административно наказание,размерът му не може да е по-голям от предвиденото в съответни член наказание за съответното престъпление или в случая не може да е повече от 3000 лв.След това наказанието се определя по правила,на които няма да се спирам подробно,но казано накратко в конкретния случай ако се стигне изобщо до осъждане и са налице условията за заменяне на наказателната отговорност с адм.наказание е доста вероятно да е към минимума от 500 лв.-което забележи е ГЛОБА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА,а не обезщетение.Обезщетението си е отделно и за една псувня едва ли ще е повече от 200-300 лв.,като отделно се дължат и разноските .Варианти има най различни,но във форума няма да се реши работата ,човека да си наема адвокат и да си се оправя,няма смисъл да се бистри повече работата кое как и защо :wink: .Между впрочем честта и достойнството на гражданите са нещо,което си заслужава защита и това ,че живеем в пропаднала държава с масово лумпенизирани граждани с ниска култура изобщо и почти без никаква правна такава,не е извинение да се примиряваме с това положение и законодателят правилно е преценил,че тези деяния трябва да се наказват. Друг е въпроса,че аз лично да речем си имам достатъчно работа и не бих се занимавал да водя дела за подобни неща,но разни хора разни идеали.

благодаря , колега за изказаното мнение и разаснение от правната страна :bowdown може да се окажем полезни за много хора , които не са сблъсквали с такъв казус, пък и било да не допускат такива грешки,макар че никой не е застрахован от подобни ситуаций. :duel

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Вто 19 яну 2010 0:00

Абе той що не си е намерил свидетел, че не го е ругал?

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 19 яну 2010 2:28

обида по накзателен ред, се преследва по тъжба на пострадалия-обиден
прокуратурата не се занимава в масовите случаи с обидите, има квалифицирани състави,където се занимава, но в този случай явно не е така
освен това можеш да го съдиш и в граждански процес за вреда и да искаш обзщетение
и двата случая са по-скоро екзотика и се ползват да се вдига медиен шум само от по-известни люде...
а наказанието е глоба най-често

Върни се в “ОФФ-Топик - други”