Въпроса ми е следния:
Ако реша да си купя домейн от сорта на cocacola-bg.com или cocacola-bg.com или каквото и да е там подобно на някоя голяма компания и го регистрирам, може ли да имам проблеми със съответната компания?
Въпроса ми е сериозен и моля за конкретни отговори, без излишни коментари и предположения.
Благодаря
П.П. имената cocacola-bg и cocacola-bg са само за пример

Въпрос към Адвокат относно интернет домейн
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Въпрос към Адвокат относно интернет домейн
Домейните, собственост на дадена компания вече са регистрирани. Това, че има съвпадение на част от името по никакъв начин не прави този домейн техен. Примерно: Аз имам фирма Кокакола Русе ЕООД. Избирам за домейн cocacola-rs.com. Както компанията за безалкохолни напитки може да има някакви претенции, така и аз мога да имам.
Сещам се още нещо: Livescore.com е сайт, собственост на компанията Livescore Ltd. Сайта е за онлайн футболни резултати на живо. Аз имах сайт livescore-bg.info без да имам регистрирана фирма с това име. Проблеми никакви. А и няма за какво да ми ги правят.
Сещам се още нещо: Livescore.com е сайт, собственост на компанията Livescore Ltd. Сайта е за онлайн футболни резултати на живо. Аз имах сайт livescore-bg.info без да имам регистрирана фирма с това име. Проблеми никакви. А и няма за какво да ми ги правят.
- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
За com не, за .bg е възможно, но не задължително...и всъщност шанса цифрови системи да ти го продадът е малък...другия .Бг регистратор не знам какво ще направи...
ако от кока-кола преценят, че с дейността си на сайта им вредиш по някакъв начин на имиджа, спокойно могат да те накарат чрез м/ународен съд да престанеш/прекратиш дейност, смениш домейна, платиш компенсации и тн. В практиката има такива случаи доколкото знам, и там правилата са от сорта:
- право на собственост върху търговската марка (ако визираме примера с кока-кола)
- който първи е регистрирал домейна
- който първи упражнява дейност под това име или с такъв характер и тн.
това важи за домейни извън .бг
В .бг важното е да имаш фирма със сътоветното име и може да си регнеш такъв домейн. Ако фирмата, която копираш няма представителство в БГ, най-вероятно нищо няма да се случи.
- право на собственост върху търговската марка (ако визираме примера с кока-кола)
- който първи е регистрирал домейна
- който първи упражнява дейност под това име или с такъв характер и тн.
това важи за домейни извън .бг
В .бг важното е да имаш фирма със сътоветното име и може да си регнеш такъв домейн. Ако фирмата, която копираш няма представителство в БГ, най-вероятно нищо няма да се случи.
- filipov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Barboukov написа:Домейните, собственост на дадена компания вече са регистрирани. Това, че има съвпадение на част от името по никакъв начин не прави този домейн техен. Примерно: Аз имам фирма Кокакола Русе ЕООД. Избирам за домейн cocacola-rs.com. Както компанията за безалкохолни напитки може да има някакви претенции, така и аз мога да имам.
Много благодаря за инфото.
В моя случай аз също нямам регистрирана фирма с такова или наподобяващо име и дейност.
Идеята ми за разлика от теб е да мога да "популяризирам" тази компания като некоректна към клиентите си и с такава цел регистрирам този домейн.
VWGT
Мдааа предполагах, че може да има нещо от сорта - логично е, но до колко далеч мога да стигна. Мога ли да постигна целта си за която съм в правото си - да ми се възстановят парите по гаранционния продукт който е дефектирал?
Писна ми от това клиента да носи последствията за некачествена стока, а търговеца да се надсмива над потребителя.
Ще направа още консултации с адвокати и... ще действам.
за самата регистрация на домейна никой няма да те спре (особено ако е извън БГ). Зависи ти до каква степен искаш да се покажеш там, защото спрямо това могат да решат да те съдят за клевета. Във всички положения ми се струва, че имат основание да спрат домейна в един момент щом се усетят, че и теб да подгонят. По-добре си гони интереса през КЗК и други подобни органи.
- Pavcho2
- Автомобил: Golf Mk4 GTI
- Двигател: 1798 Т AGU custom intake
- Контакти:
Най-много да те вземат на драго сърце - антирекламата също е реклама. И не мисля, че имат права върху домейн който е твоя собственост. Успех в начинанието
.

значи домейна няма собственост
един домейн може само да се наеме за определен срок, като това не те прави собственик, а наемател с определени права и задължения разбира се.

- vw_golf_4_tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
http://www.chillingeffects.org/domain/faq.cgi
According to the Policy, by applying to register or renew a domain name, you are saying that (a) the statements that you made in your Registration Agreement are complete and accurate; (b) to your knowledge, the registration of the domain name will not infringe upon or otherwise violate the rights of any third party; (c) you are not registering the domain name for an unlawful purpose; and (d) you will not knowingly use the domain name in violation of any applicable laws or regulations.
..That?s why the Policy requires the trademark owner (the complainant) to prove bad faith and why the Policy offers domain name holders the opportunity to demonstrate that they have rights or legitimate interests in the domain name.
с две думи, утре от кока-кола могат да решат, че нямаш право да им ползваш запазената марка и да си присвоят домейна.
и за да съм изчерпателен, ще ти кажа само, че ICANN е част към министерството на търговията на САЩ и почти всички root TLD DNS сървъри са на територията на САЩ (по - голямата част са собственост на министерството на отбраната на САЩ) и ако ползваш запазена марка на компания в САЩ, мнооого бързо ще се разделиш с правта над домейна, пък дори и регистъра да е в Ямайка.
According to the Policy, by applying to register or renew a domain name, you are saying that (a) the statements that you made in your Registration Agreement are complete and accurate; (b) to your knowledge, the registration of the domain name will not infringe upon or otherwise violate the rights of any third party; (c) you are not registering the domain name for an unlawful purpose; and (d) you will not knowingly use the domain name in violation of any applicable laws or regulations.
..That?s why the Policy requires the trademark owner (the complainant) to prove bad faith and why the Policy offers domain name holders the opportunity to demonstrate that they have rights or legitimate interests in the domain name.
с две думи, утре от кока-кола могат да решат, че нямаш право да им ползваш запазената марка и да си присвоят домейна.
и за да съм изчерпателен, ще ти кажа само, че ICANN е част към министерството на търговията на САЩ и почти всички root TLD DNS сървъри са на територията на САЩ (по - голямата част са собственост на министерството на отбраната на САЩ) и ако ползваш запазена марка на компания в САЩ, мнооого бързо ще се разделиш с правта над домейна, пък дори и регистъра да е в Ямайка.
- Pavcho2
- Автомобил: Golf Mk4 GTI
- Двигател: 1798 Т AGU custom intake
- Контакти:
VWGT написа:значи домейна няма собственост![]()
Де*а ква глупост казах и аз ...

- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
На практика всеки един домейн няма собственик, а се запазва правото му за ползване за определено време.
Минимума за регистрация на домей е една година, а максимума е 10 години.
След изтичането на срока регистрацията може да се поднови пак за желан период от 1 до 10 години.
След изтичането на срока регистрацията може да се поднови пак за желан период от 1 до 10 години.
- filipov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
vasstop написа:На практика всеки един домейн няма собственик, а се запазва правото му за ползване за определено време.
Въпроса е какво може да правиш с този домейн през това време? Всичко ли може да се прави с него /като се има в предвид по-нагоре написаното/?
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Аз не мога много компетентно да се изкажа по въпроса, обаче преди време почти всички сайтове с имена от рода на f1, formula1 и т.н.т си смениха имената, заради проблеми от страна на чичко Бърни /явно Славица го е очегъртала и му требват паре че нема
/
klubf1.net стана klubs1.bg, formula1.bg стана sportal.formula1.bg и така.

klubf1.net стана klubs1.bg, formula1.bg стана sportal.formula1.bg и така.
-
Последна промяна от jims на Вто 10 юни 2025 11:14, променено общо 1 път.
filipov написа:Идеята ми за разлика от теб е да мога да "популяризирам" тази компания като некоректна към клиентите си и с такава цел регистрирам този домейн.
Имаш ли идея за колко работа е това, ако става въпрос за сериозна, голяма компания? Даже не мисля, че купуването на домейн си заслужава. По - добре си направи някъде блог и си играй на SEO ...
Върни се в “ОФФ-Топик - други”