Авторски права ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Авторски права ?

Мнениеот Ludia » Пон 31 май 2010 19:00

Здравейте колеги, интересува ме как мога ЛЕГАЛНО да пратя по нета музика или игра на приятел в САЩ ?
Попринцип съм му шернал една папка и дърпа от там. Законно ли е ?

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Re: Авторски права ?

Мнениеот Ivailo » Пон 31 май 2010 19:04

Ми не е mhihi
Копие си е, мисля че по закон трябва до 24 часа да го изтрие.
Поне за мп3-ките е така...
В смисъл - ти играта купувал ли си я? А музиката?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 31 май 2010 19:07

.ogg е фрии формат за музика, така че ако ти се занимава да конвертираш мп3 файловете ще си ги слуша легално, не обаче в колата, щото сд-то едва ли свири ogg

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пон 31 май 2010 19:23

К.Одаджийски написа:.ogg е фрии формат за музика, така че ако ти се занимава да конвертираш мп3 файловете ще си ги слуша легално, не обаче в колата, щото сд-то едва ли свири ogg

Прави разлика между безплатен контейнер и легално съдържание.
Това което се опитваш да кажеш звучи като да откраднеш автомобил, да го боядисаш със законно закупена боя от магазина и после да си го ползваш със здраве ;)

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 31 май 2010 19:28

groznika написа:
К.Одаджийски написа:.ogg е фрии формат за музика, така че ако ти се занимава да конвертираш мп3 файловете ще си ги слуша легално, не обаче в колата, щото сд-то едва ли свири ogg

Прави разлика между безплатен контейнер и легално съдържание.
Това което се опитваш да кажеш звучи като да откраднеш автомобил, да го боядисаш със законно закупена боя от магазина и после да си го ползваш със здраве ;)

Не е точно сравнението, щото може и да не ги е конвертирал ludia, а така да си ги е изтеглил от някъде готови. Щом не намират мр3 в на неговия човек компа, няма проблем. Поне аз така разсъждавам, обаче да кажат айдукатите как стоят тия работи

Потребителски аватар
golf_1
Автомобил: Audi Q7
Двигател: CJWE

Мнениеот golf_1 » Пон 31 май 2010 19:47

А примерно ако се пращат нещата архивирани,как може да се разбере, че е цяла папка с музика примерно :roll:

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Пон 31 май 2010 20:34

К.Одаджийски написа:Не е точно сравнението, щото може и да не ги е конвертирал ludia, а така да си ги е изтеглил от някъде готови. Щом не намират мр3 в на неговия човек компа, няма проблем. Поне аз така разсъждавам, обаче да кажат айдукатите как стоят тия работи

В грешка си. Обект на авторското право е не контейнера (ogg, mp3, m3u и тн.), а съдържанието.
Веднъж закупен оригинален диск не може да бъде презаписван, разпространяван или публично излъчван без това да бъде допълнително уредено от закона и правоносителя.
Ако го конвертираш в mp3 или в друг формат и го разпространиш извършваш престъпление. Ако го свалиш от сайт (законен или не) вече конвертирано и ПАК го разпространиш отново си в разрез със закона.
Изключение правят случаите в които изрично е упоменато, че съдържанието официално се копира и разпространява безплатно (като пример можем да вземем последният албум на ФСБ, някои сетове на техно DJ-и и тн.)

Има много технологии и техники позволяващи относително сигурен трансфер на данни без възможност за разкриване на съдържанието от трети лица. Това обаче не омаловажава извършването на престъплението.
Трябва да се замислите дали на всяка цена искате да участвате в нелегално разпространение на нелицензирани материали, наясно ли сте с евентуалните последствия и чак тогава да се хващате на това хоро :)

Потребителски аватар
amigoto777
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот amigoto777 » Пон 31 май 2010 20:44

Ми кой ще те пита тебе какво си щернал и защо си го шернал,той си го е намерил случайно пък и мислиш ли че се следи толкова стриктно кой какво си тегли и дали е с ориг.ЦД в колата пък и било то в Америка.Аз по мрежат аколко шернат иПЦ -та виждам не е истина.

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Пон 31 май 2010 20:46

В Сащ е пълно с торенти. Шерни му го на архив с парола ако го е страх толкова.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Пон 31 май 2010 21:15

Леле какви страхове имаш mhihi
Авторски права, та авторски права. Докато някой не ти каже и докаже, че това баш е със защитено авторско право всеки има право да си тегли, гледа, разпространява и т.н. каквото си иска.

В тази връзка, по повод точка 9 от правилата ми е интересно да попитам авторите им, как точно преценяват кое е нарушение на авторско право :roll:
а) появява се тема с пиратско съдържание, притежателя на правата пише мейл от VW клуб представайки доказателства, че в темата има защитено право и тогава се заключва темата?
б) темите които за заключени с т. 9 съдържат авторски права на някой от форума?
в) авторите на т.9 са сътворили едно недоразумение, да се дава основание да се заключва нещо, за което не е ясно трябва ли да се заключва или не трябва?

:beer

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Пон 31 май 2010 21:26

rosy написа:Леле какви страхове имаш mhihi
Авторски права, та авторски права. Докато някой не ти каже и докаже, че това баш е със защитено авторско право всеки има право да си тегли, гледа, разпространява и т.н. каквото си иска.

В тази връзка, по повод точка 9 от правилата ми е интересно да попитам авторите им, как точно преценяват кое е нарушение на авторско право :roll:
а) появява се тема с пиратско съдържание, притежателя на правата пише мейл от VW клуб представайки доказателства, че в темата има защитено право и тогава се заключва темата?
в) авторите на т.9 са сътворили едно недоразумение, да се дава основание да се заключва нещо, за което не е ясно трябва ли да се заключва или не трябва?

много добър въпрос :да:

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Пон 31 май 2010 21:27

Технически погледнато никой не може да те ти хване спатиите и да ти каже нещо за това че си му пратил в щатите. За това, че той ТАМ сваля нелегално съдържание обаче може да бере тръни и то големи!

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Пон 31 май 2010 21:29

rosy написа:Леле какви страхове имаш mhihi

роси, ае пусни си тема с въпросите. тук съм задал конкретен въпрос.

По темата : не ме е страх мен, въпросът ми е могат ли да го прецакат него ? и ако да, как да го избегнем, при положение че той няма да го разпространява..

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Пон 31 май 2010 21:29

groznika написа:Технически погледнато никой не може да те ти хване спатиите и да ти каже нещо за това че си му пратил в щатите. За това, че той ТАМ сваля нелегално съдържание обаче може да бере тръни и то големи!

е точно това е де... как да направим тогава трансфера ? Става дума за лична употреба :)

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пон 31 май 2010 22:41

Ключови думи за гуглето: SFTP или VPN или SSH или комбинация от тях...

@groznika: По принцип зависи от държавата, в която те хванат: В Германия се интересуват предимно от това, кой е предложил мат'ряла, а не кой го е дръпнал. Което не омаловажава твоето изказване, че в УСА може да го порежат здраво....

Върни се в “ОФФ-Топик - други”