Въпрос за етажна собственост

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
tovasito
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за етажна собственост

Мнениеот tovasito » Пет 12 окт 2012 19:04

Здравейте, мнозинството от входа на блока в който живея са взели решение на общо събрание за по 1000 лева от апартамент(14 апартамента + 2 магазина на партера) за направа на нов покрив, тъй като стария беше съвсем леко пострадал и според мен не беше необходимо чак да се прави нов покрив, а само да се ремонтира стария, което щеше да излезе и много по-евтино, но това вече е друга тема. Аз съм безработен от много години, не мога да взема и кредит. Задължен ли съм и как могат да ме задължават за такава голяма сума?! Домоуправителят ме заплашва със съд и да ме изгони от жилището.
Прави се "уж" нов покрив и комшиите даваха на 2 пъти по 500лева, но двата магазина отдолу не са дали нищо, както и един от апартаментите. Останалите 12 апартамента "уж" са дали по 1000лева. Аз съм дал само веднъж 500лева. Става въпрос, че в момента, а и вече от доста време нищо не се прави по покрива, а той не е довършен докрай. Моя апартамент е на последния етаж и е единствения в момента който не е покрит напълно, т.е. при един дъжд(сняг) само моя апартамент ще се наводни(ще има течове в апартамента). Ако аз дам останалите 500лева, абсолютно нищо не ми се гарантира, че покрива над главата ми ще бъде довършен, тъй като останалите както казах вече 2 магазина и 1 апартамент не са дали абсолютно никакви пари, които пари са необходими за довършването на покрива и без които няма да бъде довършен. Плюс това понеже покрива над апартамента ми е недовършен сигурно вече от почти 1 месец(не знам имат ли право да ме оставят под открито небе толкова време), апартамента ми се наводни доста неприятно от поройни дъждове, вследствие на което паднаха мазилките от таваните, поду се паркета, останах без осветление в някои от стаите и т.н. Сега викнах майстори и съм им дал към 300лева за да позакърпят нещата и не съм наясно дали тези пари не трябва да ми се приспаднат. Какво ще ме посъветвате да направя в случая?

Потребителски аватар
joro_tt
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за етажна собственост

Мнениеот joro_tt » Пет 12 окт 2012 21:03

Намираш се в незавидно положение.
Възникват много въпроси?
Има ли редовно свикано събрание и решение за ремонт на покрива?
Как така е започнат ремонт на покрива след като не са събрани необходимите пари?
Има ли пари в общата каса за да се довърши ремонта?
Как е сключен договора с фирмата която Ви е правила покрива?
Говори най-човешки по тези въпроси с домоуправителя. В твой интерес е покрива да се довърши в най-скоро време.
Ако не постигнете разбирателство и решите проблема мирно, консултирай се с адвокат.

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Пет 12 окт 2012 21:46

Междусъседските отношения са си ***** мамата. Понеже съм домоуправител имам съвсем бегла представа. С две думи: ако събранието е било свикано съгласно Закона за Управление на Етажната Собственост (ЗУЕС) и решенията са взети съобразно с него си длъжен да дадеш парите. Нямам точен спомен, но в закона си е указано какъв процент съгласие е нужено за решенията. може да те изгонят от жилището също с решение на общото събрание. Това обаче е ако пречиш по някакъв начин на съседите. Намери в нета закона и го прочети, не е обемен и ще отговори на много въпроси.
Тук наистина идва въпроса на коя дата е сключен договор с фирмата извършваща ремонта и какво по-точно е написано в него. Обикновено при такива договори фирмата взима капаро при започване на ремонта и цялата сума при завършването му. Там е и указан срока, в който трябва да се извърши ремонта. Можеш да зададеш на домоуправителя тези въпроси. Тогава ще се разбере кой е виновен за щетите в твоят апартамент и евентуално да заведеш съдебен иск срещу него. Всичко обаче е свързано с баси разправиите. Ако можете да се разберете като хора е най-добрият вариант.
Магазините и други собственици, които отказват да дават суми за ремонт на общите части на етажната собственост ако не пожелаят доброволно трябва да им се търси съдебна отговорност (молба до съда, съдя-изпълнител и т.н.-пак голяма разправия и ако има пропуски във взимането на решенията има голяма вероятност да не дадат пари никога)

Потребителски аватар
mihayloff
Автомобил: VW Polo
Двигател: 2000
Контакти:

Мнениеот mihayloff » Пет 12 окт 2012 22:03

Моя съвет е да си доплатиш тези 500 които ти остават.
Най вероятно домоуправитея ти се е разбрал с фирмата извършваща ремонта да остави само твоя апартамент нарочно в това състояние.
Другите трима длъжници и да не платят скоро
все ще се съберат пари за довършването
примерно от ФРО

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 12 окт 2012 22:12

Гледай да си изряден и се надявай да се завърши на време. Отделно от това обаче имаш право да искаш обезщетение някакво за това, че ремонтът е отнел повече от обичайно необходимото и поради това забавяне на твоето жилище са нанесени повреди.

Потребителски аватар
ronita
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ronita » Съб 13 окт 2012 15:05

scare нещо не разбрах позлатени керемиди ли ви слагат :?:
Лятото правихме ремонт след проучване на фирмите 2700 с почистване и извозване на боклук , парите разделени на 3 вида вноски според квадратурата ( гарсониерите разбира се недоволни ), но какви 1000 лева ???
Ако си участвал в събранието и обсъждането добре, иначе лошо ... просто се налага да си изряден с това което е решено facepalm

Върни се в “ОФФ-Топик - други”