Привет колеги,
Личната ми карта мистериозно изчезна, заедно с паспорта ми преди 2 седмици,
и понеже ми се налага да пътувам, днеска ходих в паспортното и си взех номерче
както всеки ден през последните 5 дни и все не мога да си изкарам документите.
Интересуваме някой знае ли какво трябва да нося освен акта си за раждане ?
Трябва ли пак да ходя както едно време в районното в което се водя да ми вадят
някаква бележка ?
200лв. как ви звучи за паспорт за 8 часа на Мария Уиза ?
Има ли наказание ако си си изгубил картата и санкционирането какви пари е ?
Ако знаете тези отговори, ще съм ви много благодарен да ги споделите с мен!
Благодаря Ви предварително !!!

изгубена/отракдната лична карта - въпроси
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- LILO&STICH
- ябълката на раздора
- Автомобил:
- Двигател:
Re: изгубена/отракдната лична карта - въпроси
бележка от районото задължително.Иначе няма как да ти пуснат нови документи.
200кинта за 8 часа ,супер цена
200кинта за 8 часа ,супер цена
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Аз миналата година като си загубих картата ходих в полицията. От там ми казаха, че ако не искам да претендирам за някакви големи ценности в портфейла направо да не ги занимавам а да си ходя в паспортното.
Не ми издадоха никаква бележка!
В паспортното подаваш декларация, че ЛК с номер ********** (ако и знаеш номера - най-добре е ако и намериш някое старо ксерокопие) е загубена/открадната/унищожена за да я обявят за невалидна.
След цялата тая схема хризантема отиваш вече със снимки, актове за раждане и тн. на гишето за подаване на документи за нова ЛК.
Парадоксално за мен обаче беше, че изгубвайки портфейла си веднага звъннах в банката да ми спрат дебитната карта, която също беше в портфейла. Цял ден летях за нови документи и тн. Обявих старата ЛК за невалидна, пуснах си документи за нова и така. Вечерта обаче съвестни хора намерили портфейла ми и ми го върнаха със все документи и пари вътре
На другия ден отидох в банката и си активирах отново дебитната карта със старата уж обявена за невалидна лична карта
Та правете си сметка за какво иде реч и до какви неприятности може да доведе загубването на личен документ...
Не ми издадоха никаква бележка!
В паспортното подаваш декларация, че ЛК с номер ********** (ако и знаеш номера - най-добре е ако и намериш някое старо ксерокопие) е загубена/открадната/унищожена за да я обявят за невалидна.
След цялата тая схема хризантема отиваш вече със снимки, актове за раждане и тн. на гишето за подаване на документи за нова ЛК.
Парадоксално за мен обаче беше, че изгубвайки портфейла си веднага звъннах в банката да ми спрат дебитната карта, която също беше в портфейла. Цял ден летях за нови документи и тн. Обявих старата ЛК за невалидна, пуснах си документи за нова и така. Вечерта обаче съвестни хора намерили портфейла ми и ми го върнаха със все документи и пари вътре

На другия ден отидох в банката и си активирах отново дебитната карта със старата уж обявена за невалидна лична карта

Та правете си сметка за какво иде реч и до какви неприятности може да доведе загубването на личен документ...
гадна работа
преди всичко трябва да обявиш документите за невалидни и то на часа !!!
да не се окажеш после собственик на кредит, лизинг или нещо още по-дебело
преди всичко трябва да обявиш документите за невалидни и то на часа !!!
да не се окажеш после собственик на кредит, лизинг или нещо още по-дебело

- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Има разлика дали ще я обявиш за изгубена или открадната! Във втория случаи пишеш някви обяснения, но поне аз като я бях губил (2005), нямаше глоба.
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
До колкото знам се отива в полицията и там казваш че ти е изгубена или открадната личната карта, и мисля че санкцията е 20 лева. Те ти дават бележка (глобата) и се отива в паспортното и там си плащаш глобата и изкарването на личната карта. Това трябва да го направиш в рамките на 2 дни от както нямаш лична карта!
- Junior
- !!!ИЗМАМНИК!!!
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Работата е че не се знае къде е
ама не се знае дали е изгубена/открадната или е в някоя от колите ... или е някъде в нас, къщата или на вилата и затова диря вече толкова дни ...

- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Пиши, че е открадната, измисли си няква версия и тва е.
А ти ако си я намериш лесно можеш да я унищожиш
А ти ако си я намериш лесно можеш да я унищожиш

- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
ISRalien написа:А ти ако си я намериш лесно можеш да я унищожиш
Не приканвай към престъпления

- knight-errant
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Junior написа:Привет колеги,
Личната ми карта мистериозно изчезна, заедно с паспорта ми преди 2 седмици,
и понеже ми се налага да пътувам, днеска ходих в паспортното и си взех номерче
както всеки ден през последните 5 дни и все не мога да си изкарам документите.
Интересуваме някой знае ли какво трябва да нося освен акта си за раждане ?
Трябва ли пак да ходя както едно време в районното в което се водя да ми вадят
някаква бележка ?
200лв. как ви звучи за паспорт за 8 часа на Мария Уиза ?
Има ли наказание ако си си изгубил картата и санкционирането какви пари е ?
Ако знаете тези отговори, ще съм ви много благодарен да ги споделите с мен!
Благодаря Ви предварително !!!
Да видим какво съветват компетентните органи на МВР на сайта си тук
При изгубване, унищожаване или повреда на документ
При изгубване, повреда или унищожаване на документ за самоличност, гражданинът трябва:
• Да подаде декларация (по образец) на гишето за административно – наказателна дейност в служба “Документи за самоличност” в ОДП или РПУ. Декларацията се подава лично или с нотариално заверено пълномощно и с нея документът се обявява за невалиден или се изземва и унищожава.
• При откраднати документи за самоличност, към декларацията се прилага удостоверителен документ, издаден от компетентните органи.
• При изгубен документ е препоръчително да се изчака в срок до един месец. Ако в рамките на този месец документът не бъде предаден в ОДП или РПУ, на притежателя се съставя акт за нарушение. Ако в този срок документът бъде предаден и не е повреден, той се връща на лицето.
• На гражданите може да бъде издадена временна справка с данните от изгубената, открадната или повредена лична карта в срок от 5 работни дни
• Ако притежателят сам намери документа си, той е длъжен да се яви в служба “Документи за самоличност” в ОДП или РПУ и да го представи. Използването на невалиден документ е нарушение и се санкционира.
При подаване на заявление за нови документи след изгубване, повреда или унищожаване на гражданина се съставя акт за установено административно нарушение. Наказателното постановление се връчва на лицето при получаването на новите документи или на посочения постоянен адрес.
Административно-наказателните разпоредби на Закона за българските лични документи
От 20 октомври звената “Български документи за самоличност” вече прилагат новите административно-наказателни разпоредби, които касаят както българските граждани, така и чужденците, притежаващи български документи за самоличност и пребиваване.
Санкциите за неизпълнение задълженията от гражданите са не са значително увеличени в сравнение с тези в предишния закон, но е разширен кръгът от нарушенията за които се налагат – най-вече във връзка с опазването на документите за самоличност и обявяването им за изгубени или откраднати. Измененията целят да бъдат предотвратени зачестилите напоследък имотни измами, измами при теглене на пари от банки, сключване на лизингови сделки и др. с подправени лични документи, които не са били обявени от гражданите за изгубени или откраднати.
Чл. 80 от административно-наказателните разпоредби на Закона за българските лични документи предвижда глоба от 50 до 300 лв. на лица, които:
- използват подправени или чужди български лични документи (ако не подлежат на по-тежко наказание);
- отнемат, задържат без съгласие на притежателя, укрият или унищожат български личен документ на друго лице;
- приемат, дадат в залог или преотстъпят български личен документ;
- не представят български личен документ при поискване от компетентните длъжностни лица.
Съгласно чл. 81, с глоба от 20 до 150 лв. се наказват лица, които не подадат заявление за издаване на лична карта, в следните случаи :
- В 30 дневен срок при промяна в имената, единния граждански номер, пола, гражданството, постоянния адрес или при настъпили съществени и трайни изменения на образа;
- В 30 дневен срок от изтичане валидността на личната карта;
- В 30-дневен срок, след като са заявили, че личната им карта е повредена, унищожена, изгубена или открадната.
Същата санкция (от 50 до 120 лв.) се налага на лица, които са навършили 18 години и не са подали заявление за издаване на лична карта, както и на родители, настойници или попечители, които не са направили необходимото за снабдяване с лична карта на лице, навършило 14-години.
Глоба от 20 до 150 лв. се налага и на лица, които не върнат паспорта си или заместващия го документ на органа, който го е издал, в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването или ползването му.
От 30 до 200 лв. е глобата, която законът предвижда случай че български гражданин или чужденец, притежаващ български личен документ го изгуби, повреди или унищожи, а също и ако в тридневен срок не декларира, че документът е откраднат, изгубен, повреден или унищожен.
Същата е санкцията когато гражданинът е декларирал, че документът е изгубен, повреден или унищожен, а бъде установено, че продължава да го използва; в случай на използване на нередовни лични документи; при заявяване на неверни данни при подаване на заявление за издаване на български личен документ ( ако нарушителят не подлежи на по-тежко наказание по друг закон).
С глоба от 30 до 200 лв. се наказва и лице, което попречи на упълномощените органи да извършат проверка по установяване на самоличността му.
Българските граждани са задължени, да обявят пред компетентните български органи придобиването на документи за самоличност, издадени от друга държава и когато не направят това определения срок, подлежат на санкция.
При повторно нарушение глобата е от 50 до 300 лв.
Източник
Колега, искрено се надявам да съм Ви бил полезен.
Поздрави
knight-errant
Върни се в “ОФФ-Топик - други”