Данъци, измислени договори и питане за съвет...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Данъци, измислени договори и питане за съвет...

Мнениеот brum » Сря 07 юли 2010 18:33

Става дума за брат ми. Някакъв от някъде е декларирал, че му е платил 5лв. Това стана ясно след справка в данъчното. Как се стигна до тази справка е дълго за обяснение, но не са тези 5лв причината.

Та брат ми (91ви набор) е категоричен, че нито е подписвал нещо, нито е получавал 5лв от някой си там. Онзи обяснява, че му е дал брошури за раздаване и това било заплащането. Изпрати електронна служебна бележка - всичките данни на брат ми са там. Но го чакаме вече доволно много време да изпрати подпечатаната бележка и копие на договора. А те не идват.

Предполагам, че схемата на този отворко е да отърва данъци като разпределя по 5лв на маса народ. Как им намира данните - не знам. Въпроса ми е какво може да се направи?

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Re: Данъци, измислени договори и питане за съвет...

Мнениеот maxpayne » Сря 07 юли 2010 18:59

brum написа:Как им намира данните - не знам.

Лесно. Струваха по 700лв миналата година за СД

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 07 юли 2010 19:32

1.Защо решихте да правите справка в данъчното?Има предистория която не си написал..
2.За сума от 5 лева въпросния отворко не би си направил труда да издирва личните данни на брат ти,може да ги докопа но е трудно(от учебното заведение на младежа,да кажем-ако учи)
3.Кой изпрати тази електронна бележка-НАП?По скоро НАП е вдигнал мерника на въпросния келеш.
4.Какво копие от договор чакаш да кацне,след твърдението на брат ти че нищо не е подписвал и не е давал данните си?
5.Какво може да се направи ли,не ми се сърди но се налага да хванеш брат ти на много къс пас и да ти обясни какво точно е сътворил.

Без сключен договор трудов/граждански с попълнени данни на двете страни не може да става дума за административно нарушение на брат ти,а именно укриване на доход от 5 лева.
Ето чети http://lex.bg/laws/ldoc/2134175232

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Сря 07 юли 2010 20:58

1. Заради една награда връчена му със договор, за който майка ми забравила и се сетила със закъснение.
2. Брат ми ходи по доста състезания и олимпиади и данните му остават на доста места. Предполагам, че от там е докопал информацията.
3. Електронната бележка дойде от "отворкото". След като по информацията от данъчното му издирихме фирмата и от там телефона на който да го намерим. Обяснението, че 5-те лева са дадени за раздаване на брошурки е от него.
4. Ми не знам. Предполагам, че за да може да го направи това трябва да има договор.
5. Брат ми гаранция не е сътворил нищо такова. Пича е свестен, достатъчно умен, не е оставал без пари а и за 5лв няма и да се занимава даже. Мисли и чете преди да подпише нещо и затова съм сигурен, че не е подписал нищо. Вярно, че сега завърши 12ти клас, обаче е доста напред с акъла.

Та като цяло е ясно, че онзи няма истински договор. Въпроса е как да подходим за да не остават така нещата. Жалба или нещо подобно и къде трябва да бъде подадена тя? Или на съд?

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Сря 07 юли 2010 21:09

може жалби в
НАП
инспекция по труда
прокуратура - за издаване на документ с невярно съдържание - чл. 313 от НК

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 07 юли 2010 21:32

brum написа: Жалба или нещо подобно и къде трябва да бъде подадена тя? Или на съд?

Честна дума,не знам има ли смисъл да се захващаш.Жалбата в полицията ще потъне в някое бюро..Дело да заведеш става дебело-адвоката ви трябва да докаже че келеша е подал декларация с невярно съдържание в НАП,касаеща и брат ти.Покана за облагане на доход съм получавал за връщани от мен боклуци на вторични суровини,но тогава от лакомия си дадох личните данни на пунктаджията и сам си бях виновен-без договори и чудесии.Според мен не си струва дори първата консултация с юрист по казуса-както решите.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Сря 07 юли 2010 21:48

е той човека за това се консултира тук :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”