Въпрос относно трудов договор и отпуска.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Въпрос относно трудов договор и отпуска.

Мнениеот mupk0 » Вто 03 авг 2010 9:08

Здравейте.В нашата скромна фирма ни се падат по 15 работни дни на година почивни.Имам стаж в фирмата година и половина почти.Сега ще напускам,защото почвам да уча(не е голяма раота да се работи) и имам използвани 6 дена отпуска.Сега ми сервираха,че понеже няма да работя до края на годината,нямало да ми дадат 15 дена,а щели да сметнат по колко дена се пада на месец и да ми ги дадат само толкова дни.Уви четох закона,но там не видях такова нещо.Щом ми се полагат 15 дена,те се полагат за цялата година,без значение колко от тях съм ползвал.Правилно ли е това?

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос относно трудов договор и отпуска.

Мнениеот parno » Вто 03 авг 2010 9:17

платения отпуск не беше ли по закон 20 дни?
или аз се бъркам нещо?

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Вто 03 авг 2010 9:18

parno написа:...

И аз знам, че е 20 дни...

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 03 авг 2010 9:19

mupk0 написа:Здравейте.В нашата скромна фирма ни се падат по 15 работни дни на година почивни.Имам стаж в фирмата година и половина почти.Сега ще напускам,защото почвам да уча(не е голяма раота да се работи) и имам използвани 6 дена отпуска.Сега ми сервираха,че понеже няма да работя до края на годината,нямало да ми дадат 15 дена,а щели да сметнат по колко дена се пада на месец и да ми ги дадат само толкова дни.Уви четох закона,но там не видях такова нещо.Щом ми се полагат 15 дена,те се полагат за цялата година,без значение колко от тях съм ползвал.Правилно ли е това?

като не си работил цялата година не можеш да ги вземеш всичките 15 в съответната фирма. като идеш на друго място, ще си ползваш остатъка там. като учащ имаш право и на допълнителен отпуск

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Вто 03 авг 2010 9:20

Така е колега,щом напускаш ползваш толкова дни отпуск за колкото месеца си работил,ако ти я плащат,пак ти плащат за толкова дни!
Платения годишен отпуск е 20 дни,без значение на какъв договор си.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Вто 03 авг 2010 9:21

Работата се оправи. :D Отпуската си е 15 дена при нас ,не знам защо.Може би защото се водим на 4 часа и няква минимална заплата,но какво да се прави трябва да се работи.Поне е коректен.Та се оказа, че ще взимам още 8 дена,което е супер ;)

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Вто 03 авг 2010 9:37

Съгласно чл.224, ал.1 от Кодекса на труда (КТ) при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.

Платен отпуск за обучение
Чл. 169 Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.

Чл. 155.Размерът на основния платен годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 03 авг 2010 9:43

katcko написа:Съгласно чл.224, ал.1 от Кодекса на труда (КТ) при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.
Това се отнся за колегата.

katcko написа:Платен отпуск за обучение
Чл. 169 Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.
Това е само, ако работодателят изрично се е съгласил. Т.е. не е задължително.

katcko написа:Чл. 155.Размерът на основния платен годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни.
Това не зная как се прилага при половин работен ден

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Вто 03 авг 2010 9:54

За обучението си е написано,че е само при съгласие на работодателя.
Имам 2 жени назначени на 4 часов работен ден и по закон и се полагат 20 дена годишен отпуск

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 03 авг 2010 9:57

Аз работя на два трудови договора.Там където съм на основен 8часа имам 20 дни ,там където съм на четири имам 10.Мисля ,че се смята пропорционално.За база 8 часов работен ден

Потребителски аватар
katcko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот katcko » Вто 03 авг 2010 10:10

При намаляването на работното време по ал. 1 и 2 не се намаляват трудовото възнаграждение и другите права на работника или служителя по трудовото правоотношение.
Работниците и служителите по ал. 1 не могат да бъдат поставени в по-неблагоприятно положение само поради непълната продължителност на работното им време в сравнение с работниците и служителите, които са страна по трудов договор на пълно работно време.
Това е извадка от КТ,аз също има 4 часов договор и отпуската ми е 20 дена

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 03 авг 2010 10:42

katcko написа:Това е извадка от КТ,аз също има 4 часов договор и отпуската ми е 20 дена

Точно така. Ако работиш поне по 4 часа на ден, тоест поне на половин работен ден се водиш, то отпуската ти пак е 20 дни.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Вто 03 авг 2010 11:46

Аз се чудя как да си запазя работата в тия смутни времена, а някви лигльовци се чудят как да измуфтят няколко дни отпуска....срам...закона си е закон, но моралните и лоялните добродетели са много по-важни в тези леко странни 2 години на странна криза.... :не:

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 03 авг 2010 12:39

maxpayne написа:
katcko написа:Това е извадка от КТ,аз също има 4 часов договор и отпуската ми е 20 дена

Точно така. Ако работиш поне по 4 часа на ден, тоест поне на половин работен ден се водиш, то отпуската ти пак е 20 дни.

Извинявам се аз съм в грешка -Просто на едното място имам 25 дни а на друтото 20

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Вто 03 авг 2010 12:57

Аз пък имам 32 дена платена годишна отпуска ( без съботите и неделите ) и буквално се чудя какво да я правя. В този момент съм отпуска до 18-ти тоя месец и имам още 20-тина дена отпуска. Така че много хубаво не е на хубаво.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”