Въпрос към правистите във форума.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
1H
Автомобил:
Двигател:

Въпрос към правистите във форума.

Мнениеот 1H » Сря 28 мар 2012 21:13

Здравейте,имам следния проблем:
Преди известно време купих една кола за части от един индивид от моя град.
Цената за която се разбрахме беше 1400лв но нямах всичките пари и се разбрахме да му дам 900лв а останалите 500лв по късно като не сме уточнявали дата но беше нещо от "до края на годината" Дадох му парите пред един мой приятел и един негов, а останалите 500лв му дадох пред друг мой приятел. Когато му дадох първите 900лв тоя тип ми каза ,че има към 500лв данъци и като му дам останалите 500лв щял да си ги плати и да спре колата от движение,мен това не ме вълнуваше особено тъй като я взех за части и така или иначе не мислех да я карам. Проблемът се появи след като му дадох останалите 500лв той се извъртя и ми заяви ,че трябвало да му дам още около 300лв защото данъците му не били 500лв а към 800лв и следователно щом съм взел колата аз трябвало да ги платя,дори ми бил показал бележка от данъчното ,че дължал почти 800лв :shock както и да е,след като му казах ,че сме се разбрали за 1400лв и аз съм му ги дал и смятам ,че повече не му дължа нищо от негова страна последваха заплахи ,че щял да отиде в полицията и да пусне жалба ,че съм му откраднал колата. Ядосах се и с голяма мъка се сдържах да не го набия и му казах да върви да се оплаква където иска не ме интересува. Последните събития се случиха през пролетта на миналата година и от тогава повече нито го чух нито го видях до днес. Тази вечер се появи в нас с някакъв лист и каза ,че са му наложили запор на заплатата и иска от мен да му дам още 500лв иначе щял да заведе дело срещу мен за това ,че съм му взел колата и не му я връщам :roll: Ходил при адвокат и оня му казал ,да заяви ,че ми дал колата да я карам а аз не съм му я върнал,колата била на негово име и гарнтирано щял да ме осъди. Също така ми заяви ,че щял да каже ,че ми дал колата да я карам под наем и дори не съм му дал никакви пари. Друг момент е ,че колата отдавна не съществува,отиде на вторични и нямам нищо от нея,също така не сме подписвали никакви договори или каквото и да било друго,даде ми колата дадох му парите и това беше. Въпросът ми е как да постъпя и има ли вероятност да заведе дело срещу мен тоя индивид? Мерси предварително за отговорите

Последна промяна от 1H на Сря 28 мар 2012 21:49, променено общо 1 път.

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос към правистите във форума.

Мнениеот Петър Петров » Сря 28 мар 2012 21:21

Е добре де, как ще докаже, че въобще ти я е давал като колата я няма вече? Казваш, че не си я виждал никога тая кола и те така.

eddyman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eddyman » Сря 28 мар 2012 21:31

Колега не съм юрист, но моето лично мнение е, че спокойно можеш да му кажеш на оня да си гледа работата. Колата вече физически не съществува. Кажи му, че ти ще подадеш жалба в полицията срещу него, защото те заплашва и идва в дома ти. Все пак е трябвало да разпишете договор за покупко- продажбата, докато колата е била при теб е било възможно да те обвини в обсебване или кражба.Дори и да те разследва полиция по нищо не могат да докажат тезата на оня.
Не съм юрист и това е лично мнение, може и да не е така :beer

Потребителски аватар
1H
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 1H » Сря 28 мар 2012 21:36

Петър Петров написа:Е добре де, как ще докаже, че въобще ти я е давал като колата я няма вече? Казваш, че не си я виждал никога тая кола и те така.

Има свидетел негов приятел,че ми е дал колата. Както и аз имам ,че съм му дал парите. А от колата наистина няма нищо на лице и то доста отдавна. Също така когато взех колата от него тя беше спряна от движение без гражданска и преглед без акомулатор и я издърпахме с един приятел с неговата кола до дома. А той каза ,че щял да твърди ,че ми я дал под наем :roll:
П.П. Забравих да спомена,освен всичко друго тая вечер, тоя "човек" ми поиска данните ЕГН и трите имена за да можел да заведе дело срещу мен :shock Като ми каза това се зачудих,да се смея ли да рева ли ?!? И аз не знам :roll:

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 28 мар 2012 21:51

1H написа:Преди известно време купих една кола за части от един индивид от моя град.

Къде са регистрационните табели на моргата? Какво си подписвал?
1H написа: Ходил при адвокат и оня му казал ,да заяви ,че ми дал колата да я карам а аз не съм му я върнал,колата била на негово име и гарнтирано щял да ме осъди.

Пълномощно имаш ли от лицето, че имаш право да употребяваш някак този автомобил?

Потребителски аватар
1H
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 1H » Сря 28 мар 2012 21:57

bobocamaro написа:
1H написа:Преди известно време купих една кола за части от един индивид от моя град.

Къде са регистрационните табели на моргата? Какво си подписвал?
1H написа: Ходил при адвокат и оня му казал ,да заяви ,че ми дал колата да я карам а аз не съм му я върнал,колата била на негово име и гарнтирано щял да ме осъди.

Пълномощно имаш ли от лицето, че имаш право да употребяваш някак този автомобил?

Регистрационните табели както и големия талон са в мен, а и дадох колата на вторични за скрап а не в автоморга. Нямам пълномощно и не съм подписвал каквито и да било документи свързани с тази кола нито при покупката нито когато и да било . Цялата сделка беше на доверие :roll:

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 28 мар 2012 22:10

1H написа:...
Има свидетел негов приятел,че ми е дал колата. Както и аз имам ,че съм му дал парите. А от колата наистина няма нищо на лице и то доста отдавна. Също така когато взех колата от него тя беше спряна от движение без гражданска и преглед без акомулатор и я издърпахме с един приятел с неговата кола до дома. А той каза ,че щял да твърди ,че ми я дал под наем :roll:
П.П. Забравих да спомена,освен всичко друго тая вечер, тоя "човек" ми поиска данните ЕГН и трите имена за да можел да заведе дело срещу мен :shock Като ми каза това се зачудих,да се смея ли да рева ли ?!? И аз не знам :roll:

Ами... принтирай му долния текст на един лист и му го дай да го прочете и да поразмисли :roll: :

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Глава осма
ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ДЕЙНОСТТА НА ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ,
ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ЛИЦА, ИЗПЪЛНЯВАЩИ ПУБЛИЧНИ ФУНКЦИИ
(Загл. изм. - ДВ, бр. 43 от 2005 г.)
Раздел III
Престъпления против правосъдието
Чл. 286. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.
(2) (Отм., предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако набеденият бъде привлечен към наказателна отговорност, наказанието е лишаване от свобода от една до десет години.

Потребителски аватар
Enforcer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Enforcer » Сря 28 мар 2012 22:12

1H написа:Регистрационните табели както и големия талон са в мен, а и дадох колата на вторични за скрап а не в автоморга. Нямам пълномощно и не съм подписвал каквито и да било документи свързани с тази кола нито при покупката нито когато и да било . Цялата сделка беше на доверие :roll:

Юнашкото доверие често води до нежелани резултати. :banghead:
Разберете се като нормални хора, на четири очи, да му върнеш табелите и големия талон, за да може да я свали от отчет в КАТ и ДС, като подпише протокол, че няма да има никакви претенции към теб относно колата. Като не е мислил навремето да я снеме от отчет, а не само да я спира от движение, сега ще си плаща данъците за минало време като поп. :012:

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 28 мар 2012 22:16

Съжалявам човече, това е адски интересен казус и без "жив" юрист няма да успееш.
Продавача на практика е сключил сделка, без да поеме задължения по нея.
Което според ВКС е чиста измама. Останалите му действия говорят и за изнудване.
Затова би могъл да подадеш жалба, до съответната Районна Прокуратура - за данни за тези две престъпления.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 28 мар 2012 22:25

в какви филми се вкарвате не е истина, при самото предаване на вторичните подписвал ли си нещо? ... според мен само те заплашва, това с "дай си ЕГН-то, за да те съдя" е пълна глупост. Действай и ти по същия начин, даже може малко да засилиш нещата: имащ свидетели, ако трябва кажи и за записи от СМС-и или по каквото там сте обменяли комуникация, че си очаквал подобно развитие, и ако трябва ще се подложите на полиграф, както ти, така и той и неговият свидетел, и че лъжесвидетелстването под клетва си е доста сериозно нарушение (с това би трябвало да стресираш най-вече свидетея му, така че ако имаш възможност кажи го пред него). Повече да не те занимава, защото ще подадеш оплакване за тормоз. Също така поискай координатите на адвоката му, за да се свърже с него твоя адвокат ... като ще е филм, да е екшън :)

Потребителски аватар
1H
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 1H » Сря 28 мар 2012 22:38

Enforcer написа:
1H написа:Регистрационните табели както и големия талон са в мен, а и дадох колата на вторични за скрап а не в автоморга. Нямам пълномощно и не съм подписвал каквито и да било документи свързани с тази кола нито при покупката нито когато и да било . Цялата сделка беше на доверие :roll:

Юнашкото доверие често води до нежелани резултати. :banghead:
Разберете се като нормални хора, на четири очи, да му върнеш табелите и големия талон, за да може да я свали от отчет в КАТ и ДС, като подпише протокол, че няма да има никакви претенции към теб относно колата. Като не е мислил навремето да я снеме от отчет, а не само да я спира от движение, сега ще си плаща данъците за минало време като поп. :012:

За съжаление той не иска да си оправи бакийте а да изкопчи от мен колкото се може повече пари,попитах го защо не е внесъл за данъците парите които му дадох а той взе да ми обяснява ,че не били 500лв а 800лв и като му дам всичките пари тогава щял да си плати данъците :horror: От моя страна няма проблем да му върна талона и номерата но явно не е това целта му.

bobocamaro написа:Съжалявам човече, това е адски интересен казус и без "жив" юрист няма да успееш.
Продавача на практика е сключил сделка, без да поеме задължения по нея.
Което според ВКС е чиста измама. Останалите му действия говорят и за изнудване.
Затова би могъл да подадеш жалба, до съответната Районна Прокуратура - за данни за тези две престъпления.

Замислих се дали да не пусна една жалба за изнудване но не знам дали искам да се занимавам с това,просто искам тоя дебил да ми се махне от главата и толкова но явно няма да стане по нормален начин.

VWGT написа:в какви филми се вкарвате не е истина, при самото предаване на вторичните подписвал ли си нещо? ... според мен само те заплашва, това с "дай си ЕГН-то, за да те съдя" е пълна глупост. Действай и ти по същия начин, даже може малко да засилиш нещата: имащ свидетели, ако трябва кажи и за записи от СМС-и или по каквото там сте обменяли комуникация, че си очаквал подобно развитие, и ако трябва ще се подложите на полиграф, както ти, така и той и неговият свидетел, и че лъжесвидетелстването под клетва си е доста сериозно нарушение (с това би трябвало да стресираш най-вече свидетея му, така че ако имаш възможност кажи го пред него). Повече да не те занимава, защото ще подадеш оплакване за тормоз. Също така поискай координатите на адвоката му, за да се свърже с него твоя адвокат ... като ще е филм, да е екшън :)

Когато закарах колата на вторични хората там дори не пожелаха да погледнат големия талон или номерата на колата,просто я минаха за старо желязо а не като автомобил и нищо не съм подписвал там

Потребителски аватар
Enforcer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Enforcer » Сря 28 мар 2012 22:47

1H написа:П.П. Забравих да спомена,освен всичко друго тая вечер, тоя "човек" ми поиска данните ЕГН и трите имена за да можел да заведе дело срещу мен :shock Като ми каза това се зачудих,да се смея ли да рева ли ?!? И аз не знам :roll:

Не му давай никакви имена или ЕГН-та, а му кажи да се разкара и да не те търси повече. :beat_butt2
Както се казва: На зло куче - зъл пърт. death

Потребителски аватар
1H
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 1H » Сря 28 мар 2012 22:53

Enforcer написа:
1H написа:П.П. Забравих да спомена,освен всичко друго тая вечер, тоя "човек" ми поиска данните ЕГН и трите имена за да можел да заведе дело срещу мен :shock Като ми каза това се зачудих,да се смея ли да рева ли ?!? И аз не знам :roll:

Не му давай никакви имена или ЕГН-та, а му кажи да се разкара и да не те търси повече. :beat_butt2
Както се казва: На зло куче - зъл пърт. death

Еми така му казах :roll: Само дето не знам дали ще миряса или утре пак ще ми цъфне на вратата с някои друг номер :evil:
А освен всичко друго ако някои адвокат му се върже на акъла и заведе дело нямам представа какво да правя,да си държа на истината или да отричам ,че съм взел кола от него ли и аз не знам вече,по принцип истината си е за предпочитане но след като тоя ми заяви,че има намерение да излъже относно условието на уговорката.... :roll:

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Сря 28 мар 2012 23:12

Дал си му парите,от твоя страна всичко е точно.Имаш и свидетел за това,няма за какво да се притесняваш!Талоните са в теб,не си я крал,задълженията към държавата са на негово име и отговорност :beer

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Сря 28 мар 2012 23:20

Моето лично мнение-в никакъв слуай не му даваш талона на колата. Казваш му че ако още веднъж чуеш за него ще пуснеш жалба за изнудване или рекет (не знам как точно се определя) и ако не престане наистина пускаш жалба в прокуратурата

Върни се в “ОФФ-Топик - други”