Като кажем селянин какво имаме предвид ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
One
Автомобил:
Двигател:

Като кажем селянин какво имаме предвид ?

Мнениеот One » Сря 14 юни 2006 12:44

Провокиран от един въпрос по друга тема реших да споделя :
Като кажем селянин какво имаме в предвид, замисляме ли се ? Питам щот често като се каже селянин или селяния някой се обижда и рипа може да се разсърди даже 
Та тук ще изложа моето виждане за нещата ,пък всеки да го разбира както намери за добре
В 99% от случаите под селянин не се влага смисъл месторождението на индивида , а начин на поведение и манталитет.
Защо?
Ами защото на село може би е приемливо да си хвърлиш фаса на улицата да се изплюеш или да си метнеш обелката -на кой му дреме те овцете и без това си ходя по нужда там
Ами защото на село може би е приемливо е да метнеш боклука през прозореца – той двора си е твой, на кой му дреме
Ами защото на село може би е приемливо е да си надуваш музиката до среднощ да викаш и крещиш тропаш и чукаш без оглед на това кое време е – на кой му дреме - нямаш съседи под и над теб на които да пречиш.
Ами защото на село може би е приемливо като си караш колата да не зачиташ предимство и знаци и т.н.– то просто щот няма много коли и знаци там и кво да се мъчиш с глупости
Ами защото на село може би е приемливо да си зарежеш колата на средата на улицата, щот освен на кравите няма на кой особено да да пречиш. Пък и места за паркиране бол, никой идиот не прахосва пари за боя да чертае къде да се паркираш (те ли ще ми кажат на мен как да се паркирам бе?)
Ами защото на село може би е приемливо да караш с пробито гърне на колата или да издуваш мръсна газ по улиците да натепваш спирачки и да вдигаш прахоляк – те старците са глухи не им пречи, пък и аларми няма да разпискваш..
Ами защото на село може би е приемливо да вземеш на тати колата и да се правиш на голям мъж и да показваш на момите колко си пекън велик и тарикат и как другите на важат …….
Примери милион всеки може да даде, въпреки, че слава богу в България има села дето са толкова китни и приятни и чисти, че само се чудим като отидем там гражданите, как да ги оакаме да си замязат на баш село……
mod edit: wili98
Махнах едно "В" в заглавието ;)

Потребителски аватар
santo_trafficante
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот santo_trafficante » Сря 14 юни 2006 12:48

аз го казах:)всичко е до манталитет и възпитание:)а СЕЛЯНИН е нарицателно за деиствията на индивида дето прай простотии:)
ама хората от прованса си мислят че им го казваме на тех и ги обиждаме и почват да рипат:)споко хора никой не ви обижда:)

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Сря 14 юни 2006 12:49

баш поведение и манталитет разбирам и аз!

Потребителски аватар
alex synchro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex synchro » Сря 14 юни 2006 12:50

манталитет, а не буквално

Потребителски аватар
Papa_Dock
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Papa_Dock » Сря 14 юни 2006 12:59

synchro написа:манталитет, а не буквално

Еми хората от прованса немое да не се обиждат според мене, шото на мен ако някой ми каже голфаджия неми е приятно.Аз пък бях свидетел на едно нещо дето яко ме хвана срам!Един приятел бяхме до УНСС с него и пича баш пред 10 мацки си изсекна суполките направо на хасвалта :oops: ,а аз си мислех допреди това че е нормален човек от София си е!Като цяло е гадно това нарицателно за селските нормални хора,ама те пък ако си знаят че не са простаци нема кво да се обиждат! :roll:

Потребителски аватар
vw_golf_2_Memphis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_golf_2_Memphis » Сря 14 юни 2006 12:59

мощен селяк...манталитет :roll:
иначе хората от село са си стабилни много...
дори и да си родом от Софето може да си селяк :wink:

Потребителски аватар
emils
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emils » Сря 14 юни 2006 13:01

то най-големите селяни понякога са в софия, вкл. и по въпроса за движението по пътищата...
нека не забравяме че след освобождението софия е била с население около 20 000 човека. ако всеки от тях е оставил по 10 живи наследници в момента, стават 200 000. ами до 1 200 000 (по официалин данни) - откъде са дошли тези хора?... така че комай почти всички сме си "селяни" :oops:

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 14 юни 2006 13:02

селянин се използва неправилно за :

селяндур
селяк
.
.
. :lol:

Потребителски аватар
maks
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maks » Сря 14 юни 2006 13:07

L&R написа:селянин се използва неправилно за :

селяндур
селяк
.
.
. :lol:
определено,за мен е манталитете макар да имам приятели дето са селяни(демек живеят на село)и са културни хора.

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Сря 14 юни 2006 13:09

Много добре казано.Много пъти съм го казвал ,че наистина родното място не определя възпитанието на човека.Аз лично имам много познати които не са от София и са много точни и възпитани.И съответно познати които са от София и са невъобразимо тъпи.

Потребителски аватар
alex synchro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex synchro » Сря 14 юни 2006 13:13

dready написа:Много добре казано.Много пъти съм го казвал ,че наистина родното място не определя възпитанието на човека.Аз лично имам много познати които не са от София и са много точни и възпитани.И съответно познати които са от София и са невъобразимо тъпи.

Точно така е! Всичко опира до възпитание, ген и средата в която живее въпросният индивид.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 14 юни 2006 13:18

питайте ме мен, вечер като се върна от работа и изведа на паша животинките :wink:
на село селянията по се усеща, щото са по-малко хора и си живеят по-отворено-кой се напил, кой се бил и т.н. се говори и обсъжда надълго и нашироко...в града си анонимен и селянията по не се вижда от прима виста
иначе селянията си е манталитет, битие и начин на живот

Потребителски аватар
alex synchro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex synchro » Сря 14 юни 2006 13:26

За съжаление на голяма част от нас липсва елементарна култура.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 14 юни 2006 13:27

synchro написа:За съжаление на голяма част от нас липсва елементарна култура.

и възпитание, и възпитание ... :lol:

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Сря 14 юни 2006 13:28

Само манталитет, а не местоживеене. Учих 4 години извън София в т. нар. провинция и повечето от хората, с които съм се запознал от различни краища на България са по точни от приятелите ми софиянци. А най-точният човек който познавам изобщо е от едно дунавско село и културата и възпитанието му може да засрамят много хора родени в центъра на София включая и мен.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”