Избор на въздушна пушка???

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Избор на въздушна пушка???

Мнениеот joromnt » Вто 10 авг 2010 12:05

Колеги не знам дали е тук мястото, но ако съм объркал надявам се да ме извините.
Та, искам да си взема една въздушна пушка, обаче хал хабер си нямам какво трябва да и гледам като я избирам. Гърмял съм с въздушна ИЖ, не съм голям стрелец от към точност. Мисля да я ползвам няколко пъти в годината, предимно да гърмя по косове /ще изядат гроздето, после няма с кво да си прая ракия м@м@ им :bishop /. Няма да я преработвам, усилвам и т.н. с цел да бие по-едри животни. От време на време може и кутийки да събаряме с приятели като идем на излет. Та какво да гледам при избирането. За сега се оглеждам в Hatsan, Gamo, Slavia. Искам да е с чупеща се цев, а не с помпа отдолу.
С каква мощност да търся? Гледам цитират се някакви начални скорости - 190 м/с, 200 м/с ?
С какъв калибър да е - с малък /4,5/, среден/5,5/ или голям /6,5/?
С какво се поддържа такова оръжие? Цевта чисти ли се?
Има ли смисъл от оптика/гледам че някой от моделите имат/?

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Re: Избор на въздушна пушка???

Мнениеот bobocamaro » Вто 10 авг 2010 12:07

Я виж Тук какво чудо е,колега.

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Вто 10 авг 2010 12:08

Всичко зависи от това, колко пари си готов да дадеш за пушка.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Вто 10 авг 2010 12:18

Ами готов съм да дам до 400 лв. Гледам тия Хатсан/Турция/ показват параметри на моменти по сериозни от на Гамо-то/Испания/. Имат и много привлекателни модели, поне по снимките. Но някъде бях чел че поради голямата си сила, се цепят след време??? Иначе Славията ми се вижда много стабилна като изработка. В един магазин ме посъветваха да си взема турска, да не давам пари за Гамо че били прехвалени. Някой собственик на изброените марки да даде съвет ако е възможно.

Потребителски аватар
murzelamka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот murzelamka » Вто 10 авг 2010 15:42

Потребителски аватар
kriso_g
Автомобил: MK4 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот kriso_g » Вто 10 авг 2010 15:54

Мой приятел има такава,и е много доволен от нея.Точността е на доста добро ниво!:)
http://shop.oragie.com/product_info.php?products_id=603

Bioside
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bioside » Вто 10 авг 2010 16:12

Колега,вземи си 5.5 Гамо или Славия.Това е при условие че искаш като я вземеш от магазина направо да я ползваш-стреляш със нея.Хасана е заготовка за пушка.Задължително не трябва да стреляш с нея докато не се почисти от гняста и заосенъците които са оставени вътре :banghead: В противен случай ще изстреляш 2-3 кутийки съчми и ще започне да ги сее както си иска.Имал съм и трите модела и за точност най ми допада Славия 631.С една оптика Таско TS-серията става прекрасно оръжие за твоите цели,особено ако ти е първа пушка.За съжаление по дулна мощ не може вообще да се сравнява с Хасана :mrgreen: В момента имам такава но за да стане пушка е идеално почистена от заводските боклуци оставени в нея.Изхвърлена телена пружина,с нея има зверски откат и в комбинация с твърдия спусък всеки изстрел е изненада слага се газова пружина от амортисьор на 3\5 врата ,полира се спусъка и както вече споменах оптика от TS серията на Таско.Всичкото това излиза около 450 лв но определено си заслужава.Не че след това не съм брал ядове с пластмасовия приклад за който си споменал.Като поостарее малко се цепи около болтовете и задтилъка но много лесно се лепи с моментно лепило та ка че ако не си маняк на тема външен вид това не е болка за умиране :D Гамото какво да ти кажа за него.Много пари и прехвалена история.Единствения модел който наистина превъзхожда Хасана и то пак трябва да му смениш пружината с газова ако искаш да му сложиш оптика е Гамо Хънтър 1250 но цената и е около 600лв.Добро решение е и Метеор АР 1000.Като цена качество без да се занимаваш с пружини и оптики :D :drunk

Потребителски аватар
Diesel81
Автомобил: Vw Sharan 1.9 TDI
Двигател: AUY 2000

Мнениеот Diesel81 » Вто 10 авг 2010 16:47

http://www.oragie.net/air_gamo.htm

Четвъртата от горе на доло!Моята е такава и няма нещо да и се опре :да: Само че моята е с оптика :!:

Потребителски аватар
vit_autosofia junior
Автомобил: Passat B5 3B Highline
Двигател: 1.8T

Мнениеот vit_autosofia junior » Вто 10 авг 2010 21:52

http://www.oragie.net/air_hatsan.htm.Притежаваме пушката която е 20-тата от горе на долу.Колега на това нещо му трябва хубава оптика иии ще оставяш котки кучета каквото искаш на място mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 10 авг 2010 22:21

Bioside написа:Колега,вземи си 5.5 Гамо или Славия.

Имал съм Славия и съм доволен от точността.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Сря 11 авг 2010 11:11

Благодаря за отзивите. Преди малко се връщам от "най-добре заредения" местен магазин за въздушно оръжие/цели 8 пушки имат :banghead: /. Печелят титлата "добро обслужване" без конкуренция. Попитах какви въздушни пушки предлагат, с лек жест ми казаха "турски" и продавача излезе на улицата да си говори по телефона. Имаше Хатсан няколко модела без да пише кои са, а само цената на тях. И някакви на които пишеше В2 - Х,, с дървени приклади и сериозната цена от по 50-60 лв :shock
Имам въпрос - има ли полза от оптика, при положение че тия дребни чашки едва ли могат да поразят врабец на 30 метра?
Имаше някаква работа че въдушното оръжие трябва да се регистрира? Как става това?
И още нещо - тва нещо като го взимаш ново, гаранция има ли? /може и да ми се смеете, ама да си питам/

Потребителски аватар
simeon40
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот simeon40 » Сря 11 авг 2010 11:58

При твоя оръжеен магазин гаранция няма. Най-добре си поръчай пушка от www.shop.oragie.com. Гледай да избягваш турчалянските и тези B2-x... и така. Една такава смотана китайка за малко да ми смаже пръста, защото при зареждане цевта изтърва и буталото се върна обратно със страшна скорост. При Хасан ако при зареждане, механизма изтърве и върне цевта нагоре, същата ще придобие формата на банан. Един жокер - само за Хасан продават по магазините цеви за резервни части, прави си сметката. Относно почистването на пушките - вече почти всички пушки след закупуването им имат нужда да се почистат и да се почистят от стружки и масло, най-добре е да се смазват със силиконова смазка, защото ако слагаш обикновенно масло при изстрел от налягането маслото се "възпламенява" и вреди на манщета и пружината. Наричат го Дизел ефект. При него цефта дими след изстрел. Изглежда забавно, но не е добре за пушката. Скоростите които ги гледаш всичките са надвишени с ~25-30м/с отгоре. Хасана каквато оптика да му сложиш ще я строши. По принцип казват че хасана е като москвича - не е лоша пушка, но често ще трябва да го ремонтираш. За твоя случай - Славиа. Много точни и добре балансирани пушки, с кеф да си стреляш с тях. За Гамо CFX - също е доста добра пушка, а и фиксирана цев е един плюс (поне за мен). Няма кой знае какви скорости, но е доста добра и тя. От Гамо и Славиа най-добре избери Славиата. Относно регистрацията - значи пушки под 24 джаула дулна енергия не се декларират. Няма такова нещо като регистрация. Ако имаш пушка над 24 джаула дулна енергия едва тогава трябва да пратиш една декларация до районното и толкова. Колкото да ти вземат парите. Да знаеш, само като стреляш да се криеш ако си в по голямо градче, защото е забранено стрелянето в населени места и на 300м от тях.

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Сря 11 авг 2010 12:01

joromnt написа:Благодаря за отзивите. Преди малко се връщам от "най-добре заредения" местен магазин за въздушно оръжие/цели 8 пушки имат :banghead: /. Печелят титлата "добро обслужване" без конкуренция. Попитах какви въздушни пушки предлагат, с лек жест ми казаха "турски" и продавача излезе на улицата да си говори по телефона. Имаше Хатсан няколко модела без да пише кои са, а само цената на тях. И някакви на които пишеше В2 - Х,, с дървени приклади и сериозната цена от по 50-60 лв :shock
Имам въпрос - има ли полза от оптика, при положение че тия дребни чашки едва ли могат да поразят врабец на 30 метра?
Имаше някаква работа че въдушното оръжие трябва да се регистрира? Как става това?
И още нещо - тва нещо като го взимаш ново, гаранция има ли? /може и да ми се смеете, ама да си питам/

Вземи си пушка с дървен приклад!Много по удобна и красива е!Имах с пластмасов и не бях доволен!Преди време си купих с дървен на Гамо и съм много доволен!А от оптика има много голяма полза,но пък няма тръпка!Настроиш ли си оптиката както трябва и няма да имаш пропуск и съответно ниакаква тръпка!Но ако си взимаш гледай да е хубава марка и не жали пари!Аз при предната пушка си взех евтина и не можа да изтреля и две кутии и събра лещите!Пълен боклук!
Относно регистрацията,аз лично съм питал в местното РПУ и ми отговориха че не трябва да я регистрирам!Обаче от магазина трябва да ти дадат квитанция или нещо такова,че си я закупил и на нея ти пише ЕГН-то и имената!

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Чет 12 авг 2010 6:31

Да, избора ми за сега се ограничава до Гамо и Славия. При положение че няма къде да ги видя, а не искам да си вземам боклук при първа възможност се мятам до най-близкия магазин на shop.oragie.com за да огледам моделите на живо кой как ще ми допадне. Тук и да гледаме картинки и параметри е едно, на място да ги видя нещата ще си проличи и изработката на самата пушка. Пък може и марката да е друга, не съм се клел да е такава.
Тия високи скорости четох че били малко пазарна надлъгванка, повечето пушки с такива скорости искали специални чашки който да са балансирани /или нещо такова/ че да не се веят. Ориентиран съм към 5.5мм.
Относно гърмянето - ще гърмя извън населено място.

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пон 23 авг 2010 8:57

Така, белята е свършена. Взех си Kral AV 5.5 black. Пак турска работа, обаче ми допадна повече от наличните Хатсан-и и единичната гройка Гамо/осещаше се осезаема разлика в теглото на пушките, тая беше най-лекичка/. Обясних на продавача какво искам да правя, и той ми предложи тва пушкало. Взех и шомпол за чистене на цефта. Обясни ми да не смазвам буталото, че ще прецакам работите. Взех и чашки на Гамо със стомамени съчми на върха. Исках и оптика да и вземем направо, но човека беше пред доставка и ги беше разпродал. Тая седмица пак ще ида. Ето и малко данни за пушкалото:
Калибър: 5.5 мм
Начална скорост: 240 м/сек.
Цялостна дължина: 1100 мм
Дължина на цевта: 455 мм
Приклад: синтетичен
Тегло: 2900 гр.
Vazdushna_pushka_Kral_5.5_cheren_279.jpg

На тоя етап ми прави впечатление че е голям зор да се зарежда тая пушка. Не се хваля, но не съм слаб, а при 5-6 зареждания и почва да ми дотяга.

Благодаря на колегите за компетентните мнения :!:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”