въздуховод за камина - свеж въздух

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

въздуховод за камина - свеж въздух

Мнениеот embi4a » Сря 12 ное 2008 14:54

Колеги, темата не е свързана с коли, но проблема ми е спешен. Отоплявам се с камина с водна риза. Тази година смених вече изцяло дограмата с PVC и преди няколко дни запалих печката и се започна едно адско пушене. Седнах и мислих и стигнах до извода, че на камината не и достига свеж въздух, тоест заради херметизираното затваряне на прозорците не влиза въздух който да замести излетелия през комина и в даден момент се получава вакуум и няма да ви казвам как пуши :cry: А още по-весело става, когато жената готви в кухнята и пусне аспиратора. Тогава ефекта е все едно съм си запалил огъня в средата на стаята - истински кошмар :evil: Трябва да измисля някакъв вариант да постъпва свеж въздух в стаята. Сега оставям съвсем леко открехнат прозореца ама като стане -10 -20 градуса няма да е никак ефективно. Търсих в нета ама нищо не отрих. Някой от вас сблъсквал ли се е с подобен проблем? Някакъв въздуховод трябва да се прави нокакъв!

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 12 ное 2008 15:05

комина колко метра излиза над билото на покрива ? ?

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 12 ное 2008 15:10

hooligans написа:комина колко метра излиза над билото на покрива ? ?

комина на е проблема. Миналата година нямах подобно пушене. Проблема идва от вакуума, който се образува от херметизираното затваряне на прозорците, защото няма друго обяснение за мощното пушене след пускането на аспиратора в кухнята.

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Сря 12 ное 2008 15:14

embi4a написа:

комина на е проблема. Миналата година нямах подобно пушене. Проблема идва от вакуума, който се образува от херметизираното затваряне на прозорците, защото няма друго обяснение за мощното пушене след пускането на аспиратора в кухнята.

това което го казваш е невъзможно :idea:
дори и 50 градуса да е в стаята камината трябва да си гори , аз съм с ПВЦ дограма и камина и няма такъв проблем...
може комина да е запушен или куп причини но е невъзможно да е от дограмата

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Сря 12 ное 2008 15:15

така е
проблема е от комина :wink:

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 12 ное 2008 15:27

Проблема не е от комина и ще ви кажа защо.
1. Пуши страшно много като пусне жената ширма. Спре ли го и пушенето също спира. Ширма също смуче въздух от стаята и го качва нагоре. Същото прави и печката. От къде в апартамента да постъпи свеж въздух. Понеже ширма работи с два мощни вентилатора , комина на печката започва да служи като канал за изравняване на налягането и връща пушека - течението не е отдолу нагоре а отгоре надолу.
2, Когато отворя съвсем малко прозореца, където гори камината няма и помен от пушене. Гори си просто перфектно. Но затворя ли го става лошо.
3,Когато е затворен прозореца, печката гори, но ширма не е включен се получава парадокса, че аспиратора започва да връща и в стаята започва да мирише на сажди.
Изводите са, че в жилището се изразходва въздух за горенето, но няма откъде да постъпи. Всички прозорци са ми PVC дограма а не само в стаята с камината. В един момент налягането в апартамента става по-ниско от атмосферното и печката връща. Комина е чистен миналата година от коминочистач и не е имал никакви проблеми.
Живея в кооперация, над мене има още 2 етажа и комина е над покрива около 100 -150 см. Демек над мене имам комин около 7 метра.

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Сря 12 ное 2008 15:50

миналата година когато не е имало проблеми имаше ли ширма ?

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 12 ное 2008 15:50

hooligans написа:
embi4a написа:

това което го казваш е невъзможно :idea:
дори и 50 градуса да е в стаята камината трябва да си гори , аз съм с ПВЦ дограма и камина и няма такъв проблем...
може комина да е запушен или куп причини но е невъзможно да е от дограмата

И илядо градуса да е ще гори ако има достъп на въздух, за да замести изходящия през комина и изгорелия. А ти си с ПВЦ ама в целия апартамент ли или имаш някоя стая с дървена дограма?

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 12 ное 2008 15:53

hooligans написа:миналата година когато не е имало проблеми имаше ли ширма ?

Имаше го. Разликата между тая година и миналата е сменената дограма. На всичкото отгоре камината ми е в хола, а ширма в кухнята и както се досещате комините не могат да имат някаква вътрешна връзка. Просто с различни стаи с различни комини. В старите кооперации комина не е един, а всеки следващ етаж си има свой собствен комин само за него си.

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Сря 12 ное 2008 15:58

embi4a написа:

Имаше го. Разликата между тая година и миналата е сменената дограма. На всичкото отгоре камината ми е в хола, а ширма в кухнята и както се досещате комините не могат да имат някаква вътрешна връзка. Просто с различни стаи с различни комини. В старите кооперации комина не е един, а всеки следващ етаж си има свой собствен комин само за него си.

да в целия апартамент , плюс вакумиращи врати ...
имаше едни джаджи дето се слагат на покрива на края на комина
кръгли и се въртят .... това е нещото което ще те спаси според мен

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Сря 12 ное 2008 16:03

това щях и аз да ти кажа
един познат си сложи хмммм абе като вентилатор
той е на предпоследния етаж изведе си копче долу и като пали го пуска и няма проблем

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 12 ное 2008 16:06

hooligans написа:
embi4a написа:

Знам за тия работи ама чух, че се задръствали със сажди и спират да се въртят и правят по-голяма беля. А ти се замисли дали не може отнякъде да ти влиза въздух в апртамента - например от външната врата, от отдушника в банята, или от аспиратор. Защото все ми е на ума, че отнякъде влиза пресен въздух, но просто не си се замислял откъде, защото не си имал проблем.
А пък комина на камината си дърпа добре. Доказва го факта, че като не е включен ширма от него започва да смуче въздух, за да навакса вакуума. Усещам го защото започва да ми мирише на стари сажди в кухнята.

Потребителски аватар
hooligans

Мнениеот hooligans » Сря 12 ное 2008 16:11

embi4a написа:
hooligans написа:
embi4a написа:

Знам за тия работи ама чух, че се задръствали със сажди и спират да се въртят и правят по-голяма беля. А ти се замисли дали не може отнякъде да ти влиза въздух в апртамента - например от външната врата, от отдушника в банята, или от аспиратор. Защото все ми е на ума, че отнякъде влиза пресен въздух, но просто не си се замислял откъде, защото не си имал проблем.
А пък комина на камината си дърпа добре. Доказва го факта, че като не е включен ширма от него започва да смуче въздух, за да навакса вакуума. Усещам го защото започва да ми мирише на стари сажди в кухнята.

колега не ми влиза от никъде , с 2 външни врати съм , в нямам вентилатор в банята....
дори и да се задръстват на сезон можеш да ги миеш , по добре тях да миеш отколкото да пребоядисваш секи сезон :P

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 12 ное 2008 16:17

Ето тука при тебе е разковничето ...в нямам вентилатор в банята.... Вентилатора в банята съдейства за създаването на вакуум, защото също качва въздух от жилището нагоре. А като нямаш възможно е да влиза от там въздух в апартамента ти. Аз в банята съм с вентилатор и на всичкото отгоре е с клапа - демек като не е включен не може да влиза въздух през него в апартамента защото клапата му е затворена.

Трябва да осигуря достъп на свеж въздух до камината. С полуоткрехнат прозорец си решавам проблема ама губя топлото навън. Трябват ми други идеи. Освен на някой от неизползваемите комини в другите стаи да направя някаква клапа да смуче въздух когато му потрябва.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 12 ное 2008 16:31

Значи проблема ти е в липсата на въздух, ти си си го обяснил и сам
В Практикер видях че продават камини на водна риза с някаква джаджа за допълнително вкарване на въздух, именно при проблеми с пушенето, липсата на въдух и т.н., не го разгледах подробно, но ако имате Практикер там при вас, виж за какво иде реч, не може да няма разрешение

Върни се в “ОФФ-Топик - други”