Да, писах книги. Не, не за Фолксваген – но може да ви е интересно.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Kaizer Soze
Monseigneur
Автомобил: Dacia Sandero Stepway
Двигател: 2025
Контакти:

Да, писах книги. Не, не за Фолксваген – но може да ви е интересно.

Мнениеот Kaizer Soze » Нед 05 окт 2025 16:54

Един стар форумен познайник, който започна да пише книги.

Здравейте, колеги!

Отдавна не съм писал тук – някои може би ме помнят от темите за старите Голфове и онези времена, когато форумът кипеше от живот.
Мина време, посоката се промени – и вместо да пиша за коли, започнах да пиша истории.

През последните години завърших три поредици, които вече са налични в книжарницата на Storytel.
Всички са различни, но общото между тях е интересът ми към историята, войната и човека, поставен на изпитание.

Третата държава – историческо фентъзи и алтернативна история в четири книги.

Сюжетът започва през 2041 г., когато светът е на прага на ядрена война. Български полковник е привлечен в секретен американски проект и заедно с отряда си се прехвърля през времето – в 1396 г., в земите на Османския бейлик. Там те трябва да възстановят българското царство и да променят хода на историята.
Поредицата проследява възхода на Третата българска държава, която постепенно се превръща в сила, равна на Византия.
Четирите книги показват как една нация може да възкръсне от пепелта и да изгради нов свят – такъв, какъвто можеше да бъде.

Последната война – алтернативна история и военно-фантастична сага.

В един различен свят Царство България е модерна, независима и силна държава, която се готви да защити народа си от надвисналия катаклизъм на Третата световна война.
Младият монарх Калоян II поема властта в напрегнатото предвоенно противостояние и, както някога Цар Борис III, трябва да води страната през бурята на световния конфликт.
Романите проследяват глобалната политика, военните проекти и битките на едно оцеляло Царство България, което продължава най-добрите традиции на своята история – дори в навечерието на Последната война.

Никифор ан Ноксен – историческо фентъзи с медицински реализъм.

Съвременен лекар и офицер попада пет века назад – в света на кръстоносци, султани и чума.
Без съвременна медицина, без съюзници и с едничко оръжие – знанията си – той трябва да оцелее сред войни, епидемии и вяра, която приема чудото като заплаха.
Поредицата съчетава историческа автентичност, военна драма и човешка история за оцеляването – там, където миналото среща бъдещето.

Не е реклама, просто споделям нещо лично и различно.
Ако на някого му е интересно – хвърлете един поглед.

Поздрави,
Алрик Рини (псевдонимът, под който излизат книгите)

https://www.storytel.com/bg/publishers/%D0%B0%D0%BB%D1%80%D0%B8%D0%BA-%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B8-51517

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Re: Да, писах книги. Не, не за Фолксваген – но може да ви е интересно.

Мнениеот Pichaga » Нед 05 окт 2025 17:43

Браво, монсеньор
чета те с удоволствие и плащам десятъка де
Дерзай!

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 05 окт 2025 18:46

:bishop Дедо Попе, браво за този ти талант и страст! :bowdown

Потребителски аватар
Kaizer Soze
Monseigneur
Контакти:

Мнениеот Kaizer Soze » Чет 09 окт 2025 10:45

„Третата държава“ е мащабна историческо-фентъзи сага за алтернативната съдба на България – такава, каквато можеше да бъде.

Годината е 2041-ва. Светът е на прага на ядрена война, а един български офицер в оставка – полковник Николай Нойман – е привлечен към таен американски проект, способен да промени хода на историята. Експериментът неусетно се превръща в мисия през времето: Нойман и отрядът му са пренесени в 1396 година, в окупираната от Османския бейлик България.

Там, сред руините на една загубена държава, те трябва да възродят Царството – единствената сила, способна да се изправи срещу Империята и да върне равновесието на света.
Поредицата проследява изграждането на Третата българска държава – от първите битки за оцеляване до триумфа на една нова империя, равна на Византия.
В нея минало и бъдеще се срещат – съвременните оръжия и знания влизат в свят на мечове, вяра и кръв, а героите се изправят пред вечния въпрос: може ли силата да създаде справедливост.

В четирите книги – „Началото на пътя“, „Хроники на Новото Царство“, „Имперски приказки“ и „Трудните пътища на войната“ – историята се разгръща като алтернативна епопея за възкресението на българската държавност, смелост и чест.
Това е разказ за война и мир, за чест и предателство, за времето, когато една шепа хора решават да пренапишат историята – и успяват.

https://www.storytel.com/bg/books/%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0-2837027

Потребителски аватар
w_smith
Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
Контакти:

Мнениеот w_smith » Чет 09 окт 2025 11:16

Браво, заради тематиката, по която си творил, ще се постарая да ги прочета.

Потребителски аватар
Kaizer Soze
Monseigneur
Контакти:

Мнениеот Kaizer Soze » Пет 10 окт 2025 10:51

w_smith написа:Браво, заради тематиката, по която си творил, ще се постарая да ги прочета.

Благодаря, надявам се, че ще се забавляваш, докато четеш :)

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 16 окт 2025 12:02

Прочетох книгата за Никофор ан Ноксен. Имам само един въпрос, използван ли е генеративен LLM?

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Чет 16 окт 2025 15:06

стана ми интересно, прегледах книгите, прочетох описанията и попаднах на това:

"В настоящето той е началник на военен лазарет в частната компания „Блек Рок“, разположен в послевоенна Украйна – земя, разделена между руснаци, украинци и наемници"

ако авторът не разбира, защо написаното е тотален абсурд, то най-вероятно няма капацитета да пише исторически книги.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Чет 16 окт 2025 15:43

Петроле, петроле.

Пак не си разбрал. Книгите на колегата са фентъзи и научна фантастика

Дори и да напише, че Darth Vader е паднал от небето и е целунал краката на Енки - не променя факта, че е написана творба в правилния жанр.

Дали ти харесва или не е личен избор. Да слагаш етикети също е личен избор.

Жанра не е "история", ама тъй то - само с хейт не става.

Аз бих те цитирал теб, за теб:

"ако авторът не разбира, защо написаното е тотален абсурд, то най-вероятно няма капацитета да пише"

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Чет 16 окт 2025 15:53

мога да обсъдя, защо съм на такова мнение.
не искам да хейтя никого, просто твърдението, че е възможно да съществува разделена Украйна в центъра на Европа, където руснаци влядеят част от нейната територия, показва дълбоко непознаване на историята, нравите и хората

Последна промяна от Petrolhead на Чет 23 окт 2025 9:49, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 16 окт 2025 16:24

Петроле, ориентирай се към друг стил литература, моля те!
Виж там нещо 'Как се каляваше стоманата' или 'Война и мир' или нещо такова.
Енциклопедия Британика също ще е подходяща литература, като гледам

Това, какво е възможно във фентъзито и какво не е не е за твоята глава.
Още малко ще почнеш да обясняваш и че с метла не може да се лети и който го е измислил не познава законите на физиката... :a060

Потребителски аватар
hooligans
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 22 окт 2025 23:29

С изречението "мога да обсъдим, защо съм на такова мнение." всяко съмнение приключва.

Потребителски аватар
Kaizer Soze
Monseigneur
Контакти:

Мнениеот Kaizer Soze » Нед 26 окт 2025 17:43

VWGT написа:Прочетох книгата за Никофор ан Ноксен. Имам само един въпрос, използван ли е генеративен LLM?

Да, колега, използван е. Аз съм грамотен, но не съм коректор, а LLM се справя прилично с длъжността на коректор. Всъщност в описанието на книгата е написано, че коректорът е ChatGPT, в професионалния му вариант.
По принцип би трябвало да ползвам и редактор, но това може да е само човек, а подобна услуга струва ужасни пари, които към момента нямам. По-нататък се надявам да плащам на хора - редактори и коректори, за техния труд, но засега това не е възможно.

Благодаря, че сте прочел книгата :)

Потребителски аватар
Kaizer Soze
Monseigneur
Контакти:

Мнениеот Kaizer Soze » Нед 26 окт 2025 17:50

Petrolhead написа:мога да обсъдя, защо съм на такова мнение.
не искам да хейтя никого, просто твърдението, че е възможно да съществува разделена Украйна в центъра на Европа, където руснаци влядеят част от нейната територия, показва дълбоко непознаване на историята, нравите и хората

Уважаеми колега,

Доналд Фредович Трампов ще ви докаже, че не сте прав. Аз не съм особено добра Ванга, но мога да прогнозирам, че Украйна ЩЕ БЪДЕ разделена по фронтовата линия, като ситуацията в Корея. Мисля, че това ще стане тази или следващата година.
Това, разбира се е обикновена прогноза и няма нищо общо с познаване на историята или нещо друго. В предишната си поредица (Последната война) аз директно започнах ядрена война, което също е съвсем възможен вариант. Като за книга е изключително интересно за всички милитаристи.

С уважение - Кайзера.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пон 27 окт 2025 8:40

паралелът с Корея е интересен, но не съвсем релевантен.
най-малкото в Украйна не се води прокси война, бият се украинци със западно въоръжение срещу росиянци със съветско такова. нито една от двете страни не получава пълна подкрепа от голям военен съюз, съответно трябва да се справя със собствени сили.
едната страна защитава собствената си територия и в случай, че я загуби тя има нужда от ресурси за да бъде окупирана. населението трябва или да бъде изселено или убито или да бъде контролирано от окупационен контингент.

за сравнение в източна германия през 80те години има над 300к съветски войници, над 1000 самолета и няколко артилерийски бригади с балистчни ракети. окупираната територия е по-малка, с по-добрe запазена инфраструктура и съветския съюз е използвал доста ресурси от страните от СИВ.

с оглед на икономическата ситуация, москва не може да си позволи да спре тази война, защото няма достатъчно ресурси за да окупира толкова голяма територия. съответно ще хвърлят още и още солдати с надеждата украйна и европа да се откажат от войната, москва да обяви победа и да окупира завладените територии не чрез военни сили, а чрез автобуси цивилни окупанти, които да дооглозгат източна украйна

Върни се в “ОФФ-Топик - други”