Малко помощ по правен казус,или какви са ми правата
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- stoqn_g60
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: ADA
Малко помощ по правен казус,или какви са ми правата
След ПТП-то,в което виновен беше другият водач,следваха огледи от Лев Инс.Днеска получавам писмо от тях,което гласи,че виновният не си е плащал вноска по Застрахователната си полица пак към Лев ИНс и няма оснбование аз да получа обещетение след като съвеестен данакоплатец в милата ни родина съм си платил вноската.В писмото беще заявено,че мога да подам жалба към Общинска застрахователна компания АД.
Последна промяна от stoqn_g60 на Пон 09 авг 2010 15:10, променено общо 1 път.
- Re5Pec7
- Автомобил: Passat B5 V6
- Двигател: AQD
Re: Малко помнощ по правен казус,или какви са ми праваята
Ето защо ГО трябва да се прави по желание, както каско-то. Ако си виновен в ПТП и нямаш ГО, тогава плащаш от своя джоб, щетите.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
След като не си е платил оня вноската за ГО, значи все едно няма ГО. Затова се обръщаш към Гаранционния фонд, който е създаден точно за такива случаи. Успех.
- yoan4o
- магистрален бандит
- Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
- Двигател: Много газ и всичко ток
От написаното не става ясно какво общо има ОЗК?
След като не е редовна ГО, би трябвало да ти платят ЛевИнс, а те после да си търсят регрес от виновния.
Възможно е да са намерили вратичка в Кодекса и да се измъкнат, щото оня явно е мизерник и трудно ще си вземат парите после.
За съжаление ако това е така, на теб ще ти е още по-трудно!
Гаранционен фонд
След като не е редовна ГО, би трябвало да ти платят ЛевИнс, а те после да си търсят регрес от виновния.
Възможно е да са намерили вратичка в Кодекса и да се измъкнат, щото оня явно е мизерник и трудно ще си вземат парите после.
За съжаление ако това е така, на теб ще ти е още по-трудно!
Гаранционен фонд

- stoqn_g60
Re: Малко помнощ по правен казус,или какви са ми правата
Е и не мен ми е чудно,защо не ми изплатят а пък ония ако искат да си го съдят ако искат да го правят каквото решат.Аз съм си платил и съм коректен,следователно трябва да ми бъде изплатено обещетение.
- yoan4o
- магистрален бандит
Посъветвай се със адвокат!
Това,че ти си платил няма нищо общо.
Говорим за щета по ГО, а не по каско!
Това,че ти си платил няма нищо общо.
Говорим за щета по ГО, а не по каско!
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колега, ти си си платил ГО, т.е. някой носи отговорност ако ти виновно причиниш вреда другиму. Каското е за случай като твоя, но след като нямаш каско търсиш парите от три места - компанията, при която виновният има сключена ГО, Гаранционен фонд, ако няма или направо от него. Тъй като в случая той няма ГО, най-лесният вариант е от Гаранционният фонд, пък те ще се оправят с него.
Йоане, ей го безплатен съвет от адвокат.

Йоане, ей го безплатен съвет от адвокат.

- stoqn_g60
Re: Малко помощ по правен казус,или какви са ми правата
dobrin написа:Йоане, ей го безплатен съвет от адвокат.![]()
За което ти благодаря Добри!!!Сега ми стана една идея по-ясно,има разлика в ГО и каско.Утре ще подам жалба в ОЗК АД и от там нататък какви са вариянтите?
- yoan4o
- магистрален бандит
Добре де, аз продължавам да не разбирам какво общо има ОЗК в случая?
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ОЗК най-вероятно е бил застрахователят, при който е била ГО на виновния. Там жалба не виждам причина да завеждаш. Сигурен ли си как точно стои въпросът с ГО на виновния? Къде е била, кога не е платена последната вноска?
Виждам, че и колегата Санто е онлайн, той е спец, може да даде ценен съвет, ако пропускам нещо ...
Виждам, че и колегата Санто е онлайн, той е спец, може да даде ценен съвет, ако пропускам нещо ...

- santo_trafficante
- Автомобил:
- Двигател:
явно изобщо не четеш какво ти пишат хоратаstoqn_g60 написа:dobrin написа:Йоане, ей го безплатен съвет от адвокат.![]()
За което ти благодаря Добри!!!Сега ми стана една идея по-ясно,има разлика в ГО и каско.Утре ще подам жалба в ОЗК АД и от там нататък какви са вариянтите?

п.с. защо като не си е платил вноската по ГО куките не са му написали акт затова че няма валидно ГО?
- fill
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Код: Избери всички
Гаранционният фонд извършва плащания на основание чл. 288 от Кодекса за застраховането, както следва:
Фондът изплаща обезщетения по задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите за:
имуществени и неимуществени вреди вследствие на смърт или телесни увреждания, когато пътнотранспортното произшествие е настъпило на територията на Република България и е причинено от неидентифицирано моторно превозно средство;
имуществени и неимуществени вреди вследствие на смърт или телесни увреждания и за вреди на чуждо имущество, ако:
Пътнотранспортното произшествие е настъпило на територията на Република България или на друга държава членка и е причинено от моторно превозно средство, което обичайно се намира на територията на Република България и виновният водач няма сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите;
http://guaranteefund.org/bg/?page_id=97
Това го намерих ......
- stoqn_g60
Определено се обърках ....След ПТП-то катаджийте искаха всички документи и на виновния искаха полицата за ГО,той каза,че не я носи и ,че не е платил вноска по нея.В последствие се разбра,че е и той застрхован в Лев Инс.И днеска в писмото беше написано,че копмпанията си е направила поверка вътрешна мисля и са остановили цитирам "След извършена справка бе установено,че към момента на настъпване на застрахователното събитие не е на лице валидно сключена застрахователно полица по застраховка ГО..... Уведомяваме ви,че можете да заявите претенцията с към "Общинска застрахователна компания" АД
- santo_trafficante
- Автомобил:
- Двигател:
stoqn_g60 написа:Определено се обърках ....След ПТП-то катаджийте искаха всички документи и на виновния искаха полицата за ГО,той каза,че не я носи и ,че не е платил вноска по нея.В последствие се разбра,че е и той застрхован в Лев Инс.И днеска в писмото беше написано,че копмпанията си е направила поверка вътрешна мисля и са остановили цитирам "След извършена справка бе установено,че към момента на настъпване на застрахователното събитие не е на лице валидно сключена застрахователно полица по застраховка ГО..... Уведомяваме ви,че можете да заявите претенцията с към "Общинска застрахователна компания" АД
Е като не е платил вноска по ГО куките какво му направиха?Написаха ли му в акта че няма валидна ГО:)защото има гратисен перьод от 15дни и може да я е платил преди да получиш писмото от ЛевИнс.В протокола от КАТ какво пише? Че има Го към ЛевИнс/от там пари няма да вземеш

- yoan4o
- магистрален бандит
Ето извадка от Кодекса
Разсрочено плащане на премията по задължителна застраховка
„Гражданска отговорност на автомобилистите”260. (1) В случаите на разсрочено плащане, разсрочените вноски от
застрахователната премия се плащат в уговорения в застрахователния договор срок.
(2) При неплащането на разсрочена вноска от застрахователната премия договорът
се прекратява в 24.00 часа на петнадесетия ден от датата на падежа на неплатената
разсрочена вноска.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”