Училища събират пари от ученици

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Училища събират пари от ученици

Мнениеот Barboukov » Пет 01 окт 2010 14:05

Преди малко отивам на обяд и чувам как на шефката на заведението (която ми е позната) обяснява, че училището събира по 5 лв на срок от всички ученици за ремонтни дейности по сградата. Също така й казали на въпросната да купи за класната стая на сина й един часовник, че нямали (и да си го приспадне после от събраните пари от класа). Е добре де мама му стара къде отиват парите за училищата и нормално ли е това нещо? Става въпрос за Езиковата гимназия в Русе. Други споделят, че това се практикувало масово по училищата и не е само там.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Училища събират пари от ученици

Мнениеот hooligans » Пет 01 окт 2010 14:06

че тва от мое време го има
даже една кметица ми беше искала компютри, като дарение
за да не ме изхвърлят, е изхвърлиха ме
и по добре :mrgreen:

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Пет 01 окт 2010 14:07

Не знам дали имат право да го правят или не.

Много от училищата вече работят на делегиран бюджет и въпрос на управление от страна на директора по колко и за какво да се плаща.

П.П.: Много голямо желание беше да се увеличат възможностите за генериране на лични приходи (лични за училището, не за служителите), но май не се получи много добре.

Последна промяна от escrime на Пет 01 окт 2010 14:08, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 01 окт 2010 14:08

Barboukov написа:... Става въпрос за Езиковата гимназия в Русе. Други споделят, че това се практикувало масово по училищата и не е само там.

Така е и в "Иван Вазов" :idea: .

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 01 окт 2010 14:09

По мое време като повредихме нещо в даскалото го плащахме в троен размер. В днешно време децата нищо не чупят и се налага да събират пари защото оборудването се чупи от старост :Mr Green Fun

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Пет 01 окт 2010 14:12

radi_nrj написа:По мое време като повредихме нещо в даскалото го плащахме в троен размер. В днешно време децата нищо не чупят и се налага да събират пари защото оборудването се чупи от старост :Mr Green Fun

Добре си го написал, ама не е точно така... Много училища се ремонтираха и изглеждат повече от добре. :)

Поддържам връзка с директора и някои учители. По някога минавам през училището, което завърших и стаите и кабинетите са страхотни.

Последна промяна от escrime на Пет 01 окт 2010 14:13, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пет 01 окт 2010 14:12

Нали държавата отпуска пари за всички училища (ако не са частни) :?: Това ми звучи като "понеже всяка седмица се събираме унас да пием дайте ся по 5 лв за маси, за столове, за външна изолация"...

Сори, ама да дават родителите пари да се замазват отвън стените някак си не е правилно.

Ние примерно искахме нашата класна стая да бъде един как си. Класната каза: "Никой няма да отпусне средства за вашата глезотийка. Имате създадени условия за нормално провеждане на учебните занятия. Ако искате нещо можете да си съберете пари и да го направите." Направихме го, но никога не сме давали за нещо друго. Примерно като няма нафта, стоим на студено или не учим.

Последна промяна от Barboukov на Пет 01 окт 2010 14:16, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Пет 01 окт 2010 14:15

Barboukov написа:Нали държавата отпуска пари за всички училища (ако не са частни) :?: Това ми звучи като "понеже всяка седмица се събираме унас да пием дайте ся по 5 лв за маси, за столове, за външна изолация"...

Мартине, държавата отпуска пари те Х. Тези пари са даден регион. В региона се събират директорите и по формула се определя кой колко взема. Това зависи от вида на училището, общината, в която се намира, броя ученици и т.н. Със своята част от парите Х всеки директор решава какво да прави. Ако иска може да не плаща заплати и да не прави ремонти, а всеки ден да има безплатни кебапчета.

Нямам представа защо са искали пари от децата... на мен ми се вижда като порочна практика, но може и да не съм прав и да имат право да набират средства по този начин.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 01 окт 2010 14:18

Ами к'во да правят, като е недоимак. От учителските заплати ли да заделят? То и в болниците уж е безплатно, ама чувам, че и храна трябва да се носи от близките и да се правят "дарения". В новините казаха, че ще следят вече имотите на богатите от въздуха с хеликоптер, че иначе не пускали данъчните вътре. Като успеят да ги разклатят да си платят данъците, в училищата и болниците ще има лари. :lol:

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пет 01 окт 2010 14:19

Жоро, как тогава полицията няма такива ограничения? Голяма сграда, която се амортизира и иска ремонти. Съдебните палати също. Не съм чул полицай да даде от джоба си 5 лв за районното, в което работи.

Каква глупост написах - полицай да даде... Как да стане първо, ама не им и искат. Просто се казва това струва толкова и държавата плаща.

Потребителски аватар
escrime

Мнениеот escrime » Пет 01 окт 2010 14:25

Нямам никаква представа каква е системата на бюджетиране там.

Тъпо би било ако тези неща не са изговорени на съвет, с родителите и на родителски срещи. Ако не е така, то това е чист рекет направо...

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 01 окт 2010 14:27

Barboukov написа:... Не съм чул полицай да даде от джоба си 5 лв за районното, в което работи.

Каква глупост написах - полицай да даде... Как да стане първо, ама не им и искат. Просто се казва това струва толкова и държавата плаща.

Ей тука ама въобще не си прав! Имам познати полицаи от районното, дето си купуват компютрите и принтерите от джоба си. Е, верно, взимат 1000лв., ама това ли е начина? Имаше и тема по TV точно за това. Иначе са им дали пишещи машини, да чукат на тях разни преписки. :deal

Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Мнениеот Re5Pec7 » Пет 01 окт 2010 14:27

Така е отдавна... като се замисля май винаги е било така. В гимназията в 8 или 9 клас (не си спомням точно) си събрахме пари от класа да боядисаме стаята. После си спомням, че и чинове си бяхме купили, за да са всички еднакви, часовник, завеси, цветя мисля, че бяхме докарали. От училището го приемат като "спонсорство". В замяна директора ни гарантира, че тая стая ще си остане за нас до 12 клас. И така си беше. От 8ми до 12 клас бяхме в тази стая. Хем училището доволно, хем ние. Никой не ни е карал насила => по желание е.

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Пет 01 окт 2010 14:32

и детските градини събират

за вода за пиене
тоалетна хартия ......

и лекарите събират
и милиционерите...

всеки от дето каквот може

какво точно те учудва ?

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пет 01 окт 2010 14:37

Че държавата има деца, а неможе да ги храни. Циганска работа.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”