Отопление на ГАЗ или ТЕЦ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Bordiur
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Отопление на ГАЗ или ТЕЦ?

Мнениеот Bordiur » Чет 26 авг 2010 10:27

Здравейте, колеги,

Дойде време да си купувам апартамент и започна дилемата :lol:
Сега със жената се чудим кое излиза по-изгодно като отопление - газ или ТЕЦ?
Пресмятаме предимства и недостатъци...
Ако някой може да сподели опит или наблюдения да казва :!:

Предварително благодаря за информацията :wink:

Последна промяна от Pichaga на Нед 29 авг 2010 20:04, променено общо 1 път.
Причина: вес пак върнах старото заглавие, иначе темата е извън правилата

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Отопление на газ или ТЕЦ?

Мнениеот hooligans » Чет 26 авг 2010 10:28

газ естествено

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Чет 26 авг 2010 10:39

hooligans написа:газ естествено

:да:

Винаги е по-евтино !!

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 26 авг 2010 11:03

На газ!!!
По дяволите бягай през глава от топлофикация!!!
Или ти се плаща сметката на комшията?
Квото и да е, предвиди и ел.бойлер в случай, че руснаците решат да ни резнат газчицата, или пък топлофикация решат да сменяват тЪРби.
На газ плащаш толкова, колкото ползваш, а не колкото ти каже топлофикация.

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Чет 26 авг 2010 11:13

В момента цените за отопление с газ са доста по-високи в сравнение с минали години. Ако системата е вече изградена има някаква минимална сметка да си на газ, но ако тепърва трябва да я изградиш няма смисъл. Имам приятел, които преди две години дадоха по няколко хиляди лева за отопление на газ и в момента си купуват климатици, тъй като е по-евтино отопление с климатик.

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Чет 26 авг 2010 12:07

Не съм съгласен...
На газ си имаш парно - топъл ти е целия апартамент.
Освен това имаш и топла вода :idea:
Сметката ми за юли за газ е 8.82лв.
За юни - 9.10лв.
За март, април и май - около 150 лв, с лихви, понеже не ми идваха бележките. Парното съм го пускал мисля през всичките месеци... Апартамент 75 квадрата.
Във входа на етажа си има една джаджа на тръбата, която ми показва колко съм изгорил.

Ако се отоплявам на ток трябват 2 климатика и един бойлер. Някой колега, който се отоплява на ток да каже какви са му били сметките за тия месеци...
Климатика има предимство лятото...

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Чет 26 авг 2010 12:46

Централната газ не е чак толкова по-скъпа, но ТЕЦ-а все още е по-евтин и нещата са на кантар. Една елементарна сметка от опит. При мен на Пропан-Бутан за 10 киловата отопляема мощност на месец отлитат приблизително 300 литра = приблизително 300 лева без тока. Говориме за външна температура -15 градуса. Същата площ (85 кв.м.), същото разположение, същата отопляема мощност с 2 инверторни климатика крайна сметка за ток = приблизително 150 лева. В момента бих те посъветвал ако даваш луди пари, то да си купиш хубави климатици, които ще могат да работят и на -15 градуса (това се определя и от автоматиката на климатика). Предимствата са, че не ти се налага да къртиш като гламав за полагане на нови тръби, радиатори, котелно и други дивотии. Въпреки че за един апартамент котела на газ е по-малък от миялна машина пак е добре да се обособи в отделно помещение понеже колкото и да ти разправят, че е безшумно... е не е, освен ако не си глух. Не съм запознат климатиците на колко време се обслужват профилактично, но мога да ти кажа, че на моето котле за 5 години работа съм сменил един газов блок за 150 лева и това му е било обслужването.

Късмет!

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 26 авг 2010 12:47

На ток, апартамент 150кв - 350-400лв.
Като освен на ток се пали и камина.

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Чет 26 авг 2010 13:43

А аз НЕ мисля, че на газ е по-добре!
Секирата тепърва ще се увеличава.
Имам близки хора в Булгаргаз и Овергаз и не вървят на добре нещата........., за потребителите де! mhihi

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Чет 26 авг 2010 13:51

На дърва/въглища (обаче само за къща) или най-добре на инверторни климатици, както е твоя случай :да:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 26 авг 2010 13:53

На газ съвсем не е евтино. Поне така съм чувал от познати, които се отопляват на газ. Нещо от порядъка на 350 лева за една неголяма къща в Банкя си е скъпо според мен. Парното според зависи, проблемът там е, че има разпределения на общи части, кражби от съседите и т.н. В крайна сметка, може би на газ е една идея по-добре, защото поне плащаш само това, което реално си ползвал. Иначе малък двустаен апартамент с отопление на ток с инверторен климатик, постоянно включен бойлер, пералня, съдомиялна, телевизор и компютър, енергоспестяващи крушки на местата, където най-дълго свети - макс 120 - 130 лева в най-студените месеци. Но е вътрешен и топъл, с изолация навсякъде и хубава дограма.
Моят съвет е по-скоро да гледаш за топло (вътрешно) жилище с изолация и добра дограма, пък за отоплението все ще се справиш. Разликата едва ли ще е баснословна между различните видове отопление. Каквото и да е то обаче, ако си в студен, външен, неизолиран апартамент, все ще даваш луди пари за отопление и пак ще ти е студено.

Потребителски аватар
ping23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ping23 » Чет 26 авг 2010 14:05

Братле само ТЕЦ не се занимавай с гас.В нас съм на гас и ми идват някакви сметки от рода на 400лв на месец зимата.Това са 3 месеца,но живея в къща.Приятелката ми за апартамент плаща 500лв за целя отоплителен сезон,но почти не пуска парно,просто в апартамента е топло.Много зависи каде и какъв ще е апартамента.Имам приятел с малко дете който плаща 800лв на месец гас в студените месеци апартамента му е около 180кв2.Като сметна инвестицията която съм направил...около 12000лв за газова инсталация ми се плаче :( Истината е че излъгаха народа с тая гас.

Потребителски аватар
krraynov
Автомобил: VW Passat B7 Alltrack
Двигател: CFGB 2012
Контакти:

Мнениеот krraynov » Чет 26 авг 2010 14:21

ИЗтрито...

Последна промяна от krraynov на Съб 28 авг 2010 20:59, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ping23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ping23 » Чет 26 авг 2010 14:40

krraynov написа:Ако не сте чули - до 2 години Газпром прогнозира двойно повишение на цените на газа...
Ние се топлим/охлаждаме на ток с 4 добри инверторни климатика ( 2х 9000BTU + 2x 13000BTU - Mitsubishi heavi industries) - не са европейското митсубиши.. Сметката зимата най-високата беше 260лв/120м2 и е топло навсякъде... :banana но в няе има и съдомиялна, бойлер, аквариум с рибки, хладилник с фризер, компютър който работи денонощно, осветление и т.н...

За 1 стая с инверторен климатик при студено време навън -15о и 22о вътре - около 40лв/месец за ток.

А през лятото- може и хладно да си пуснеш :banana - поне 2 от климатиците работят и на студено през лятото. С газта- охлаждане през лятото няма... :012:

Май и аз на тва ше мина....

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Чет 26 авг 2010 14:52

Точно и аз затова казах, че в момента са на кантар нещата газ-тец при вече ГОТОВА инсталация. Ако ще я правиш тепърва и като набиеш 8-10хил.лв. зависи от фирмата и частите, които използваш, то кога ще избиеш тия пари :beer
Аз съм на парно в двустаен, стара кооперация, през зимата нямам по-висока сметка на 90лв. за два радиатора. Сега изравнителната ми е 110лв.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”