Дания,Орхус,Aarhus technical college

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Mo0ny
Автомобил:
Двигател:

Дания,Орхус,Aarhus technical college

Мнениеот Mo0ny » Нед 10 окт 2010 15:40

Замислям кандидатстване в дадения университет,за сега въпроси много,а отговори почти никакви.От опити да разбера нещо написано на датски ме заболя главата та имам следния призив.Ако някой учи там или има познат,който учи и/или живее в Орхус,нека даде на ЛС skype,email,icq,facebook или каквото и да е друго удобно средство за чат, дано да не бъда много нахален и досаден с въпросите си. :oops:

Знам,че този форум не е за такива цели,но разчитам,че от толкова много потребители все ще има един запознат,единия,който така и не успях да намеря в много други форуми.

Потребителски аватар
heimdal
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1997

Re: Дания,Орхус,Aarhus technical college

Мнениеот heimdal » Нед 10 окт 2010 17:39

Игла в купа сено? Това сериозно ли? Ако не ти е ясно нещо искай информация от датското посолство.
Затова има културен аташе!
Информация (така нареченото ориентиране) могат да ти дадат и като пишеш до университета!
И то достоверна.

Потребителски аватар
Mo0ny
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mo0ny » Нед 10 окт 2010 18:27

heimdal написа:така нареченото ориентиране

Да кажем,че съм ориентиран.
По скоро ме интересува дали,ще имам време веднъж в седмицата да изпия по една бира с приятел,която да не струва 10 лева кутийката,ще си намеря ли подходяща работа или да хващам първата,която изскочи(че да не остана на червено),базата на университета.До каква степен мога да се издържам сам,колко струва килото лютеница,дилемата квартира - общежитие,транспорт с кола ли,с колело ли,с градския ли,да не да се изхрача на улицата и да ме арестуват,да се усмихвам ли докато ходя,ще мога ли да очаровам някоя месна или гледат само домашно и те такива работи.
Да давам ли 500 лева на интеграл или мога и сам да се оправя с документи.

Потребителски аватар
heimdal
Автомобил: VW Polo
Двигател: 1997

Мнениеот heimdal » Нед 10 окт 2010 19:17

Дай 500 лв. За другото - значи не си ориентиран. Единственото, което не е "ориентиране" е дали и ского имаш да пиеш бира.
Всеки университет, който приема чужди студенти има информация как и какво, кога и къде.
Друг е въпроса дали имаш право да работиш, дали си със стипендия и какво ти осигурява тя при какви условия.
Ограничения от тази гледна точка ти дават отговор кога и колко можеш да работиш. За работа имат си "бюра по труда". Урежда проблема със съвместяване на работа и учене. Съобразно ограниченията си обаче.
Затова има практика да се направи една обиколка предварително. Хващай самолета 2 дена, един из университета...един проучваш как е с работата. Пътьом мини през общината и намери отдела в който се занимават с регистрация. Обясняваш с няколко думи какво и защо искаш като информация, питаш какъв и дали начин има да се пусне запитване. Или могат да ти направят устна справка. Така ще разбереш дали има регистрирани чужди граждани с български произход. По принцип в белите държави си има закон за публичния достъп до информацията съхранявана в институциите. Такава справка без конкретни данни не е класифицирана и предполагам без проблем могат да ти кажат - в този град живеят 0/нула/ граждани от български произход.
Евентуално - според зависи как ще подходиш.
Заслужава си - ако толкова много искаш да си там. Пали чехлите възможно веднага с някой евтините чартъри.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”