:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Студентска бригада -Европа(Англия и околията)

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Студентска бригада -Европа(Англия и околията)

Мнениеот mupk0 » Съб 16 окт 2010 1:09

Абе първи курс съм и съм замислил да отида да видя малко свят,да поработя и да видим как живеят хората.Имах идея да ходя в САЩ,но там е голям зор.Първо много документи,второ е доста скъпо(имам финансовата възможност да отида,но не ми се струва оферта) и нещо не ме привлича.Гледам има доста оферти за Англия,за разни цехове,ферми и хотелчета.Гледам средно заплащане по 5-6лири,по 8 часа на ден,5 дена в седмицата,а заработеното извън това време е почти х2.Та изглежда примамливо по 240лири на седмица при осигурено спане и пътни(предварително платени в договора в България).Та някой може ли да ми каже(предимно такива ,които са ходили) с коя фирма е най-добре да се отиде,в кой район ако има значение,и плащат ли коректно?Това е може би най-важното,защото идеята е да си стиснеш и седнеш на Д-то 3-4месеца и после да имаш някакъв лев насреща.Общо взето от коя фирма сте били доволни,плащало ли ви се е както е по договор и доволни ли сте останали?

п.п. Намерих 2 стари теми за бригади в USA,и затова пуснах тази тема.Не видях да се повтаря...

Потребителски аватар
Nenchef
Автомобил:
Двигател:

Re: Студентска бригада -Европа(Англия и околията)

Мнениеот Nenchef » Съб 16 окт 2010 2:12

Здравей колега!
Имам малко познания в тази сфера.
Бях във Великобритания заедно с приятелката ми ,но не чрез агенция.
Заминахме при познати и почнахме да търсим работа.
Беше доста трудно ,защото англичаните когато си в тяхната държава и не си англичанин те приемат малко като пришалец и заплаха.
Има доста неща които трябва да направиш.
За да почнеш работа трябва първо да идеш в тяхното бюро по труда за да заявиш желание да вземеш -National insurance number - с този номер в Англия те завеждат нещо като лична карта или подобно.
От там трябва да си откриеш задължително банкова сметка в тяхна банка.
Най-лесно става в HSBC Bank(там само с лична карта се прави акаунт)
Трябва да имаш адресна регистрация ЗАДЪЛЖИТЕНО!
За National insurance number чакахме около 2-ве седмици.
Другите неща стават по бързо но без познати е доста старшно.
От там си регистрираш фирма за да можеш да извършваш дейност като Self-employed т.е. сам си си работодател.
Позволените форми на бизнес са: Едноличен търговец (Sole trader); Съдружие (Partnership); Фирма (Limited Company).
Можете да наемате други работници и служители.
Можете да променяте предмета си на дейност след съответната пререгистрация.
Не можете да бъдете наемани на трудов договор
Смисълът на цялата тази исторя е че се едно работодателя ви е наел фирмата и плаща на нея(вас)
Все още нямаме право да работиме на трудови договори за това се налага да се прави тази процедура.
А относно работата е много голям фактор и късмета.
Ние работихме в един бар почиствахме през нощта.
През деня пък аз разнасях по домовете храна от един китайски ресторант.
Парите в различни сфери са различни.
На повечето места се плаща що годе нормално.
Има много турци които имат изнеси с ресторанти те от време на време се подиграва с хората- забавят парите дават ти по малко от казаното и т.н. но нямаш какво да направиш ,защото не си на договор и нямаш гръб.
Пиша този пост за да имат хората реална редстава за какво става въпрос и да не се лъжат по това ,че било много добре и се изкарват хиляди много лесно там.
За фермите и парниците важи същото правило зависи къде сте.
Има моменти в които вън е 10 градуса и си само с един дъждобран и садиш разни семена.
Дано да е полезна информацията.
За бригади или фирми за извършване на посредническа дейност може да погледнеш тук:

http://www.az.government.bg/internal.as ... /Firmi.htm
Тук има всички ЛЕГАЛИЗИРАНИ!!!Всяка друга фирма ,която не е в тези списъци е въпрос на късмет!

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Съб 16 окт 2010 8:41

мой познат ходи това лято да бере ягоди.
седя 10 дена и избяга с 200 км/ч за България.
там където бил имало много Румънци,по цял ден беряли ягоди ,обаче единия от управниците бил Румънец и сменял табелите на щайгите.
абе гъбаркали го,той берял а ги пишели на друг.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Съб 16 окт 2010 8:44

Благодаря за отговора ти!Целта на пътуването ми е да видя как живеят другите хора и да съчетая полезното с приятното.Едва ли ще отида някога ейтака на екскурзия до там,та и да поработя.Дали тука за 400лв или там за повече.....поне да видим как са.

А относно работата...гледам има и в доста цехове.Някакси не ми се бачка в ферма,предпочитам да съм в цех за пакетиране а у ?

Потребителски аватар
Nenchef
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nenchef » Съб 16 окт 2010 9:57

mupk0 написа:А относно работата...гледам има и в доста цехове.Някакси не ми се бачка в ферма,предпочитам да съм в цех за пакетиране а у ?

Има ги тези цехове обаче са много рядко.
Там има много поляци ,които работят целогодишно.
А и от друга страна в тези цехове е доста гърч така дати го кажа.
Има една лента и по нея вървят неща от рода на месо или зеленчуци.
Имаш определена норма за деня,която трябва да се направи.
Трябва да си направиш сметка дали би могъл да издържиш примерно 3-6 месеца секи ден или на седмица с 1-на почивка.
А и работното време не е 8 часа повечето пъти е над 10ч.
Трябва хуво да помислиш преди да решиш за да не се окаже че само си се набутал с пари и да си дойдеш.
Ако питаш мене не гледай тези цехове ,а по добре виж фирмите за почистване на офиси същите пари позистваш некой друг офис през нощта и през деня може и още нещо да хванеш още нещо.

altanivan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот altanivan » Съб 16 окт 2010 11:42

Layer написа:мой познат ходи това лято да бере ягоди.
там където бил имало много Румънци,по цял ден беряли ягоди ,обаче единия от управниците бил Румънец и сменял табелите на щайгите.

И аз бях на ягоди ... изкарах 1 месец,бях платил за 6 ... но при тези условия,там не си човек а те ползват като робот :banghead:

Потребителски аватар
VW-fenka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VW-fenka » Съб 16 окт 2010 14:52

altanivan написа:
Layer написа:мой познат ходи това лято да бере ягоди.

И аз бях на ягоди ... изкарах 1 месец,бях платил за 6 ... но при тези условия,там не си човек а те ползват като робот :banghead:

Аз не съм запозната със студентските бригади, но имам приятели които са работили там. Те са много доволни. Истина е, че работата била много, но всеки сам си решава дали може да се справи. Изглежда всичко е до късмет !!! Едната ми приятелка е била в една и съща ферма 2-3 години...шефа бил много точен. Фермата се намирала в Шотландия ( там има страшно мноого ферми :) ) Тя отдавна не се занимава с ферми , а си работи в Лондон. Друг познат работеше също 2-3 години с една ферма в Англия... също беше много доволен. Дори преди новия сезон шефката му звънеше в БГ по-рано да се подготви за заминаване, а последната година дори му беше взела тя билет. Та всичко си е до човека и до Късмета !!!
Но в момента е много трудно да получиш документи..... аз знам, че много хора работят по тези ферми без National Insurance Number. Имам познати, които така са започнали (без документи)... след като са посъбрали достатъчно средства и научили добре езика са започнали да си оправят документите и т.н

Потребителски аватар
VW-fenka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VW-fenka » Съб 16 окт 2010 15:00

mupk0 написа:Имах идея да ходя в САЩ,но там е голям зор.Първо много документи,второ е доста скъпо(имам финансовата възможност да отида,но не ми се струва оферта) и нещо не ме привлича...

Една колежка от университета беше на бригада в Америка тази година... за 6 месеца. Останала е много доволна...събрала си е към 9 000 долара, защото с останалите парички си е погасила заема който е теглила от БГ и е ходила на екскурзии из САЩ.
Бачкала е мноого ... на 3 места...почивала е само в неделя и то не винаги . Според нея си е заслужавало напълно. Били са компания и са се забавлявали много :)

Потребителски аватар
go6aka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот go6aka » Съб 16 окт 2010 15:29

http://www.ukbrigade.com/ провери при тях.Те ти изготвят всички документи които са ти необходими.
аз ходих за 6 месеца във ферма за салати и съм доволен.мои приятели вече 4-та година ходят

Потребителски аватар
vanko_VW
Автомобил: Ford Focus
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Съб 16 окт 2010 16:27

http://www.ibc-exchanges.org/index.aspx братми замина с тях в Англия
на ден изкарва от 45-70 паунда,казва че всекиден е различно,понеже там много вали и някой дни работят по малко,ако си от мързеливите пак ще взимаш по-малко,а може и да те изгонят,за Румънците казва,че много работят,но повечето от тях го правели некачествено и ги гонели,ако попаднеш на "печен" вайзер ще си много добре,а и не било хубаво да си при БГ вайзер щото ние сме си е..ли мамата mhihi

заминаването му излезе около 1000лв,като фирмата те задължава да си купиш билет през нея и ти излиза почти двойно(билета за отиване)

ако искаш мога да ти дам скайпа му и да ти каже за кво става на въпрос,а и от него знам,че най добре е да заминеш април-май за да може да имаш работа за 6месеца,че сега там е по слабичко от към работа

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Съб 16 окт 2010 16:46

Е какви са тези суми от по 1000 лв за заминаване. Мен ми излезе 200 лв такса за фирмата + 280 лв самолетен билет. Фирмата с която заминах е пловдивска. Ако те интересува пиши на ЛС ще ти дам координати.

Потребителски аватар
vanko_VW
Автомобил: Ford Focus
Двигател:

Мнениеот vanko_VW » Съб 16 окт 2010 16:55

barezifranko написа:Е какви са тези суми от по 1000 лв за заминаване. Мен ми излезе 200 лв такса за фирмата + 280 лв самолетен билет. Фирмата с която заминах е пловдивска. Ако те интересува пиши на ЛС ще ти дам координати.

колега аз не съм се изразил правилно,в тези 1000лв влизат и работни дрехи(ботуши,даждобрани и .т.н.),няква храна за 4-5 дни,хапчета,джобни(братми трагна с 60-70паунда)

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Съб 16 окт 2010 17:13

Иначе по темата. Работата във ферма не е никак лесна. Много хора от нашата група на третия ден си стягаха куфарите и се върнаха обратно. Сутринта започвахме в 6 и съм се прибирал някои дни в 9 вечерта при 30 минутна почивка на обед колкото да се нахраниш. Един вид няколко месеца си като роб, но после тука ти е густо :beer

Потребителски аватар
Nenchef
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nenchef » Съб 16 окт 2010 17:18

barezifranko написа:Иначе по темата. Работата във ферма не е никак лесна. Много хора от нашата група на третия ден си стягаха куфарите и се върнаха обратно. Сутринта започвахме в 6 и съм се прибирал някои дни в 9 вечерта при 30 минутна почивка на обед колкото да се нахраниш. Един вид няколко месеца си като роб, но после тука ти е густо :beer

Ако си издържал :да:

Потребителски аватар
barezifranko

Мнениеот barezifranko » Съб 16 окт 2010 17:42

Издържах ама втори път не се впрягам да ходя :beer

Върни се в “ОФФ-Топик - други”