:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Какво да правим като ни откраднат документи?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
nikolaiserdiuk

Какво да правим като ни откраднат документи?

Мнениеот nikolaiserdiuk » Пет 05 ное 2010 15:51

И така, джебчии успяха да ми откраднат всички документи, заедно с документи за кола. Вече се оправих, като смених документите, но искам да споделя напрупания опит, може на някой да е от полза.

Накратко процедура изглежда така:

1. Веднага в РПУ където ви е постоянен адрес и пишете обяснение какво е станало, като важен момент е да деактивират лична карта, още същия ден. Иначе може да имате създадена фирма на ваше име или някой да изтегли кредит с ваша лична карта. Много е важно да опишете всички документи, т.е. в моя случай: шоф. книжка, син талон, талон за кола, талон за тех. преглед, зелено картонче от гражданска, хартийка за платена винетка. Важно е защото така ще можете да докажете на КАТ че тези документи ги имахте.

2. След това по телефон обаждате се за да се деактивират дебитни/кредитни карти.

3. Ако ви свият и телефона (моя случай), същия ден деактивирате сим карта.

4. След 1-2 дни (в моя случай) 5 дни от РПУ издават удостоверение че документите са откраднати и завеждат дело по случая. С този документ отивате в КАТ, обявавате шоф. книжка за невалидна, после получавате дубликат на малкия талон за колата. Дубликат на малкия талон излиза 14 лв, като трябва да се занесе големия талон + самата гражданска, без нея не се издава дубликат. Т.е. в моя случай ходих 2 пъти, щото не съм взел гражданска с мен.

5. В КАТ подавата молба за издаване на нова шоф. книжка, като трябва да си носите удостоверение, в този случай не ви искат да минавате медицински преглед.

6. С удостоверение за откраднати документи отивате в ЕСГРАОН за да ви деактивират лична карта, но..., това на теория, защото на практика м/у открадване и издаване на удостоверение минава една седмица, за това време ще изтеглят няколко кредита с ваша лична карта. Затова точка 1 е много важна, т.е. още в РПУ трябва да деактивират лична карта.

7. После отивате при вашия застраховател за издаване на дубликати на зелено картонче за гражданска. В Булстрад това струва 3 лв, но трябва да носите самата гражданска, не искат други документи.

8. Технически преглед ще трябва пак да минавате, щото не искат да издават дубликат на картонче. Т.е. тук 30на лева ще заминат.

9. В момента в който са ви свили парите и документи, първо което ще ви трябва парите, но има парадокс, в банката искат документ, а вие нямате такъв. Изхода е да имате задграничен паспорт, добре че бях направил такъв, с него отивате в банката и теглите парите си.

Важни неща:

1. Парите и документи трябва да се държат на различни места, най-добре документи в малко тефтерче в предния джоб на панталона, предполагам че ще е по-трудно да ги вземат. Парите може да са в портмоне, дори да го свият, това е по-добре отколкото да го свият заедно с документите.

2. Никога не носете чанти, чантички, т.е. това дето се вижда, крадците не трябва да знаят къде са пари/документи.

3. Големия талон на колата никога не трябва да е с вас или в колата, той трябва да е скрит на сигурно място. Доколкото разбрах с този талон могат да ви продадат колата.

4. Не носете гражданска с вас, по-добре я оставете в колата. Същото е за зелено картонче, по-добре да е в колата. Ако пък свият кола, гражданска няма да ви трябва. Онази хартийка за винетка също е по-добре да остане в колата.

5. Може да се наложи да карате колата без документи, аз 2 седмици карах само с удостоверение, а първия ден без никакви документи. Т.е. може и да има проблем с КАТ, но все пак удостоверение си е документ. В него зад. трябва да има номера на кола чийто талон е откраднат, така поне ще докажете че колата е ваша. От таксиджии също съм чувал че карат с това удостоверение, като нямат документи.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”