Министър Цветан Цветанов оповести пред парламента разговори между лекари от болницата "Иван Рилски" в Горна Оряховица, които бяха задържани по подозрение за убийство на новородено, а по-късно освободени.
От записите на телефоните разговорите, става ясно, че детето е родено живо, но лекарите са казали на 17-годишната майка, че е умряло.
Разговорите, които са водени един ден след раждането, показват, че бебето е било живо 24 часа след раждането си, а дежурният лекар не е извикал неонатолог.
Лекарите, които разговарят, сами казват, че са попаднали в капан и коментират, че да оставят бебето да умре е умишлено престъпление и убийство.
Те коментират, че реално стават съучастници и се опасяват, че ще носят отговорност за предумишлено убийство.
Tе са обсъждали и вариант да платят на родилката, за да си спестят евентуални проблеми.
Ето част от разговорите, огласени днес от вътрешния министър и прокуратурата във Велико Търново:
"Какво да го правим? В кофа ли да го удавим?... Аз се надявам до сутринта то да си е заминало..."
"Да е мислил вчера, като се е родило в три часа, защо не са извикали неонатолози... цяла нощ какво правим, що не извика неонатолог, ще стане голям проблем", казва единият лекар, цитиран от Цветан Цветанов.
"Кого да викаме сега, ще стане голяма разправия, колко време
Реклама
мина, ще кажат - оставили са го да мре", са също думи на лекар. "Аз му казах, че сме атакуеми, защо толкова късно ще търсим Плевен".
"Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло", "Той си е виновен. Откъде накъде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?", "Това дете стои живо. Те ще кажат, вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте?", "Могат да ни съдят за предумишлено убийство бе човек!", "То си отива при Андрей Баташов, ама какво да правим".
аз нямам коментар по темата

и се извинявам ако това не е редно да се обсъжда тук,но не издържах