Здравейте колеги,
Реших да пусна една разяснителна тема, защото доста хора ми пишат и се интересуват от игра на борсата.
Започнах да прекарвам голяма част от деня в борсови консултации и за да си спестя първоначалните обяснения ще ви изложа, в началото безспорните факти относно борсовата игра:
- 95% от хората губят на борсата
- от останалите 5% нови 90% затриват и фалират от първата до третата си сметка
- играта на демо, не е като игра наживо
- играта на демо, създава вредни навици при реалната игра
- борсата се води само от 2 неща - страх и алчност
- ако нямате добър money management сте фалирали със 120% сигурност
- борсовите занятия са full time job - отнемат и деня и нощта ви
- ако си мислите, че можете да играете с познанията, придобити от продажба на домати през лятото - жестоко се лъжете. Трябва да учите между 1 и 3 години, в зависимост, колко сте умен и имате предварителни познания.
- ако играете под натиска на нуждата за пари - фалирате на 99%. Грешка - на 100%.
- борсата не е тото - ако днес имате късмет, то при дългосрочната игра той все някога ще отиде да помага на друг ...
- играч на борсата се нарича "спекулант", човек който спекулира с курсове и нива. Спекулация е покупката, задържането и продажбата на акции, стоки, валута и други активи с цел печалба от флуктуациите в тяхната цена, за разлика от покупката им за употреба или доход (от дивиденти, наем и т.н.). Основната характеристика на спекулацията е, че тя търси промените на цената във времето за разлика от арбитража, който търси промените на цената по място на търгуване.
- борсата е психология, плюс математика, плюс анализ, плюс малко магьосничество...
Общо взето тези неща отговарят на всички въпроси тип:
- печели ли се от босата /да, а ако фамилията ви е Сорос е съвсем сигурно .../
- аз мога ли да се изхранвам от това /де да знам - но съдейки по въпроса, най-вероятно, не../
- има ли разлика между демо и реална игра /ако за вас няма разлика, то имате потенциал да станете най-великият борсов играч/
Финално - можете да продължите да ме питате всякакви неща, но молбата ми е те да са смислени, за да може на мен да ми е приятно, че съм ви помогнал а на вас да е полезно, че сте подобрили разбирането си.
Напишете си домашното и тогава питайте - няма смисъл да трепете мухи с микроскоп.
Успех на всички спекуланти и приятен ден от мен.

Trader BG, борсата и има ли почва у нас ...
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Kaizer Soze
- Monseigneur
- Автомобил: Dacia Sandero Stepway
- Двигател: 2017
- Контакти:
- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
Re: Trader BG, борсата и има ли почва у нас ...
Аз играех извесно време.Общо взето ако искаш да печелиш полека лека става.Започнах с 500лв начален капитал(по спомен тогава 100долара беше минимума),и за седмица ги направих 750.После позагубих малко и накрая преди да се откажа излезнах с 800лв.Общо взето си заслужава,ако играеш пестеливо.На демо версията редовно залагах по много и ефект нямаше.Даже имам приятел ,който се изхранва само от игра на борсата.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
Много добра тема!
Да се включа и аз с някои наблюдения (копирам каквото написах в другата тема):
Моите "5 лева" по темата:
Научете добре най-популярните индикатори за технически анализ. Кой какъв е, какво включва в себе си, как се използва и т.н. Ама добре ги научете. След това ги изтрийте от графиката си. Системите базирани на индикатори не работят, те карат хората да станат мързеливи, да се доверяват сляпо. Индикаторите дават на хората измислено чувство за сигурност и ред, кара ги да вярват колко просто е всичко. Това, което си струва да се ползва е MA, 20-50-100-200 периодна (която често се явява ниво на подкрепа/съпротива), нива на Фибоначи, тренд линии. Научете се да търгувате базирано на цената (Price Action trading), а не базирано на индикатори или поне не се доверявайте само на един индикатор за сигнал за влизане. Не влагайте емоции. Не играйте с пари, които не можете да си позволите да изгубите. Не гледайте на резултатите като пари, а като числа, загуба от 30 пипса си е загуба от 30 пипса, нищо повече. Учете се от грешките си и се стремете да не ги повтаряте. Не играйте "между другото". Ако нямате време през деня тогава интрадей търговията не е за вас - бъдете тип търговец спрямо времето, което можете да отделите за търговия.
Хайде стига голкова, че да поработя:-)
п.п. малко да допълня - хората, може би подведени от филмите, смятат че форекс търговията е начин да спечелят много пари. Наистина има възможност вие да удвоите парите си в рамките на ден, дори и на няколко часа, но това е по-скоро хазарт отколкото оправдана и базираща се на някаква система търговия. Личното ми мнение е, че един опитен (грубо казано) търговец може да печели 10-15% на месец, може би дори 20 с условия. Повече е нереалистично (но възможно естествено) и предполага по-голям риск и не твърде добро управление на средствата, които имате. Пак казвам, лично мнение. Ако отворите началната страница на trader ще видите статистика на хора от демо сметките, които докарват зашеметяваща доходност от порядъка на 1000-10 000% доходност. Това е много подвеждащо, нека не ви влияе и да не ви бъде цел.
п.п.п. едно уточнение, заглавието би трябвало да е Форекс, а не Трейдър. Да не правим излишна реклама:-)
Да се включа и аз с някои наблюдения (копирам каквото написах в другата тема):
Моите "5 лева" по темата:
Научете добре най-популярните индикатори за технически анализ. Кой какъв е, какво включва в себе си, как се използва и т.н. Ама добре ги научете. След това ги изтрийте от графиката си. Системите базирани на индикатори не работят, те карат хората да станат мързеливи, да се доверяват сляпо. Индикаторите дават на хората измислено чувство за сигурност и ред, кара ги да вярват колко просто е всичко. Това, което си струва да се ползва е MA, 20-50-100-200 периодна (която често се явява ниво на подкрепа/съпротива), нива на Фибоначи, тренд линии. Научете се да търгувате базирано на цената (Price Action trading), а не базирано на индикатори или поне не се доверявайте само на един индикатор за сигнал за влизане. Не влагайте емоции. Не играйте с пари, които не можете да си позволите да изгубите. Не гледайте на резултатите като пари, а като числа, загуба от 30 пипса си е загуба от 30 пипса, нищо повече. Учете се от грешките си и се стремете да не ги повтаряте. Не играйте "между другото". Ако нямате време през деня тогава интрадей търговията не е за вас - бъдете тип търговец спрямо времето, което можете да отделите за търговия.
Хайде стига голкова, че да поработя:-)
п.п. малко да допълня - хората, може би подведени от филмите, смятат че форекс търговията е начин да спечелят много пари. Наистина има възможност вие да удвоите парите си в рамките на ден, дори и на няколко часа, но това е по-скоро хазарт отколкото оправдана и базираща се на някаква система търговия. Личното ми мнение е, че един опитен (грубо казано) търговец може да печели 10-15% на месец, може би дори 20 с условия. Повече е нереалистично (но възможно естествено) и предполага по-голям риск и не твърде добро управление на средствата, които имате. Пак казвам, лично мнение. Ако отворите началната страница на trader ще видите статистика на хора от демо сметките, които докарват зашеметяваща доходност от порядъка на 1000-10 000% доходност. Това е много подвеждащо, нека не ви влияе и да не ви бъде цел.
п.п.п. едно уточнение, заглавието би трябвало да е Форекс, а не Трейдър. Да не правим излишна реклама:-)
Последна промяна от maxpayne на Сря 08 дек 2010 13:25, променено общо 2 пъти.
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Браво, много хубава тема.
Като съвет мога да допълня само - не слушайте другите какво ви говорят. Слушайте себе си.
И късмет на болните
Като съвет мога да допълня само - не слушайте другите какво ви говорят. Слушайте себе си.
И късмет на болните

- bobo7
- форумно КГБ
- Автомобил:
- Двигател: AGN
- Контакти:
да се играе на борса, освен знания, трябва и добро познаване на пазара, кои фактори и т.н ще повлият на портфейла ви, каква стратегия ще ползвате.........
и най вече късмет за някой сделки, и никаква алчност не трябва да има, днес ако сте +5% , утре може и да сте и - 70%
и най вече късмет за някой сделки, и никаква алчност не трябва да има, днес ако сте +5% , утре може и да сте и - 70%
- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
Ако някой играе,нека да сподели на каква валута играе.Аз преди играех USD/CHF.
- vannkkata
- Автомобил: Passat 1996
- Двигател: 1Z
mupk0 написа:Ако някой играе,нека да сподели на каква валута играе.Аз преди играех USD/CHF.
Няма никакво значение, избираш си нещо и си ти.
Въпросче към автора: Как стои въпроса с данъците?

- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
vannkkata написа:Как стои въпроса с данъците?
10%
Върни се в “ОФФ-Топик - други”