Капитан Димитър Светозаров Списаревски (1916-1943) е български летец-изтребител.Той загива при първия си боен полет,след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран,по време на бомбардировките на София през Втората световна война(20.12.1943г.).Списаревски е награден посмъртно с „Кръст за храброст” и произведен в чин капитан.
Поклон пред паметта на храбрите мъже и жени отдали живота си за България!Почивайте в мир,Герои!Вечна слава!
Братле, искам да те поздравя за темата Насълзих се какви сме били и в какво мрънкащо племе сме се превърнали Както писах по горе, не очаквам много да знаят за Списаревски, нали знаят за азис ВЕЛИК!ВЕЛИК!ВЕЛИК! Искам да добавя само, как българските боклуци издигнаха паметник на американския войн или нещо такова. Защо бе? Защото са бедни душици, които се интересуват само от личната облага и от това на коя страна да се надупим... жалко за такива ГЕРОИ БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО
И от мен - поздрави за темата! Подвигът и саможертвата говорят сами, мога да кажа само: Поклон! Ще видим дали по скъпите ни национални медии ще споменат поне нещо... ама надали
Честно казано Веско ми беше говорил за него преди време, но така и забравих да поровя... Преди това не го бях чувал, или поне не си спомням от часовете по История... Днес случайно видях тази снимка: http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 6973139161 и описанието отдолу... Всъщност цялата страница е точно по темата за забравените ГЕРОИ! Поклон!