Въпрос относно годишен отпуск

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Въпрос относно годишен отпуск

Мнениеот vwfena » Вто 21 дек 2010 13:21

Здравейте, искам да питам ако има колеги занимаващи се с ТРЗ или нещо подобно за следния казус. Понеже имах доста платен годишен отпуск и започнах да го чистя през годината и ми бяха останали около 20 дни за декември. И си пуснах първо 9 дни след това 7 неплатен понеже ни ги изискват за да направим икономия и от 30 си пуснах още 11 дни.И днес ми се обаждат че тези 10 дни които се прехвърлят за 2011 изгаряли. И щяло да се вземе от отпуската за 2011г. При положение е, че е започнала през 2010 имат ли право да го направят това.

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос относно годишен отпуск

Мнениеот Barboukov » Вто 21 дек 2010 13:23

Мисля, че гласуваха да не се прехвърля отпуската. Трябва в рамките на текущата година да я използваш или да ти я платят.

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Вто 21 дек 2010 13:33

След това гласуваха че няма проблеми!Може ли да кажеш къде работиш?Ако е в частна фирма ще те прецакат със сигурност!Ако тръгнеш да си търсиш правата ще те изгонят!Аз имам още 14дни отпуск и не е проблем да ми остане за догодина!

Потребителски аватар
vwfena
Контакти:

Мнениеот vwfena » Вто 21 дек 2010 13:36

В държавна съм и досега водим спорове с ТРЗ-то. Ама като е пусната и разрешена от тази година може ли ми изгори.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 21 дек 2010 13:37

могат да се прехвърлят до 10 дни от текущата за следващата. не могат да горят така. пък камо ли от следващата да взимаш през настоящата.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 21 дек 2010 13:39

И аз съм в държавна, и току що ми се обадиха че съм 4 дни отпуска в началото на януари, тези 4 дни ми остават от отпуската за 2010! Нещо те ментят!

Потребителски аватар
vwfena
Контакти:

Мнениеот vwfena » Вто 21 дек 2010 13:41

ivo_555 написа:И аз съм в държавна, и току що ми се обадиха че съм 4 дни отпуска в началото на януари, тези 4 дни ми остават от отпуската за 2010! Нещо те ментят!

На теб поне ти я дават на мен искат да ми вземат от тази за 2011 :)

Потребителски аватар
Милата
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Милата » Вто 21 дек 2010 13:41

При нас казаха, че който иска да му се прехвърлят тези 10 дни, трябва да си пусне молба за тях, ръководителят да я откаже по производствени причини и по този начин ще се прехвърлят за 2011 г. Обясниха ни, че ако не си пуснем такива молби за отказване, отпуската ни ще "изгори".

П.С. Работя във фирма, собственост на държавата :)

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Вто 21 дек 2010 13:44

vwfena написа:
ivo_555 написа:И аз съм в държавна, и току що ми се обадиха че съм 4 дни отпуска в началото на януари, тези 4 дни ми остават от отпуската за 2010! Нещо те ментят!

На теб поне ти я дават на мен искат да ми вземат от тази за 2011 :)

Май пак се опитват да ни прекарат поради това че не си знаем правата. Дано излезе някой който знае закона, че да ни светне за тия отпуски, теб де , то на мен ще мия дадат! :D

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 21 дек 2010 13:59

http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000101

СЪВЕТИ

Ако човек иска да запази 10-те дни, които може да прехвърли по производствени причини, задължително трябва да подаде молба, за да може работодателят писмено да му откаже с този мотив. "Задължително е някъде да е отразено, че отпускът е отложен по производствена необходимост. А отразяването може да стане само с писмено волеизлеяние на работодателя", обясниха юристи. Всички действия, които работодателят предприема, трябва да са писмени и облечени в заповед. Освен това според промените работникът е длъжен да си поиска отпуска в рамките на календарната година и ако не го направи, се приема, че сам се е отказал от правото си да го ползва. Друг съвет е новата година да започне с ползване на дните от старата, защото те повече не могат да се прехвърлят. Не е ясно обаче как това ще се отчита от специалистите по човешки ресурси

Потребителски аватар
vwfena
Контакти:

Мнениеот vwfena » Вто 21 дек 2010 14:10

vw_golf_4_tdi написа:http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7824&sectionid=16&id=0000101

СЪВЕТИ

Ако човек иска да запази 10-те дни, които може да прехвърли по производствени причини, задължително трябва да подаде молба, за да може работодателят писмено да му откаже с този мотив. "Задължително е някъде да е отразено, че отпускът е отложен по производствена необходимост. А отразяването може да стане само с писмено волеизлеяние на работодателя", обясниха юристи. Всички действия, които работодателят предприема, трябва да са писмени и облечени в заповед. Освен това според промените работникът е длъжен да си поиска отпуска в рамките на календарната година и ако не го направи, се приема, че сам се е отказал от правото си да го ползва. Друг съвет е новата година да започне с ползване на дните от старата, защото те повече не могат да се прехвърлят. Не е ясно обаче как това ще се отчита от специалистите по човешки ресурси

Е да де аз точно това правя излизам тази година и продължавам следващата с платен годишен отпуск. Имат ли право ми вземат оставащите 10 дни от сега заявения отпуска, който ми е разрешен от отпуска ми за 2011, а не за 2010.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 21 дек 2010 14:13

vwfena написа:
vw_golf_4_tdi написа:http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7824&sectionid=16&id=0000101

СЪВЕТИ

Е да де аз точно това правя излизам тази година и продължавам следващата с платен годишен отпуск. Имат ли право ми вземат оставащите 10 дни от сега заявения отпуска, който ми е разрешен от отпуска ми за 2011, а не за 2010.

явно съм от тъпите и не мога да ти схвана мисълта

Потребителски аватар
vwfena
Контакти:

Мнениеот vwfena » Вто 21 дек 2010 14:22

vw_golf_4_tdi написа:....

Значи да не ми изгорят дните, оставащи ми от отпуската за 2010, съм си пуснал 11 дни, които започват от 30.12.2010 отпуската ми е разрешена от шефа. И днес ми се обажда ТРЗ-то и ми казва че можела да ми пусне само един ден от тези 11, а другите 10 щели да бъдат от полагаемата ми отпуска за 2011. Има ли това право и на какво основание ще ми изгорят отпуската за 2010 като през годината съм изчистил отпуската за 2009 останалата част за 2010 + неплатени за да се направят икономия и да няма съкращения във работата. Това ме интересува. :banghead:

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Вто 21 дек 2010 14:31

ми трябвало е да си я пуснеш по - рано тая отпуска за 2010. пусни молба със задна дата, която да ти я откажат и да ти се прехвърлят.

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Вто 21 дек 2010 14:33

vwfena написа:
vw_golf_4_tdi написа:....

Значи да не ми изгорят дните, оставащи ми от отпуската за 2010, съм си пуснал 11 дни, които започват от 30.12.2010 отпуската ми е разрешена от шефа. И днес ми се обажда ТРЗ-то и ми казва че можела да ми пусне само един ден от тези 11, а другите 10 щели да бъдат от полагаемата ми отпуска за 2011. Има ли това право и на какво основание ще ми изгорят отпуската за 2010 като през годината съм изчистил отпуската за 2009 останалата част за 2010 + неплатени за да се направят икономия и да няма съкращения във работата. Това ме интересува. :banghead:

Искат да те цакат и аз съм на държавна работа. Имам колеги със над150 дена със сигурност отпуска, от минали годиин включително и 2010. Ама и така не си ги пускат, за сега. Ще им ги дават в последствие.
А ако излизаш отпуска от 30.12.201ог. знаи че 31.12.2010 е неработен. Отработихме го една събота скоро. ТРЗ-то каквото и да е то прави целия филм ми се струва.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”