Двама близнаси са на възраст t=20 години.Единият от тях се отправя на космическо пътешествие към звездата Арктур с кораб,летящ със скорост v=0.99c.За жителите на Земята разстоянието до Арктур е s=40l.y (светлинни години).На колко години ще бъдат близнаците,когато астронавтът се върне на Земята?
Отговор:
Разстоянието Земя-Арктур и обратно е 2S=80.От гледна точка на близнака А,оставащ на Земята,пътешествието ще продължи t'=2.S/V=80,8 години и когато братър астронавт В се върне,А ще бъде на t1=t+t'=100,8 години.От гледна точка на В часовниците в космическият кораб ще се движат по-бавно и съгласно по-горе изложениятматериал,пътуването ще прдължи t"=t'.sqrt(1-(o.99*0.99)=11.4 години или близнакът В ще е на възраст t2=t+t"=31.4 години.Когато се върне на Земят ще е с 69.4 години по-млад от брат си.
Така колеги,не мога да разбера това ,как единият ще е на 100,8 години,а другият на 31,4 години,само ако единият напусне Земята.Принципа на часовника в теорията на относителността си я обяснявам,но това не мога.Как така той като пътува ще спре времето един вид?Всмисъл такъв,че забавя и биологичният процес на старееене в себе си?Ако аз отида и се върна до тази земя,на мене ще ми се стори като 80 светлинни годни(11,4 години на Земята),а като се върна майка ми ще е с 80,8 години по-стара????

Извинявам се за тъпат тема,но немога да намеря логично обяснение.Все пакблагодаря предварително на всеки помогнал!Винаги съм намирал тук реение на разни подобни странни проблеми и казуси(в този форум