Връщане на получени пари за майчинство

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Връщане на получени пари за майчинство

Мнениеот fantomasss » Сря 17 ное 2010 22:50

Колеги, изправени сме пред сериозен проблем. Днес жена ми получи писмо от НОИ (Национален осигурителен институт), в което се приканва да плати в 14 дневен срок сумата от, забележете 2700 лева, от които 600 лева лихви за 2 години. Значи това са пари за майчинство, което сме получавали, но понеже детето е било на ясла през този период и сме нямали право на такова, а в същия момент са ни ги превеждали, без да сме уведомени за това, че щом е на ясла трябва да уведомим НОИ да спре майчинството. Ние не сме юристи и не си купуваме всеки ден Държавен вестник и няма как да знаеме тези неща. Тоест детето е родено през 2007 година на 16-ти Август, започва да ходи на ясла на 05.11.2008 г. и парите продължават да се превеждат, защото ние не знаеме закона и никой не ни е уведомил, че трябва да подадем декларация за спиране на майчинството, а и те си траят, въпреки, че в регистрите детето си се води на ясла, нали ги следят... Писмото ни го пращат сега и искат гореописаната сума, а ако ни го бяха пратили след 10 години, щяха да ни искат 18.500 лева ???!!! Защо не ни уведомиха още в началото, а чакаха да се натрупат лихви и т.н.???!!!Шибана държава , ей!!! Жена ми е безработна и е регистрирана на Трудовата борса, аз също и съм инвалид 3-та група 51%, живеем под наем и сме с дете на 3 години и ни искат да им върнем 2700 лева, които те доброволно са ни дали...!!! Аз ли съм луд или живеем в Абсурдистан??? Моля който е наясно със материята да даде съвет за действие или противодействие, защото в тази криза отивам пред парламента и ще съм поредния самозапалил се- "В ИМЕТО НА НАРОДА".......................................................................
:bishop :banghead: :bowdown

П.П. Ако темата не е за тук, моля Модератор да я премести на правилното място.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Re: Помощ, дЪРЖАВАТА нИ ИсКа Да Ни ЦАКА!!!

Мнениеот brabus » Сря 17 ное 2010 22:59

Колега, за съжаление в декларацията, която сте попълнили сте отбелязали, че детето не ходи на ясла. Това е в началото на майчинството, когато е свършил болничния за бременност и раждане. Именно в тази декларация сте се подписали, че при промяна на обстоятелствата дължите уведомление с нова декларация. По този начин НОИ са си "вързали гащите".
Вашият случай за пореден път доказва, че българина няма навика да чете това, което подписва. Знам, че е много неприятно, но ... А що се отнася до забавянето. Ами то данните от НАП не стигат навреме до НОИ, камо ли от детските заведения. А в момента държавата е толкова изпразнена, че се опитват и на босия цървулите да вземат.
Това е, което мога да ти кажа.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Сря 17 ное 2010 23:02

научи законите, намери си адвокат, има омбудсман. тук при арменския поп да се жалваш полза няма.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 17 ное 2010 23:07

brabus написа:...

Абсолютно вярно. Освен това, по този въпрос тръбиха преди няколко месеца по новините.
И последно, една максима в правото - незнанието на законите не оневинява!

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Връщане на получени пари за майчинство

Мнениеот rosy » Сря 17 ное 2010 23:13

Това с връщането на парите е разбира се подигравка. Ако има някакъв начин никакви пари да не връща колегите. Ходило детето на ясла, ами ще ходи. Тея която дават майченските да си ги следат тези неща, нали има система, отчита се. Сега след като да искат пари е подигравка.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Сря 17 ное 2010 23:16

Абе то цялата тая МИРИЗЛИВА държава трябва да изчезне,ама дали ще е скоро...ДАНО...Иначе за кокошка няма прошка,това е-държава от престъпници и крадци...

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Сря 17 ное 2010 23:19

rosy написа:Това с връщането на парите е разбира се подигравка. Ако има някакъв начин никакви пари да не връща колегите. Ходило детето на ясла, ами ще ходи. Тея която дават майченските да си ги следат тези неща, нали има система, отчита се. Сега след като да искат пари е подигравка.

ако ти надвземат данък, пак ли така ще мислиш??

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 17 ное 2010 23:22

и да се плюе и да не се плюе все тая, белята е станала и държавата е права, защото такъв е закона
барабуса го е казал на 100% правилно
много неприятна ситуация
молба за разсрочване поне на 10-20 вноски е вариант, иначе ще се стигне до описи, запори на заплата и т.н. :|

Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fantomasss » Сря 17 ное 2010 23:23

brabus написа:Колега, за съжаление в декларацията, която сте попълнили сте отбелязали, че детето не ходи на ясла. Това е в началото на майчинството, когато е свършил болничния за бременност и раждане. Именно в тази декларация сте се подписали, че при промяна на обстоятелствата дължите уведомление с нова декларация. По този начин НОИ са си "вързали гащите".
Вашият случай за пореден път доказва, че българина няма навика да чете това, което подписва. Знам, че е много неприятно, но ... А що се отнася до забавянето. Ами то данните от НАП не стигат навреме до НОИ, камо ли от детските заведения. А в момента държавата е толкова изпразнена, че се опитват и на босия цървулите да вземат.
Това е, което мога да ти кажа.

Колега към момента на подписване на декларацията детето не беше тръгнало на ясла, но явно жена ми не е прочела и не е разбрала, че когато тръгне трябва да подаде нова декларация, за това че вече посещава заведение и да спрат парите. Ама човек не може да знае всичко. Не знам какво да правим. Знам, че има хиляди майки в същия кюп и дано стане чудо, та да опростят тези пари. Аз нямам 30 лева а 3000 от къде ще извадя не знам... :bishop :bishop :bishop

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Сря 17 ное 2010 23:24

Може би и мен ще ме сполети,ама не ми дреме,да дойдат и да ми вземат,ама какво,остана ми само живота.Едно разбрах,не трябва да имам нищо на мое име,с една дума,нямам банкова сметка,нямам имоти,нямам телефон и не съм клиент на никой оператор.Тази държава само се подиграва с нас и ето тука разбрах другото правило,кради от държавата както можеш и колкото можеш,държавата не мисли за нас,а ния ли да мислим за нея death

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Сря 17 ное 2010 23:26

Къде тук виждаш надвзет данък? Тук има пари за майчинство. Директорката на яслата защо не е казала на майката за този казус?
Този проблем е от няколко месеца и е социален проблем. Тези хора не са престъпници които са окрали държавата.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 17 ное 2010 23:29

Да, човекът не е спазил буквата на закона, но законът е очевидно не добре измислен. След като яслите са управляват от общините, тоест от държавни институции, какъв е проблемът прекъсването на изплащането на майчинските да става автоматично?

И впрочем ако ти надвземат данък лихва няма да ти върнат. Ако не внесеш данъка навреме дължиш ОЛП+наказателна лихва. Толкова за примера с данъците.

assd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот assd » Сря 17 ное 2010 23:32

да, за незаконни пристанища, хотели и фирми с милиони дългове няма проблеми. също за рекет, изнудване и амфетамини никой не е виновен. за палати в язовири и 8 апартамента също не е страшно.
ако си рибар, надстроил си един етаж или имаш дете е тогава направо си престъпник номер едно и ти си окрал държава до степен, че няма 400 милиона евро за някакви тръби и става за смях по всички руски форуми

Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fantomasss » Сря 17 ное 2010 23:38

Добре де, ако се стигне до изземване на имущество със съдия изпълнител, което е на името на жена ми, а тя няма нищо, но аз имам разни неща, могат ли да вземат нещата които са на мое име?

Потребителски аватар
enigma79
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот enigma79 » Сря 17 ное 2010 23:39

fantomasss написа:Добре де, ако се стигне до изземване на имущество със съдия изпълнител, което е на името на жена ми, а тя няма нищо, но аз имам разни неща, могат ли да вземат нещата които са на мое име?

Имаше нещо такова,ако сте женени и са придобити по време на брака май можеха.Но нека специалистите да си кажат :talk:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”