Четох тази тема, и много други теми в други форуми. Но не можах да си направя някаква средностатистическа извадка за това какви сметки се плащат за отопление с ТЕЦ.
Та затова питанката ми е: какви сметки плащате за отопление на краен тристаен апартамент с централен ТЕЦ. От най-голямо значение са ми крайни жилища. Интересуват ме и всички данни, които можете да споделите - поддържана температура, брой отоплявани стаи, начин на работа с радиаторите и вентилите, наличие на изолация и сменена дограма, конструкция на жилището (панел, тухла, ЕПК) и т.н.
Какви сметки плащате за отопление с ТЕЦ на тристаен?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Re: Какви сметки плащате за отопление с централен ТЕЦ?
Ново строителство, 90 кв2, температура около 22-23 градуса - миналата година за целия сезон за парно и топла вода платих 650 лв. Вентилите ги слагам на 3 или 4 и общо взето не ги пипам. Рядко ги спирам изцяло - само като е топло времето. Днес ми дойде сметката за миналия месец 130 лв. Висока ми се видя, ама като дойде изравняването ще видим. Апартамента не е краен.
- batmilko
- Автомобил: Opel Zafira
- Двигател: 1900 CDTI
- Контакти:
Две стаи и кухня - три радиатора - предишните години около 1000-1100 лв./сезон
Тази година
м.10 - 135 лв.
м.11 - 185 лв.
м.12 - 385 лв.
Работят си и трите радиатора, обикновено на 3, но ако се налага и на 5
Гледам да се движа около 22 градуса, понякога става и по-топло - 24, но пък тогава се проветрява.
Не съм краен апартамент, обаче пък съм на последен етаж.
Тази година
м.10 - 135 лв.
м.11 - 185 лв.
м.12 - 385 лв.

Работят си и трите радиатора, обикновено на 3, но ако се налага и на 5
Гледам да се движа около 22 градуса, понякога става и по-топло - 24, но пък тогава се проветрява.
Не съм краен апартамент, обаче пък съм на последен етаж.
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Позволих си да сложа отговор в анкетата преди да съм прочел мнението ти.
под 150лв
Пускам само радиатора в спалнята...
нощем се потя, ама го пускам заради жената.
апартамента е стая хол и кухня, среден, тухла.
по голяма сметка от 70лв на месец не съм имал
най-често е 45-50 лв при най-големия студ
под 150лв
Пускам само радиатора в спалнята...
нощем се потя, ама го пускам заради жената.
апартамента е стая хол и кухня, среден, тухла.
по голяма сметка от 70лв на месец не съм имал
най-често е 45-50 лв при най-големия студ
- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Добри, 105 кв.м. тухла старо строителство, от тази зима с външна изолация на цялата кооперация. Изцяло външен апартамент като изключим едната стена в коридора и едната стена на хола.
С изключение на прозореца в хола с размери (ш. 2.6 метра и в. 2.3 метра) всичко друго е ПВЦ дограма, в т.ч. балконската врата и прозореца на банята.
Ползваме стандартните по БДС чугунени радиатори
Едната стая е с 22 глидера, в другата 16. В кухнята 9 глидера. В хола радиатора е свален. Там е монтиран климатик.
През целия отоплителен сезон всички вентили са постоянно и само на 5 (максимум). Климатик се пуска единствено ако навън стане под - 10 гр. за повече от два дни. Тогава и хола изстива.
Сметката за декември (платена днес) е 190 лв., за ноември 100 лв., за октомври 67 лв. Искам веднага да отбележа, че в тези суми е и подгряване на топла вода, която е поне 25~30 лв., поне толкова са ни сметките лятото.
Тези суми гарантират температура в стаите (нямам термометър), при която спокойно се седи по къс ръкав.
Ще питаш за тока от климатика. Тук еднозначен отговор нямам имам доста консуматори на ток вкъщи, но сметката за декември е 70 лв. Декември беше студен и съм го пускал.
Изравнителните сметки последните 4~5 сезона са от порядъка на 40~50 лв да доплащам.
Плюсът при нас е че от 11 апартамента в кооперацията всичките 11 ползват ТЕЦ и отопляват всички стаи. Повярвай това е важно.
Ако се сетя друго ще пиша
С изключение на прозореца в хола с размери (ш. 2.6 метра и в. 2.3 метра) всичко друго е ПВЦ дограма, в т.ч. балконската врата и прозореца на банята.
Ползваме стандартните по БДС чугунени радиатори

Едната стая е с 22 глидера, в другата 16. В кухнята 9 глидера. В хола радиатора е свален. Там е монтиран климатик.
През целия отоплителен сезон всички вентили са постоянно и само на 5 (максимум). Климатик се пуска единствено ако навън стане под - 10 гр. за повече от два дни. Тогава и хола изстива.
Сметката за декември (платена днес) е 190 лв., за ноември 100 лв., за октомври 67 лв. Искам веднага да отбележа, че в тези суми е и подгряване на топла вода, която е поне 25~30 лв., поне толкова са ни сметките лятото.
Тези суми гарантират температура в стаите (нямам термометър), при която спокойно се седи по къс ръкав.
Ще питаш за тока от климатика. Тук еднозначен отговор нямам имам доста консуматори на ток вкъщи, но сметката за декември е 70 лв. Декември беше студен и съм го пускал.
Изравнителните сметки последните 4~5 сезона са от порядъка на 40~50 лв да доплащам.
Плюсът при нас е че от 11 апартамента в кооперацията всичките 11 ползват ТЕЦ и отопляват всички стаи. Повярвай това е важно.
Ако се сетя друго ще пиша

- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
200+ лева на месец (което предполагам покрива и сметката на многобройни тарикати из блока)
~100 кв.м., краен
~100 кв.м., краен
- GRUEL
- Автомобил: 1995 Golf III GT
- Двигател: AEK
Двустаен, тухла с изолация, дървена дограма - двойна. Температура около 21-22. Радиаторите ги пускам само като навън падне под -10, че тогава почва да изстива вътре.Месечни сметки около 80 лв в това число и топлата вода. След изравнение ми връщат до януари следващата година...
- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
Трастаен 80 квадрата панел на 4 етаж от 8 - вътрешен. с махнати радиатори (топля се с 4 конвекторни печки и климатик. Сметка за тец Дек - 54 Ноември - 34 лева
- stoyanov6431
- Автомобил: PASSAT B6
- Двигател: CBA C 2010
- Контакти:
3 стаен,външен,северен,има външна изолация и пвц дограма.
миналия сезон 100-200 лв.декемврийската ми е 290 лв.
миналия сезон 100-200 лв.декемврийската ми е 290 лв.
- imedarov
- Автомобил: Passat B8
- Двигател:
- Контакти:
Четиристаен външен с хубава ПВЦ дограма, външна изолация. Партер над абонатната станция. Отопление на 100% от помещенията. Вентили на 80% отворени. Температура във всички помещения дори и коридор 22-24 градуса. За 6 месеца отоплителен сезон 900лв. За останалите 6 месеца 300лв топла вода.
Сметка за 12.10 - 240 лв.
11.10 - 125 лв.
Сметка за 12.10 - 240 лв.
11.10 - 125 лв.
Това е мнго тегава тема без еднозначен отговор и с много зависими и неизвестни :
В стария ми апартамент ЕПК над 60 кв.м. изцяло вътрешен, с дебела външна изолация на единствената външна стена, нова дограма с нови алуминиеви радиатори дори и с бебе през зимата ми се случваше много рядко да пускам парно - темп над 22 градуса. Сметки от порядъка на 30-40 лв идваха и при изравняването имаха да ми връщат винаги над 180 лв....
Вече 4 години в новия над 80 кв.м. тухла, изолация, дограми пак хубави алуминиеви радиатори на централен топломер пак без да го пускам парното, поддържа над 22 градуса, сметки 40-50 лв и пак в края на сезона имат да ми връщат над 150 лв...
При родителите ми другата крайност
Изцяло външен апартамент над 100 кв. и последен етаж - тухла, с дебела изолация двойна пвц дограма , алуминиеви радиатори с ТЕЦ-а студ на кутийки и сметки над 300 лв. Съответно следваше затапване на тръбите, нова вътрешна инсталация с 2 ел котела плюс камина с водна риза, климатик и два бойлера за топлата вода - напълно независими от ТЕЦ-а. На базата на това - Официален писмен деклариран отказ да плаща сметка от страна на баща ми.Идвали са вещи лица от ТЕЦ-а да удостоверят, че по никакъв начин не ползва услугите им, ама сметки си идват. Сега баща ми ги съди за изнудване и рекет
да видим справедливия и независим съд какво ще отсъди
Щот отново имаме ненормален закон в 21 век в държава от ЕС да те закрепостяват към монополист без право на отказ .
Иначе мое лично мнение е, че по хубаво, комфортно и евтино от ТЕЦ-а няма. Но при условие, че всики в сградата си плащат, нокой не кръде енергия, и тази енергия, която ТЕЦ-а казва ,че подава наистина е с заявените киловати (защото те категорично лъжат и в това)
В стария ми апартамент ЕПК над 60 кв.м. изцяло вътрешен, с дебела външна изолация на единствената външна стена, нова дограма с нови алуминиеви радиатори дори и с бебе през зимата ми се случваше много рядко да пускам парно - темп над 22 градуса. Сметки от порядъка на 30-40 лв идваха и при изравняването имаха да ми връщат винаги над 180 лв....
Вече 4 години в новия над 80 кв.м. тухла, изолация, дограми пак хубави алуминиеви радиатори на централен топломер пак без да го пускам парното, поддържа над 22 градуса, сметки 40-50 лв и пак в края на сезона имат да ми връщат над 150 лв...
При родителите ми другата крайност
Изцяло външен апартамент над 100 кв. и последен етаж - тухла, с дебела изолация двойна пвц дограма , алуминиеви радиатори с ТЕЦ-а студ на кутийки и сметки над 300 лв. Съответно следваше затапване на тръбите, нова вътрешна инсталация с 2 ел котела плюс камина с водна риза, климатик и два бойлера за топлата вода - напълно независими от ТЕЦ-а. На базата на това - Официален писмен деклариран отказ да плаща сметка от страна на баща ми.Идвали са вещи лица от ТЕЦ-а да удостоверят, че по никакъв начин не ползва услугите им, ама сметки си идват. Сега баща ми ги съди за изнудване и рекет

Иначе мое лично мнение е, че по хубаво, комфортно и евтино от ТЕЦ-а няма. Но при условие, че всики в сградата си плащат, нокой не кръде енергия, и тази енергия, която ТЕЦ-а казва ,че подава наистина е с заявените киловати (защото те категорично лъжат и в това)
- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
100 квадрата. Панел. 5 стаен. 26 градуса във всички стаи. Огромни радиатори. Сметки 150-250, които включват и топлата вода, а тя е доста скъпа. Догарамата е пластмаса. Вкъщи ходя почти гол. 

90кв стара тухла, сам на етаж външен от две страни, южен, без допълнителна изолация, с яка ПВЦ дограма. Попринцип топъл апартамент, температурата вътре с изкл радиатори е над 15. Сметки над 100 лева са рядкост (за дек съм 120). 4 бр чугунени радиатори, 2 от които работят само вечер на 3-та степен (понякога и през деня, като ги забравим), 1 целодневно. За да има макс ефект, трябва да се ползват големи радиатори с голяма площ, за да могат да топлоотдават мн топлина, щото и при едно и при 100 ребра, "топломера" отчита едно и също. По тази причина смятам, че алуминиевите радиатори не са по-ефективни в нашите условия, на което може да се дължи и нелогично големият разход в някои жилища.
Последна промяна от VWGT на Сря 19 яну 2011 11:27, променено общо 1 път.
- Zoran
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Миналата година ми идваха сметки за 1радиатор в хола и 1 в спалнята по около 140-150лв.
Тази зима свалих радиатора в хола и сложих конвекторен на ADAX 2kW
Сметката за парното за Ноември и Декември ми е 120 и 130лв., като тока ми е 42 и 46лв.
В спалнята радиатора даже и нямам спомени да съм го пускал.
Не мога да си обясня как може за 2 радиатора мин. зима, а тази с 1 радиатор към ТЕЦ - сметките ми да са едни и същи
Явно съм доста тъп, за да разбера как смятат.
Като реално се утоплявам повече на ток, щото вечер седиме с детето в хола и под 22 не пада Т
Тази зима свалих радиатора в хола и сложих конвекторен на ADAX 2kW
Сметката за парното за Ноември и Декември ми е 120 и 130лв., като тока ми е 42 и 46лв.
В спалнята радиатора даже и нямам спомени да съм го пускал.
Не мога да си обясня как може за 2 радиатора мин. зима, а тази с 1 радиатор към ТЕЦ - сметките ми да са едни и същи

Явно съм доста тъп, за да разбера как смятат.
Като реално се утоплявам повече на ток, щото вечер седиме с детето в хола и под 22 не пада Т
- MITKO_DVD
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 2E 1994
- Контакти:
Едно време като бях на квартира в Разсадника за 7 дена ползване парно само в едната стая-като небеше чъобще топло платих 85лв.от тогава съм твърдо против това явление/чудо на природата

Върни се в “ОФФ-Топик - други”