Това лято смятам да се газифицирам и да се топля на газ.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Това лято смятам да се газифицирам и да се топля на газ.

Мнениеот FELIPE » Нед 16 яну 2011 18:56

Дайте мнения по този въпрос,някой друг от форума минал ли е по този път,много ли се кърти-нямам парно и живея в къща,чувам доста противоречиви мнения по въпроса и се притеснявам защото инвестицията все пак не е малка.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Re: Това лято смятам да се газифицирам и да се топля на газ.

Мнениеот batmilko » Нед 16 яну 2011 19:16

Потребителски аватар
liuboo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот liuboo » Нед 16 яну 2011 19:38

Здравей градски,искаш да слагаш газ,всеки който е сложил и го познавам не е доволен от сметката,скъпо е .Аз се отоплявяам на ток чрез климатици,сложил съм два инвертора-втора употреба Национал- 10 и 12-ка и съм доволен в най големия студ миналата година -18гр. съм платил 180лв.,всичко - /75кв./ апартамент.Сега два поредни месеца съм платил по 80лв.Но при всеки е различно аз съм сменил дограмата,сложил съм вътрешна изолация на външните стени и тавана.,та искам да кажа че сметката зависи от състоянието на дома.

Потребителски аватар
vw_derby
Автомобил: audi a4
Двигател: AFN

Мнениеот vw_derby » Нед 16 яну 2011 19:43

много голяма грешка ще направиш ако се газифицираш....по добре на дърва или климатици...а и на газ не е много топло,освен ако не купиш котел който е доста скъпа инвестиция...

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Нед 16 яну 2011 20:15

batmilko написа:http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=60&t=241594&hilit=%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B3%D0%B0%D0%B7

:idea:
Забрави, ще си го набиеш четвъртит.
Тоя месец ми дойде хартиена фактура (най-после!), показанията са си тия на оня уред, дето отчита, няма лъжа, няма измама.
Просто е скъпо.
Иначе е голяма жега, амааа...

Потребителски аватар
addrak
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот addrak » Нед 16 яну 2011 20:25

Колега ,България е от малкото държави в света където да се отопляш на газ излиза по-скъпо отколкото на ток,но така е докато газта минава през пет посредници докато стигне до краиния потребител

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Нед 16 яну 2011 22:11

Ами смятам заедно с газта да сменя дограмата(сега е алуминиева с термомост) с пластмасова и да сложа вътрешна изолация,с климатици не става да топлиш къща :banghead: ,в най-студените дни заедно с климатика(14-ка инвертор) във всекидневната работи и чудо :oops: за да се стигне някаква приемлива температура...абе ужас,ама ми омръзнаха тези въглища.

Потребителски аватар
batetony67
Автомобил: VW Beetle
Двигател: CU 1980
Контакти:

Мнениеот batetony67 » Нед 16 яну 2011 22:41

За да не си доволен от климатика, значи си си купил някой евтин, не очаквай от него чудеса, когато вземеш нещо по-скъпичко и висок клас ще има задължително функция за размразяване на външното тяло и машинката ще си работи както трябва.

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Нед 16 яну 2011 22:43

Не знам и аз чувам доста противоречиви мнения, ама не съм се престрашил и аз да вкарам газ и май скоро няма да го направя с тези цени, нищо че тръбата е до оградата ми. Както казаха колегите и както ми казват познати и приятели идва доста скъпо. Друго, което съм чул е, че ако все пак ще минаваш на газ не се стискай за програматор с който да си настроиш кога и как да ти се вкл отоплението, според хора сваля консумацията между 30-40% на месец.
Може да поразгледаш и тази тема и да обмислиш и други варианти за отопление.

Последна промяна от vwfena на Нед 16 яну 2011 22:43, променено общо 1 път.

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Нед 16 яну 2011 22:43

Газта е супер, най-доброто след централното парно.
Нищо не топли така на тая цена.
Има три важни неща:
хубава инсталация - икономичен котел, правилни мощности на радиаторите.
добра изолация - добре си решил да изолираш
и правилно използване на терморегулатора.
Трето е важно, ако не искаш да плащаш скъпо - вземи си безжичен програматор, задай му подходяща програма и си ОК. Не топли помещения, които не ползваш, а тези които ползваш топли само когато си там (тук е ролята на програматора) и то на нормални температури , без да правиш гоооляма жега.

АКо те интересуват подробности, питай. Аз съм на газ от 5 г.

Потребителски аватар
turrisi
Автомобил: AUDI
Двигател:

Мнениеот turrisi » Пон 17 яну 2011 0:02

аз съм за газта....за евтино незнам всеки си знае колко може да си позволи и в колко стай да се свира зимата...4-та зима...само първата ми беше по трудно .. след това на разсрочено и така....но първоначалната инвестиция е доста...а за къща може и повечко от 5 хилки всичко при положение че тръгваш от 0-лата...само котела ти е от 1000 до 2000 (нормално 24 kw) за къща може и 35-ца...радиатори ти предлагам панелни сега има всякакви поразтърси се в нета ще намериш добри 2-та метра на starpam..са към 250 лева за други незнам ние с тея работиме, аз също съм с такива...доволен съм...къртенето да не те притеснява...тръбите ще са ти външни щом нещеш да правиш ремонт на къщата...работа и ....има и друго...женен ли си жена ти ще те посреща както си пожелаеш....определено е голямо удобство!!!! Успех !!!

Потребителски аватар
liuboo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот liuboo » Пон 17 яну 2011 9:43

FELIPE написа:Ами смятам заедно с газта да сменя дограмата(сега е алуминиева с термомост) с пластмасова и да сложа вътрешна изолация,с климатици не става да топлиш къща :banghead: ,в най-студените дни заедно с климатика(14-ка инвертор) във всекидневната работи и чудо :oops: за да се стигне някаква приемлива температура...абе ужас,ама ми омръзнаха тези въглища.

Нещо не ти е наред климатика значи,щом не си доволен, какво значи приемлива температура, в къщи гледаме да е 20 - 22гр с дете на 3г.възраст,климатика зиме лете работи на 24гр.А за да не палиш печка помогни си с един малък радиатор например - 2кв.

mi40
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mi40 » Пон 17 яну 2011 11:15

газчицата си е царска работа ..няма да палиш печки и да ставаш в сажди и да се цапаш, само врътваш едно копче и си шефа
.. и не е толкова скъпо, освен ако не го държиш денонощно. В нас се включва само за няколко часа вечер и така ни излиза много по евтино от на дърва и въглища, а отделно спестяваш и от тока който харчи бойлера - това е другото най-хубаво нещо - топлата вода не свършва никога :lol: къпя се с часове

vasko01
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko01 » Пон 17 яну 2011 12:26

Ако можеш да си го позволиш, давай но инвестирай в хубав котел защото тези по 500-1000лв. правят големи сметки после.На мен сметката за тока ми падна с 60-70лв. от както не ползваме бойлер, топлата вода обаче е безкрайна а при бойлера броиш минутите.Друго хубаво е че можеш да готвиш на газ,от там също ще спестиш от ток.Друго важно нещо е седмичния програматор , тая джаджа хем пести хем цяла зима не пипаш котела , аз го паля Октомври и го гася Април.Сметките ми са 200-250лв. но за над 150 квадрата на два етажа а и като извадим парите които пестя от бойлера падам под 200лв. , общо взето не е кои знае колко по скъпо спрямо дървата (бил съм на дърва 10г.) но я няма хамалогията, мръсотията, и тнт.Лично аз никога не съм съжалил и секунда за това че минах на газ а като си спомня за дървата ми се драйфа.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 17 яну 2011 12:33

Преди 4 години бях и аз пред дилема.Така и така правих ремонт ...да слагам ли газ.Кооперацията е газифицирана /впоследствие разбрах че почти никой вече не я ползва/.Преди 4 години материалите без труда ми лягаха към 7 хил лв.Става въпрос за апартамент 129 кв.
Цената на газта тогава за битови нужди беше около 600 лв за 1000куб.м.Като ударих чертата :horror: :horror: .
Испрасках Дайкините . ...за тези години студ не съм видял..сметка над 220лв също.
В момента цената на газта е 905 лв за 1000куб.м и то за промишлени абонати/за битови е по скъпа/.Предполагам материалите и труда също са се вдигнали.Направи си сметката мнооооооооого добре.
Като смяташ имай на предвид ,че ток пак ще си плащаш - хладилник,осветление,съдомиялна и т.н поне едни 30-50 лв на месец.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”