Великденско яйце въпрос

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
SpeeDLine
Автомобил: Audi A3 1.8T
Двигател: AGU 1998

Великденско яйце въпрос

Мнениеот SpeeDLine » Вто 25 яну 2011 19:45

Здравейте колеги :) Преди малко ми се случи нещо много странно както си стояхме вкъщи вликденското яйце гръмна като пиратка и се разнесе ужасна миризма (нормално)
На какво може да се дължи това ?

Напълно сериозен съм

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Re: Великденско яйце въпрос

Мнениеот red rider » Вто 25 яну 2011 20:18

Какво очакваш от развалено яйце :lol: , да си стои 5 години като камък ли ?
От Великден досега как е изтраяло не знам :shock

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Вто 25 яну 2011 20:20

Еми колега, за друг път трябва да знаеш че трябва да го държиш в хладна стая около 0 градуса, или в хладилника, с някой чекмедже, но не и във фризера! То за това е гръмнало, шот е било на стайна температура!
Толко ли не ти текна, да му биеш една спринцовка и да му изсмучеш мозъка, и после с гипсче да замажеш и да си го запазиш!

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 25 яну 2011 20:22

IceHeart написа:Еми колега, за друг път трябва да знаеш че трябва да го държиш в хладна стая около 0 градуса, или в хладилника, с някой чекмедже, но не и във фризера! То за това е гръмнало, шот е било на стайна температура!
Толко ли не ти текна, да му биеш една спринцовка и да му изсмучеш мозъка, и после с гипсче да замажеш и да си го запазиш!

Нали на великден трябва да се счупи за да види какво е вътре?
Моито винаги е стояло на стайна температура и никога не е имало проблем

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Вто 25 яну 2011 20:24

hooligans написа:
IceHeart написа:Еми колега, за друг път трябва да знаеш че трябва да го държиш в хладна стая около 0 градуса, или в хладилника, с някой чекмедже, но не и във фризера! То за това е гръмнало, шот е било на стайна температура!

Нали на великден трябва да се счупи за да види какво е вътре?

Аз разбрах че е от миналия великден, не знаех че сега е правено!
Е мойто и на плажа на морето нищу му нямаше под чадъра!
Говориме за яйце на повече от 1 година, на което срока за годнуст му е минал, димек е столетник!
Няма смисъл да пиша как се запазват яйца който са направени с ходожествена цел, но ще трябва да прайм погребение на яйцето на колегата :screwy

Потребителски аватар
SpeeDLine

Мнениеот SpeeDLine » Вто 25 яну 2011 20:34

така .. не за първа година великденското яйце стои от единия великден до другия но обикновено като постои много време става твърдо, а това беше течно ... явно не е билко сварено добре ...
Но гърмежа по- скоро ме учудва ...

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Вто 25 яну 2011 20:37

В нас имахме навик да оставяме по едно яйце всяка година.Едно от тях издържа 10 месеца, преди да усетя как смърди отнякъде и се оказа, че е спукано.Гръмнало е от разширените газове - гние и газовете се концентрират.След като черупката позагние и тя се пръска mhihi

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Вто 25 яну 2011 20:38

SpeeDLine написа:така .. не за първа година великденското яйце стои от единия великден до другия но обикновено като постои много време става твърдо, а това беше течно ... явно не е билко сварено добре ...

Точно за това ти казах, че трябва със спринцовка и игла, да се изсмука течноста от вътре, и после с гипсче отгоре се замазва, и се боядисва пак там където е дупчено и си го запазваш вечно!
Просто и аз съм правил такива истории, и на мен ми е гърмяло яйце, от топлина, то си се нагнетява, от самата течност вътре, тя се разширява и пуква! За това ги изцеждай яйцата от вътре когато искаш да си ги запазиш. Или най-добре после след като му изсмукаш течността го напълни с гипс, и става красота.
Иначе ако искаш така да си го запазиш трябва да го държиш все в хладилник!

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Вто 25 яну 2011 20:38

SpeeDLine написа:..

Разлагане на вътрешността --> образуване на газове --> мека черупка, която не може да издържи вътрешното налягане на газовете --> ГРЪММММ!

Потребителски аватар
bigmiro
Автомобил: VW Passat B6
Двигател: CBAB

Мнениеот bigmiro » Вто 25 яну 2011 20:39

Незнам за вас, но аз държа 2 яйца от великден до другия великден всяка година. По принцип първите яйца се боядисат червени и с тях се търкат бузките на децата,за здраве, докато не са изсъхнали.Това си е български народен обичай! Обичая мисля, че е езически! Имам си 2 дечица и за това са 2 яйца и до сега не са ми гърмели и не са се разваляли, което е добре... защото поверието гласи, че както яйцата са здрави, ще са здрави и децата през цялата година! Нямам идея защо са гръмнали, но обяснявам за хората, които не доумяват, защо се държат боядисани червени яйца цяла година!

Потребителски аватар
SpeeDLine

Мнениеот SpeeDLine » Вто 25 яну 2011 20:57

bigmiro написа:Незнам за вас, но аз държа 2 яйца от великден до другия великден всяка година. По принцип първите яйца се боядисат червени и с тях се търкат бузките на децата,за здраве, докато не са изсъхнали.Това си е български народен обичай! Обичая мисля, че е езически! Имам си 2 дечица и за това са 2 яйца и до сега не са ми гърмели и не са се разваляли, което е добре... защото поверието гласи, че както яйцата са здрави, ще са здрави и децата през цялата година! Нямам идея защо са гръмнали, но обяснявам за хората, които не доумяват, защо се държат боядисани червени яйца цяла година!

И у нас червеното яйце което се пази всяка година от години насам.. и тази година избухна :)

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Вто 25 яну 2011 21:33

hooligans написа:Нали на великден трябва да се счупи за да види какво е вътре?

Същото го прави и майка - първото яице го боядисва червено и поставя ввъв витрината. Пази го 1 година и като го отвори на следващия показва каква ще бъде следваща година за семейството. До сега никога не е гърмяло.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 25 яну 2011 22:42

И мойто никога не е гърмяло.
Но до мен гръмна -както си стоеше стъкло от водомер. :shock :shock

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 26 яну 2011 0:12

IceHeart написа:Толко ли не ти текна, да му биеш една спринцовка и да му изсмучеш мозъка, и после с гипсче да замажеш и да си го запазиш!

Колега, държа да ми обясниш как на сварено яйце можеш "да му изсмучеш мозъка" със спринцовка. Или ще трябва да е бая голяма, или ще трябва да си бая упорит :gruebel Въпроса ми е сериозен.

И не знам що хората държат мумии по рафтовете "за здраве" :dontknow:

Иначе, според мен, черупката трябва да е била по- твърда и здрава от обикновенно. Така във вътрешността са се натрупали повече газове и се е получила експлозия достойна за възхищение. Като малки увивахме бомбичките и пиратките с повече тиксо и го стягахме по- здраво за да се получи по- силен гръм. Другия вариант е микровълновата да е изпуснала, но все пак ще заложа на много здрава черупка.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 26 яну 2011 8:43

Стига бе ..микровълновата.Ще му се изпържи мозъка.
Малееееееееее как гърми яйце в микровълнова- не е истина просто.Амо после и как се чисти -става като пръскана мазилка и вратата изхвръкна,няма жълтък няма белтък няма черупка всичко дюс.
От насъбрани газове следствие на гниенето и плътна черупка...както казаха колегите по горе.Това е

Върни се в “ОФФ-Топик - други”